• 1491閱讀
  • 20回復

急問 !drop科問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線亨利仔仔

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2005-09-09
我e+讀緊2個AL (hist + econ )同埋2個AS (maths & stat + computer application )

大學好似剩係睇2科AL
我應唔應該drop左果2科as啊...

本身自己m&s都還可以 (<~~~係final exam都係得50分...),但ca就 ...

我果間阿sir話得頭3名先好諗大學果d,4-12就有機讀HD/AD (我係4-12 )
佢就suggest 4-12果d drop 左一科 AL or 2 AS 黎集中兵力讀其餘果2科....

但我又唔想drop m&s,但又驚自己讀唔掂,仲要有ca呢科.....
其實2科AS 係咪加埋哂再拉curve架 ?

如果我m&s攞e ,ca攞f,拉埋得e,係咪不如索性drop左佢,集中兵力讀果2科AL好呀...? (我econ,hist以暫時既成績都唔知攞唔攞到 d...)

好亂,我都唔知自己想點
14/9要交drop科紙喇

plx help me
thx
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2005-09-09
千祁唔好drop任何一科
....
唔怕一萬只怕萬一

2+2係最flexible

大學係睇最佳果2+0/1+2的
多左既科pass先計bonus

千祈唔好drop....
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2005-09-09
MS is a very very easy subject, sure pass if u study.

So better keep that!
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2005-09-09
下面是引用kylau於2005-09-09 18:35發表的:
MS is a very very easy subject, sure pass if u study.

Did you obtain A in m&s???

plz teach me~~~
離線亨利仔仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2005-09-09
下面是引用垃圾桶於2005-09-09 18:21發表的:
千祁唔好drop任何一科
....
唔怕一萬只怕萬一
2+2係最flexible
大學係睇最佳果2+0/1+2的
多左既科pass先計bonus
千祈唔好drop....

but CA 我9成都炒...
咁好像蝕了...
離線亨利仔仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2005-09-09
下面是引用kylau於2005-09-09 18:35發表的:

我睇過d past paper ,超難...
而且學校又教得超慢...

e+都未教得完 maths..更何況 stat....
離線賀雲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2005-09-09

到目前為止都認同既...............................................

e~如果好似桶咁講,我2al+1as科as咪讀黎都...................
離線亨利仔仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2005-09-09
下面是引用horance於2005-09-09 19:34發表的:
[表情] [表情]
到目前為止都認同既...............................................
e~如果好似桶咁講,我2al+1as科as咪讀黎都...................[表情]

我都係咁諗...

我入唔入到都唔知...
仲學咩人講bonus 呢...
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2005-09-09
我都想讀 2al + 2as ( m&s同ca的, coz both get B in ce 同埋有興趣)

奈何自己入唔到恆商,又搵唔到其他學校有呢個combination
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2005-09-09
我覺得drop唔drop係睇唔合格既機會有幾大
如果你個科真係會肥既,留係度做咩?所有bonus,保險都係要合格先有

同埋有無得drop一個AS,定係一定要drop 1 AL或者2 AS
離線亨利仔仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2005-09-09
下面是引用Skyline於2005-09-09 19:45發表的:
我都想讀 2al + 2as ( m&s同ca的, coz both get B in ce 同埋有興趣)
奈何自己入唔到恆商,又搵唔到其他學校有呢個combination

咁勁
離線亨利仔仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2005-09-09
下面是引用Erikson於2005-09-09 19:50發表的:
我覺得drop唔drop係睇唔合格既機會有幾大
如果你個科真係會肥既,留係度做咩?所有bonus,保險都係要合格先有
同埋有無得drop一個AS,定係一定要drop 1 AL或者2 AS

我差唔多完全唔知ca up乜...

一定要drop哂2個 AS
[ 此貼被亨利仔仔.﹛D在2005-09-10 15:58重新編輯 ]
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2005-09-09
唔好做傻事哦~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2005-09-09
你讀緊柴灣張記對吧~? 最近同幫fd 諗過drop 科既問題, 同你分享下啦~!

1. 首先, 可以的話最好不要drop...... 不過我都明白有時自己都sense 到唔drop 唔得的話,
唯有選一科了~"

2. 如果要drop 果幾科(2科?)你既把握差好遠好遠, 咁當然係drop屎好多果科啦。

3. 如果兩科都差唔多, 我覺得應該留番你鍾意既老師果科... 都幾重要架我覺得...

m&s e 唔easy, 見人見智吧~
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2005-09-09
下面是引用Skyline於2005-09-09 19:15發表的:
Did you obtain A in m&s???
plz teach me~~~

NOPE........coz I've taken Applied Maths instead.

actually the pp trend is sooooo easy to be observed. And the only the "so-called" difficult part of MS is probability and DE.