• 2152閱讀
  • 49回復

利物浦究竟欠缺左d咩...? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線david24
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2005-08-30
中場一定無問題啦!我覺得係無一個穩定GK!!
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2005-08-30
1.無進攻方程式

你睇下今年佢地踢左d咩出黎,無錯呀,後防依然好穩陣呀,但係左右兩翼食哂屎咁,Zenden同加西亞下下同你由左面帶番中間入楔;施素高破壞有餘建設不足;沙比仔d長傳又無哂目標(左翼冇左懷斯落底、前線冇左巴士同佢衝。);摩連迪斯冇態條死賓佬硬係要出佢;有態既跑狗CC就俾人踢去打翼......整!唔好去死,都唔識用人,兩翼都唔係打落底既又硬要擺摩連迪斯出黎,有幾高質都無用啦!
你睇下人地車仔,杜奧巴係打CC式衝撞型既,所以佢在陣就會放Duff、Robben、J.Cole果d速度入楔型出黎拍佢。到出基斯普果陣又會出SWP落底出波俾佢,你睇下上場對熱刺,一出場第一下掂波就入波咁滯啦!利記,無呢D野睇囉!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2005-08-30
i think 利物浦打歐聯時作出針對的部處先咁勁
英超時就.........

i think 打雙戰頭始終適合佢多d
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2005-08-30
大家都話佢打雙箭頭好,但係其實舊年利記最成功既幾場戰役係打咩陣型?

係4-5-1!

對住阿仙奴反勝,係踢4-5-1;
歐聯一直都係沿用4-5-1;
就算係歐聯決賽同淘汰車仔都係用4-5-1。
真係關陣式事?非也,用人也!

舊年4-5-1陣式一直都係打一個跑狗前鋒,季初有施斯、季中有巴路士、冼拿馬邦高尼,配合謝仔同沙比d長傳,真係無得頂。就算佢地衝唔到,傳番兩翼或者後上俾四件中場:加西亞、懷斯、謝仔、沙比,件件都可以射得既,衝散你佢地大把空位射。舊年對住阿記就係芬倫右後防位置大腳長傳去左翼位俾謝仔頭鎚set番中間俾沙比後上燙入。

今年點解4-5-1唔work?
1.我覺得摩記唔知點解硬係無態,hold唔到波分唔番去後面;就算佢hold到又爆唔散對方後防,無左去年的殺著。
2.施素高阻頭阻勢!今年睇左幾場,對米堡、對新特蘭,施素高個位仲前過謝仔,好多時分番後面都唔係謝仔接應,而係施素高!施素高接應左之後又做唔到,扭多兩野就被人偷波打反擊,吹漲!
3.左翼唔再落底。無錯,懷斯唔係一個純落底的球員,但係佢會斬波,會試下落底,就算唔落佢扣到去K角位先拖入中間,搏角球率都幾高。但係辛頓唔同,佢係去到中場就開始拖入中間殺,贏新特蘭球罰球都係咁搏番黎。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2005-08-30
4-5-1唔係唔好
4-5-1打得好...用4-3-3冇咩分別
451既優勢係5個中場...靠兩翼出波俾前鋒+後上埋門
2個防中專心防守..講求控球在腳

利物浦依家情況...翼唔似翼
加西亞唔係翼鋒才料...成場波都唔見佢落底,
下下入中間浪射..廢左對翼..摩連既頭鎚自然冇用

2邊唔得...迫使謝拉特要全力進攻..
施素高幾好..體力爆鵬...防守之餘仲有力助攻..
可惜佢冇咁既技術...佢上埋去令到沙比愈縮愈後
沙比縮後左就冇得俾直線,又係晒左
謝拉特同施素高2個,技術都麻麻...變左係咁死衝
謝拉特係好好既後上中場
但佢絕對唔係一個所謂既playmarker...
要佢打以前華倫451艾馬個位..冇可能..技術上爭幾皮

建議:
打番442..買個右翼...係右翼..落到底個d
中場中間用gerrard+alonso
謝仔唔好太上
同alonso夾多d波..
由alonso分波2邊..沉底出..摩連頂(謝拉特後上射)
中間gerrard同alonso又可以俾直線俾施斯..或遠射

有需要就收起前鋒換施素高打451主守..靠2翼突擊
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2005-08-30
下面是引用利物浦ben屎於2005-08-30 11:48發表的:
4-5-1唔係唔好
4-5-1打得好...用4-3-3冇咩分別
451既優勢係5個中場...靠兩翼出波俾前鋒+後上埋門
2個防中專心防守..講求控球在腳
.......

但係又咁講喎, 無疑沙比長傳係有一手, 但係以佢防守力就唔多夠喎, 身形唔夠, 速度唔夠

若然謝仔上埋去, 突然比人打個反擊都幾危下o架喎
離線迪奧
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2005-08-30
我覺得利記欠一個狀態可以穩定的前鋒和防中
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2005-08-30
下面是引用雲佬於2005-08-30 11:53發表的:
但係又咁講喎, 無疑沙比長傳係有一手, 但係以囧齒u力就唔多夠喎, 身形唔夠, 速度唔夠

所以咪話打番442謝仔唔洗太上..2翼得就俾2翼
451就要靠施素高幫沙比守囉
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2005-08-30
下面是引用雲佬於2005-08-30 11:53發表的:
但係又咁講喎, 無疑沙比長傳係有一手, 但係以囧齒u力就唔多夠喎, 身形唔夠, 速度唔夠

唔係喎,拿,睇數據,沙比d攔截好鬼正咖播~係身位差d就真既!
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2005-08-30
下面是引用利物浦ben屎於2005-08-30 11:57發表的:
所以咪話打番442謝仔唔洗太上..2翼得就俾2翼
451就要靠施素高幫沙比守囉

哦哦哦~~~~明白
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2005-08-30
下面是引用謝拉傑於2005-08-30 11:58發表的:
唔係喎,拿,睇數據,沙比d攔截好鬼正咖播~係身位差d就真既!

但我覺得以佢做防中, 人地有心恰你真係撞鬼散佢咁o架, 佢書生形得滯
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2005-08-30
下面是引用雲佬於2005-08-30 12:03發表的:
但我覺得以夆筐黎? 人地有心恰你真係撞鬼散帊慏架, 坋悒竻帢o滯
[表情]

哈哈哈∼書生!

唔緊要既,4-4-2都ok,謝仔覆蓋範圍大,可以助守既~
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2005-08-30
下面是引用謝拉傑於2005-08-30 12:08發表的:
哈哈哈∼書生!
唔緊要既,4-4-2都ok,謝仔覆遢d圍大,可以助守既~

係呀, 反而我覺得佢助守之後做返進攻, 突然一個後上推波好, 上黎撞射好, 咁先令人

防不勝防呀
離線傻強*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2005-08-31
進攻太倚賴謝仔~
冇左佢成隊波去晒樣~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2005-08-31
下面是引用雲佬於2005-08-30 10:50發表的:
講真, 睇過一陣就無哂心機睇啦, 睇維園波咁, 所以真係無留意呇a爭d乜野
對新特蘭場波真係睇一陣都悶

支持都轉台睇第場