• 1439閱讀
  • 25回復

再接再厲!陰謀論問題2-挑戰天主教(天主教信徒請不宜進入) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ryan_ho
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2006-08-25
引用第4樓kylau2006-08-24 19:14發表的“”:
如果不以宗教角度看
你的問題問得很好
這是一個關於邏輯的常見問題
有潛質做一個哲學家喎

死la... 我睇完都唔明佢問乜野添???
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2006-08-25
引用第15樓ryan_ho2006-08-25 03:39發表的“”:
死la... 我睇完都唔明佢問乜野添??? [表情] [表情] [表情]

引用第13樓bossini2006-08-24 20:06發表的“”:
你可以假設天主不屬於「物」,那麼「造物者」的概念就可以保存。
令我想起神能不能創造出一塊自己也搬不起的石頭的邏輯問題

但如果天主是屬於「物」的,那「造物者」是誰呢?
因為天主是屬於「物」的,所以也有另一「物」創造天主這個「造物者」.......
離線bossini
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2006-08-25
引用第16樓kylau2006-08-25 20:44發表的“”:
但如果天主是屬於「物」的,那「造物者」是誰呢?
因為天主是屬於「物」的,所以也有另一「物」創造天主這個「造物者」.......

這是另一個mutually exclusive的假設,沒有衝突吧
如果天主也屬「物」,那只有用自有永有來解釋「造物者」吧
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2006-08-25
引用第17樓bossini2006-08-25 22:18發表的“”:
你可以假設天主不屬於「物」,那麼「造物者」的概念就可以保存。
這是另一個mutually exclusive的假設,沒有衝突吧 [表情]
.......

yes, 這是另一個mutually exclusive的假設, 正確

下次我要quote清楚d
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2006-08-26
都係果句..
人既邏輯思考係有限既~∼
所以用科學去分析就一定會有阿爺個阿爺個阿爺個阿爺個阿爺個阿爺個阿爺個阿爺個阿爺個阿爺個阿爺............出現∼
咁最早個阿爺係邊個呢??咁又邊個生佢卅做佢呢...一直問到無盡頭~~

用有限既野去思考無限既野...我始終都係覺得無乜可能諗得明∼
所以一直以來就只有假設∼
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2006-08-26
點解科學同宗教可以共存?

因為有D野科學解釋唔到,宗教就可以。

如果科學可以證明神係唔存在既,咁人信教黎做咩?

而無神論者就認為宗教呢樣野只係一D人,因為解釋唔到某D既事而「作」既solution

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2006-08-26
如果呢個世界係matrix既世界,宗教只係防止人懷疑自己存在既programme

why we are here?

突發其想only

離線muly621
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2006-08-26
雞先定蛋先問題
世間事看似複雜,其實簡單,世間本無事庸人自擾之。天下庸人,莫過於所謂哲學家,從無到有,又從有到無,到處找問題,但卻得不到答案,不但自擾,更是擾人。
離線muly621
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2006-08-26
引用第5樓freezefox2006-08-24 19:20發表的“”:
但概念本身,亦係重重既限制。限制你係概念以外既認知。即係,凡唔存在於你概念內既,都係不可認知既事物。
.......

哩一點非常贊同

姐係我地人類歷史上先智、學者留存落尼既邏輯、概念、學問、知識都係會引導人用一個特定模式、單一方向思考問題

哩個就係本身人類認識世界既限制

所以我成日諗知識既可以令人更認識世界,但亦同時限制左人類本能上更大既思考潛能(好多天馬行空既想法會因為傳統俾人類認定係真理既知識、概念所規範、限制左)

最近冥王星就係一個例子
世間事看似複雜,其實簡單,世間本無事庸人自擾之。天下庸人,莫過於所謂哲學家,從無到有,又從有到無,到處找問題,但卻得不到答案,不但自擾,更是擾人。
離線---ReM!X---
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2006-08-26
呢個問題似邏輯問題多過陰謀論問題喎~~~
離線---ReM!X---
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2006-08-26
引用第23樓muly6212006-08-26 01:43發表的“”:
哩一點非常贊同 [表情]
.......

冥王星個單野令我覺得人類真係好微小﹗