• 1441閱讀
  • 25回復

再接再厲!陰謀論問題2-挑戰天主教(天主教信徒請不宜進入) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線buster

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-08-24
有一天,我間天主教小學老師,同我講,天主創造萬物.我大個左d之後,我就諗,拿,我地就係由天主好辛苦咁用d泥黎做我地啦,咁佢自然就係造物者,咁,點解會有天主呢個造物者呢,我地係咪應該推翻「造物者」呢個詞語呢,每一件物件,都由另一樣野直接或間接做出黎架,咁天主個老豆係邊個呢,天主個老豆個阿爺又係邊個呢,呢一個又係一個無限既遠既「親屬關係表」,咁到底我地真正既造物者係邊個呢?
請大家多多發表意見
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-08-24
我係基督徒,我答你
天主係自有永有
離線buster
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-08-24
引用第1樓handsome 仔2006-08-24 18:49發表的“”:
我係基督徒,我答你
天主係自有永有

不要怪我,你這和答我一句廢話有何分別?
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-08-24
引用第2樓buster2006-08-24 18:51發表的“”:

主又點可以同你地呢一班普通人作比較?
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-08-24
如果不以宗教角度看

你的問題問得很好
這是一個關於邏輯的常見問題

有潛質做一個哲學家喎
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-08-24
引用第2樓buster2006-08-24 18:51發表的“”:

咁教徒係相信自有永有呢個概念架喎。有咩問題?

你認為「自有永有」呢個概念不能成立,係因為你用左一d 概定既己有概念去想象上帝「應該」係點者。你先假設:「萬事萬物都有起源」。所以你先會問:a 生 b。b 生c 。咁咩產生a 呢?若然係x 。咁咩產生x 先!

有冇發覺,係呢個假定入面,本身存在一個好大既矛盾。

若然萬事萬物都都有起源。任何事物一定由另一事物所產生。即係上述a 之前一定要有x,x之前一定要有y……你發覺……你根本就無可能搵到個所謂「開始」。去到最尾,咪又係要有一樣野作為「一切既源頭」黎解釋。咁同教徒相信「自有永有」,本質上有咩分別呢?

只係,你點都唔會肯定呢個「起源」究竟係咩,而教徒就一早肯定個起源係咩。

所有概念,黎自語言。語言規範概念,令概念形象化或具體化。但概念本身,亦係重重既限制。限制你係概念以外既認知。即係,凡唔存在於你概念內既,都係不可認知既事物。

分別係,有人會以另一種思想模式去探索呢樣概念以外既存在。例如宗教(唔係唯一)。有人會加以否定所有佢認知層面以內既存在咁解者。

我講到咁複繁,唔算係「一句廢話」啦。但其實,咪又係即係等如個「一句廢話」……
[ 本文被freezefox在2006-08-24 19:48重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-08-24
引用第4樓kylau2006-08-24 19:14發表的“”:
如果不以宗教角度看
你的問題問得很好
這是一個關於邏輯的常見問題
.......

若然不以宗教角度去,呢個既邏輯問題,本身就已經要突破邏輯既規限,先可能有進一步既探索。其實古來聖賢,不論老莊孔孟,都會係呢個範疇到思考。佢地尋求到既,亦未必係宗教。可能係某一套哲學思想。但無問邊一套哲學,佢地都會以一個源頭作為一切事物既開始。孔孟言天,老莊云自然,佛家謂空。

呢d所有既存在,都可以定性為「自有永有」既存在。
[ 本文被freezefox在2006-08-24 19:50重新編輯 ]

離線buster
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-08-24
這些這些我當然理解,我開這個topic就係想嘗試下用 科學 曹宏威既角度黎諗下je,宗教方面只係概念,太虛無了,尋求一點實在吧
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-08-24
引用第6樓freezefox2006-08-24 19:25發表的“”:
若然萬事萬物都都有起源。任何事物一定由另一事物所產生。即係上述a 之前一定要有x,x之前一定要有y……你發覺……你根本就無可能搵到個所謂「開始」。去到最尾,咪又係要有一樣野作為「一切既源頭」黎解釋。咁同教徒相信「自有永有」,本質上有咩分別呢?
若然不以宗教角度去,呢個既邏輯問題,本身就已經要突破邏輯既規限,先可能有進一步既探索。其實古來賢,不論老莊孔孟,都係會呢個範疇到思考。佢地尋求到既,亦未必係宗教。可能係某一套哲學。但無問邊一套哲學,佢地都會以一個源頭作為一切事物既開始。孔孟言天,老莊云自然,佛家謂空。
.......

