• 7333閱讀
  • 197回復

[轉貼]給開topic投訴的[各位好友]﹐請看看這文章再考慮投訴吧... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線kamiru
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2006-08-18

掌聲鼓勵 ...!!

離線bubebube
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2006-08-18
細佬講得好...!! (上面個post係我打架﹐唔係亞B... )
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2006-08-19
引用第16樓bubebube2006-08-18 22:48發表的“”:
細佬講得好...!! (上面個post係我打架﹐唔係亞B... [表情] )

阿嫂!!!!!

咁錯當黎到都唔通知聲呀!!!!

有失遠迎喎!!!!

飲杯茶!飲杯茶!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2006-08-19
大家對我有正經既一面﹐好似好震驚wor~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2006-08-19
本來係ga,but你同個樣衰情敵爭女~
cheap晒la~~~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2006-08-19
引用第19樓hkshearer2006-08-19 18:49發表的“”:
本來係ga,but你同個樣衰情敵爭女~
cheap晒la~~~
[表情]

呢度係文章版
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2006-08-20
引用第18樓tc22182006-08-19 18:13發表的“”:
大家對我有正經既一面﹐好似好震驚wor~ [表情] [表情]

百年難得一見,又或者可能在女人面前才正經,所以珍貴無比
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線ryan_ho
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2006-08-21
引用第0樓tc22182006-08-17 17:28本書叫[101 Really Important Things You Already Know, But Keep Forgetting] By Ernie J. Zelinski
中文係[生命中不該忘記的事] 譯-譚家瑜
呢段係topic-49 堅持己見﹐得不償失
我們都會忍不住想證明別人是錯的﹐自己是對的﹐而且總是堅持己見﹐不願抱著活潑開放的態度聆聽他人的意見與經驗。人的一生常會發生種種因為堅持己見以致得不償失的情況﹐有些人即使犧牲了友誼﹐金錢﹐健康﹐滿足﹐幸福﹐活力﹐付出慘痛的代價﹐還是得理不饒人。行多家庭成員也會因為很久以前起了一點小爭執﹐便彼此不再交談。只要雙方僵持不下﹐誰都不願努力握手言和。
固執己見會讓我們自以為理直氣壯﹐這是心態問題。我們總是認為自己的看法才正確﹐所以永遠巴著某些錯誤的觀念﹐意見﹐信仰﹐自我概念不放﹐把[我是對的﹐你是錯的]這種想法當作一個競賽﹐希望用自己的觀點支配別人﹐避免被別人的觀點操控﹐還不惜花費時間否定他人的意見﹐為自己的看法尋找正當理由。
當心裡的想法被自尊控制的時候﹐會給自己惹來麻煩﹐所以你必須用適當的態度面對自尊問題。這並不是說你要完全放棄自尊於不顧﹐那是極端的作法﹐過程也太辛苦了。自尊永遠存在﹐但要學會控制它﹐而不是讓他支配你﹐否則你會衝動地想把極不合理的行為合理化。
認為別人都是錯﹐自己才對﹐不是提高自尊的好方法。既然你知道自己是對的﹐就不需要四處證明別人是錯的了。企圖讓別人知道你的一切想法都是對的﹐會消耗許多時間和精力。你不同意大家的主張﹐大家也不一定贊同你的論調。別把堅持立場看得比追求快樂還重要﹐對自己的立場越有信心﹐越不需要花費太多氣力替自己辯護。
為許多事情堅持己見的結果是:就算你辯贏了﹐還是輸了其他東西﹐因為你要付出許多代價﹐包豁生活樂趣在內。在人生的旅途中﹐你總會遇到一個問題:[你要堅持立場﹐還是追求快樂?]記住:不計代價固執己見﹐是愚蠢的行為﹐因為撈不到任何好處。
.......
立場重要?定呢個快樂既地方重要?...

平時好日都唔會入來依板, 依家先睇到遍咁好的文, 點都好la, 遲睇到好過冇睇到~ 我幾讚同遍文, 快樂既地方當然重要la. 而且每個人都有自己的諗法, A不同意大家的主張﹐大家也不一定贊同A的論調。 要唔要証明比人睇亦係一個值得討論的地方la

好文~!!!

當然, 部份人可能會用另一個角度去睇原則, 堅持, 立場, 個人態度的取捨, 處事方式依幾樣野 ---係個人責任同難易取捨的方式問題

從社會的角度去睇, 生活, 工作, 做事等等有好多方式, 都可以好簡單, 快樂.
1.   做緊野果d, 打份安穩的工作, 每個月準時出量, 最好又唔需要OT, 準時放工, 可以有時間做自己的野, 例如睇波或上網.  
2.   讀書的, 科科合格夠升班. 會考夠14分/ 5科合格就ok, 最重要放學可以去踢波.
3.   遇到升學或者其他人生的決定時, 唔想決定/ 唔想諗/ 唔識點解決, 都係交俾屋企人或者其他人決定la.
4.   係街見到有人受傷, 或者見到罪案發生, 唔理即走, 廢時陣間要被人問, 被人煩
5.   拍拖/交朋結友上遇到問題或意見不合, 唔鐘意咪散囉, 唔順超咪唔好做friend囉.
6.   返工返得辛苦/ 唔開心, 離職囉, 炒左老細佢囉
7.   有責任要承擔時, 或者欠人錢還唔到, 咪改電話住址, 再唔係咪走佬囉, 再唔係伸請破產, 4年之後又係一條好漢.

唔知當中有冇你自己呢??? 或者有冇你認識的人同以上的人好似呢???

其實以上都係一d生活和做人態度和一d處理問題的方法, 佢地當中都有一個共通點, 就係都係較為簡單, 容易, 和快樂的做人態度或處事方式. 同時間, 亦好可能係唔少人的倒影.

