• 1439閱讀
  • 20回復

考過Toefl/將會考的請進~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2006-09-14
引用第14樓john7192006-09-14 21:38發表的“”:
去美國其實洗唔洗考埋SAT/IELTS?
定係toefl就夠?

唔知咩係SAT/IELTS..

但係美國應該考過toefl..
好多間都應該可以唔使讀英文..
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2006-09-15
引用第3樓垃圾桶2006-09-13 22:29發表的“”:
城大有
不過我係讀top-up degree
無得refund....
.......

我 year 3 時考左 (好似5,6月先考)
考一獲IELTS成千幾銀
當然cityu有$回梗係考啦

份野好q淺
淺過al好多
係我個人能力有限先低分

我都覺得考IELTS會有用d

(不過我見幾十份工都冇人問我IELTS成績 )
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2006-09-15
引用第16樓ballballfull2006-09-15 00:00發表的“”:
.......

政府先問的
XD
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線MIKE*細
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2006-09-22
我係美國讀緊大學...等我答你啦

所有人想去美國大學讀書都一定要考toefl
仲要到達間大學既要求水平

toefl幾時可以考?我唔知香港啦,我美國呢面差唔多個個星期六都有得考
考之前洗唔洗提早報?要!
同埋報考的程序應該係點ga?上toefl個網www.ets.org/toefl
入會做會員跟住揀日子俾錢..佢會send email俾你,你print去出黎
到考果日bring埋去考場

另外

toefl其實係分邊幾個part考?reading,listening,speaking同writing
同ce係咪差唔多?難度同ce差唔多...不過形式好唔同!!!!

toefl正常o黎講需要幾多時間準備?準備!?你可以去take坊間d course或者去買本野返黎做
但係以我個人黎講...英文呢d野...浸返黎既...我咩都無準備就去左考!!
洗唔洗話報course果d o野?你自己喜歡...我覺得

最後

聽人講最近toefl轉o左考試模式
由cBT到iBT
其實實質分別o係邊度?我美國呢面全面轉左ibt
我未考過cbt...不過聽我fd講....易d同埋唔駛考speaking
不過都係用電腦考...
個計分形式唔同左...宜家ibt滿分係120
不過佢仲有個表俾你對返cbt同ibt既分...

我唔知美國呢面同唔同香港...不過我搵到個網..去睇下
http://www.hkeaa.edu.hk/doc/oped/otherexam_exams_ets.html#toefl
基本上你去yahoo search"toefl"大把information...
1條評分
kylau 好友元 +300 - 2006-09-22
離線MIKE*細
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2006-09-22
引用第14樓john7192006-09-14 21:38發表的“”:
去美國其實洗唔洗考埋SAT/IELTS?
定係toefl就夠?

去讀大學一定要考sat/act...可以考好多次
只係計最高分果次..但係學校可以知道你既舊紀錄
sat係比較著重maths同eng...maths好易架咋
eng就好難!!!
我fd做sat ex做左成年..考左2次...最高分果次1300
我以前間high school 平均sat得900幾...
act多係social study同science
對於美國既學生..佢地覺得act易d

我好肯定如果你要讀大學2樣都要...
high school既話我真係唔知
離線MIKE*細
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2006-09-22
引用第16樓ballballfull2006-09-15 00:00發表的“”:
.......

我哥考左ielts...佢英文差...都考得okay~
証明唔會太難....