只著眼於找到"一切既源頭", 同"雞生蛋, 蛋生雞" 一樣, 永遠找不到答案

我認為, 先假設世界是由一個源頭產生, 比較合理

而值得研究的, 是為什麼要以"天", 以"自然", 以"空" 為源頭呢?
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-08-24
引用第7樓buster2006-08-24 19:28發表的“”:
這些這些我當然理解,我開這個topic就係想嘗試下用 科學 曹宏威既角度黎諗下je,宗教方面只係概念,太虛無了,尋求一點實在吧

科學?

科學咪仲「無賴」。點解咁講?因為佢直程都唔解釋。

你問地球點黎。爆出黎。咁爆之前個宇宙點黎?

比你解釋到個宇宙點黎。咁形成宇宙個樣野又點黎………

無窮無盡………我地其實唔係糾纏係科學上既研究,我地只係糾纏係由我們自己一手一腳制造出黎既「邏輯」同埋「概念」入面之嘛。

總之,去到無得解釋既地方,咪話:「宜家既科學係解釋唔到既。」

咁就可以係呢到stop 架啦。咁大家又會覺得好合理,好充分架啦喎。

「係啦,都解釋唔到既野,仲講黎做咩?」

所以宇宙起源,咪就係一大堆塵囉。

咁點塵點黎?

其實,你所提出既問題,根本就唔係科學既問題。當然,唔一定係宗教既問題。唔信教既人,一樣會有呢d探討,亦會有佢地既答案。我會認為,呢個層次既思考,係哲學既範疇囉。

咁虛唔虛無就………睇你點睇啦。

在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-08-24
引用第8樓kylau2006-08-24 19:38發表的“”:
我認為, 先假設世界是由一個源頭產生, 比較合理
而值得研究的, 是為什麼要以"天", 以"自然", 以"空" 為源頭呢?
.......

因為人需要用言語可以解釋既野作為概念既寄存。

「天」、「自然」、「空」、「虛」都係曾經有人用過既「詞彙」咁解者。你唔鐘意,你可以作另一個詞彙出黎架。

但條件係呢個詞彙至少都會廣被認同。例如,我要用「垃圾」作為「一切源頭」個名。得唔得?得!有冇人認同同理解咁解者。

你可以作好多好多唔同既「名」黎將「一切源頭」概念化。但名只係名,歸根究底,你咪又係「先假設世界是由一個源頭產生」。

你認為「先假設世界由一個源頭產生」其實變相你已經認同有「自有永有」呢種存在。因為所謂「自有永有」咪又係假設有一樣野係唔需要由令一樣野所產生,佢係本來已經存在既存在。

所以,若然我地「好科學」咁去認為世界可以有「一個源頭」,卻否定宗教既「自有永有」唔科學,本身係咪好矛盾?

離線buster
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-08-24
死啦,俾你張我拋左落台添!不過咁又係,我都知道呢d問題係會冇答案既,只不過我覺得人生在世,有冇一個我可以接受到而又一致既答案je,我認為做一個人咁樣好失敗,永遠困係一個小小既藍色星球,但係一個咁小的habitat我杜都已經有好多唔知ge野,只知道破壞污染同commercial,咁樣死左,我覺得好遺憾!對不起,你說的也很有道理的
在線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-08-24
答案係有。差在你想接受邊個。又或者,現有既答案無辦法滿足你,你會尋求自己既答案。

D哲學家點黎?咪就係「無里拿肺」諗埋D「無聊」野,諗下諗下比佢地諗到套大道理出黎囉。個D「有聊」既,就晨早是旦接受種其中一個答案,然後去炒金炒樓囉。

所以小劉版主講得岩架,你繼續「糾纏」係呢個問題上,你係有潛質做哲學家架。

離線bossini
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-08-24
你可以假設天主不屬於「物」,那麼「造物者」的概念就可以保存。
令我想起神能不能創造出一塊自己也搬不起的石頭的邏輯問題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-08-24
引用第13樓bossini2006-08-24 20:06發表的“”:
你可以假設天主不屬於「物」,那麼「造物者」的概念就可以保存。
令我想起神能不能創造出一塊自己也搬不起的石頭的邏輯問題
冇錯
你可以假設神係萬能..咁佢點會整唔到''自己都搬唔到既石頭''
佢整唔到ja係佢唔係萬能
只係睇你假設d咩ga ja..