有咁的態度或處事方式的人可能會認同以上6點的做法

但同時間, 我地知道以上唔係唯一一種的做人態度和處事方式. 重有其他. 例如積極d讀書/做事, 讀書的可以抽多d時間讀; 做人決斷, 學去點解決問題, 願意去解決問題和承擔後果, 去承擔翻筆債務; 有翻個同理心, 唔好咁冷漠…. 等等

但好明顯依d做人態度或處事方式係會比較辛苦, 比較少快樂, 付出的代價亦會較多﹐生活樂趣亦會較少

簡單d講, 即係較艱難的做人態度或處事方式  

但唔知當中又有冇你自己呢??? 或者有冇你認識的人同以上的人好似呢?

讓別人知道你的一切想法﹐確係會消耗許多時間和精力. 特別係如果你的想法同大眾的睇法有出入, 你會因為你的堅持而承受壓力和不繼聽到反對的聲音, 但係咪咁就唔去做呢?

好多工作/ 事情都吃力不討好, 咁係咪個社會就冇人做呀???

捨難取易, 相信唔係部份好友的做法.

PS: 晨咁早係到覆你依遍文, 都算係咁la
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2006-08-21
0甘如果你係覺得值既~ 0甘你當然有你既睇法啦
我唔係話出篇文就改變得晒全部人既諗法
其實唔洗我出呢篇文﹐大家都知道呢個道理
只不過係提下大家﹐有時對人處事﹐未必要去得太盡﹐太固執0者~

其實最主要係比老狐睇架~ XDDD

當然啦.....係好多事都唔應該固執...
但係好多事都有好多既解決方法
如果係有個更好既﹐更易既方法﹐點解唔用0個個方法呢?
好多時你放輕D﹐唔好太執著一個諗法
對人對己都會好好多

當然...唔係話放低晒自己既堅持
人地講咩你都要接受...0甘做更加辛苦...
你問下南南就知~ XDDD

丫~仲有...你提0個幾點...
係有好多時下既年青人都係0甘
但係同我個topic好似無咩關係
我主要係講固執﹐0個幾個idea....好似係責任....
定係我中文唔好睇唔明呀??

[我中文真係麻麻架...唔係講笑架...唔好諗錯隔離呀...]

係呀﹐多謝你認真去睇
我真係打jor好耐架
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2006-08-21
「其實最主要係比老狐睇架~ XDDD」

有d咁既事?整!你早d講嘛,等我睇多幾次嘛。

「丫~仲有...你提0個幾點...
定係我中文唔好睇唔明呀??」

唔係哎,你講得好岩呀。個幾個point 同你篇文的確無咩關係。

一般而言,呢類情況我地可以稱之為「斷章取義」,或者叫「以偏既全」。有時亦可以稱之為「引喻失義」。

離線ryan_ho
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2006-08-21
引用第23樓tc22182006-08-21 07:59發表的“”:
丫~仲有...你提0個幾點...
定係我中文唔好睇唔明呀??
[我中文真係麻麻架...唔係講笑架...唔好諗錯隔離呀...]
係呀﹐多謝你認真去睇
我真係打jor好耐架.

哈哈, 或者係因為我一起身就上好友, 一見到你遍文就覆你, 可能其實果下個人重未係好醒, 一味係講係咁講

不過唔需要特別多謝我, 你出依偏文時態度認真, 係真心為論壇好

而且從你回覆我的post 的說話態度和內容, 已經係好友的正面例子

可能我真係打多左, 但你都會好有禮貌咁簡接去表達自己的諗法, 有風道~!!! 而且個答法亦反映你好有教養, 同埋好懂得關心他人感受, 好 considerate, 個答法夠大體, 夠成熟, 可見你好懂得同人溝通, 好識得係乜野時候講乜野的說話.  

你真心為論壇好, 我從心中佩服, 回post的說話態度和內容, 真係好友的榜樣
[ 本文被ryan_ho在2006-08-21 20:29重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2006-08-21
引用第25樓ryan_ho2006-08-21 20:20發表的“”:
哈哈, 或者係因為我一起身就上好友, 一見到你遍文就覆你, 可能其實果下個人重未係好醒, 一味係講係咁講
不過唔需要特別多謝我, 你出依偏文時態度認真, 係真心為論壇好
而且從你回覆我的post 的說話態度和內容, 已經係好友的正面例子
可能我真係打多左, 但你都會好有禮貌咁簡接去表達自己的諗法, 有風道~!!! 而且個答法亦反映你好有教養, 同埋好懂得關心他人感受, 好 considerate, 個答法夠大體, 夠成熟, 可見你好懂得同人溝通, 好識得係乜野時候講乜野的說話.  
你真心為論壇好, 我從心中佩服, 回post的說話態度和內容, 真係好友的榜樣
.......

Wah~~tc!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2006-08-21
引用第26樓hkshearer2006-08-21 22:11發表的“”:
Wah~~tc!! [表情]

WAH咩者?人地大個仔架啦。成熟左好多架啦。唔係剩係識送咖啡架。

tc 飲杯!

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2006-08-22
引用第27樓freezefox2006-08-21 23:28發表的“”:
WAH咩者?人地大個仔架啦。成熟左好多架啦。唔係剩係識送咖啡架。 [表情] [表情]
.......

Wah~tc....唔好嘔血呀!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2006-08-22
引用第27樓freezefox2006-08-21 23:28發表的“”:
WAH咩者?人地大個仔架啦。成熟左好多架啦。唔係剩係識送咖啡架。 [表情] [表情]
.......

我好耐無飲coffee喇
呢期興燒野食~