• 1615閱讀
  • 30回復

韋拉去,受影響的,不只是防守 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2005-09-11
阿仙奴中場重心今夏轉投祖雲達斯,
普遍認為阿仙奴脆弱的防守會變得更不堪。
聯賽四場賽事失掉四球,
當中只得一場可保清白之軀已是最佳的證明。

不過,韋拉離去的影響,不僅止於防守上!

近年來,阿仙奴都以悅目、水銀瀉地、有如行雲流水般的攻勢見稱,
然而,一切於今年未復見......

觀乎近數場賽事,阿仙奴仍舊以地面進攻為主,這點是沒有改變的。
至於今季和以往的分別,就於欠缺中路的傳送和突破,反而過份依賴兩側。
原因正是中路沒有了韋拉這位可以轉守為攻的重心人物。

現在中路的施華和法明尼都是工兵型球員,沒有轉守為攻的能耐,
盡其量也只能充當駁腳的工作。

而更重要的是,韋拉和亨利、皮里斯、龍格寶等人的默契,更是隊中無人能及的,
他們根本已經不是以眼目交流,而是實實在在的能感覺到對方的位置,
這並不是胡說,是亨利他們親口所說的。
所以法比加斯雖能作出致命傳送,卻仍代替不了韋拉。

結果,只得左右兩側的進攻路線,令以往多變的進攻模式變得狹窄、單調,
再加上阿仙奴沒有高大擅頂的前鋒,局限於兩側的進襲,就有如隔靴搔癢,
面對密集式防守,再不能左中右右中左左中左中中的搓過沒完沒了,不再有那種可以撕破密集的威力......

韋拉的離隊,帶走了中場第一道屏障,也帶走了那水銀瀉地的進攻。
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2005-09-11
對! 剛和朋友一起睇完呢場波, 佢話冇左亨利阿記差好遠~
但對於我這位阿記fans, 一睇就知, 最大鑊都係冇左韋拉!
中場冇哂重心, 希比可進攻, 但只限進攻, 冇防守, 而且當佢三番四次企圖突破,
但冇人幫佢(因明顯欠默契), 打到最後佢都變埋軟腳蟹, 而且佢都只係企圖突破,
唔係傳送.........
法比同費明尼.......唉....尤其係費明尼, 唔明點解有個費字的今期都真係特別................
幾個後防更慘不忍睹, 高爾打得極差, 但竟然仲有差過佢--------------就係臥底王施根!
講講下離左題添....唔好意思, 仲之, 冇左韋拉, 買多個亨利都係冇用, 點搞呀雲格?!?!?
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2005-09-11
雖然開季睇黎有d欠運
但防守的確仲係mama
好想搵返個人專教防守, 尤其係雲加同助教懷斯對防守都係採用mark位, 而唔係人釘人

進攻方面
雖然韋拉離去有一定影響, 但我覺得唔係主因
由上季都見到, 法比+施華既攻力絕對唔差過韋拉+施華
其實明顯ars今年轉左打法, 想彷效車仔打兩翼, 唔想好似以前咁, 不斷走位, 到季中已經無晒力, 兼顧唔到歐聯同聯賽
而實際上ars的確有呢個本錢, 不過改革總是痛苦艱辛的

不要忘記,足球是最快樂的!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2005-09-11
下面是引用Batigol於2005-09-11 03:03發表的:
雖然開季睇黎有d欠運
但防守的確仲係mama
好想搵返個人專教防守, 尤其係雲加同助教懷斯對防守都係採用mark位, 而唔係人釘人
.......

但進攻的確變得單調左

我唔知係想學車仔定真係冇左韋拉o既影響
好單調
好單調

後備換人入o黎,都改變唔到d咩
當然,呢點係關乎ars陣中有o既人腳都太類似o既問題
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2005-09-11
當然,我唔係話法比差

佢都係中路上最有潛質代韋拉o既一個
始終佢進攻中場出身
被雲加改成防中o既佢,轉守為攻唔係問題
問題只在於佢冇韋拉同前線各人o既默契
現階段o既法比,係爭呢樣

再吹毛求疵少少
佢護波同身型都冇韋拉咁好
變相個人突破都唔及韋拉

要知道,以前ars係間唔中由韋拉自己帶波殺上去,之後分定射定點,係後話
而法比仔,只有傳
只愛足球
離線allen
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2005-09-11
普遍既人都認為韋拉既離去,只係會為阿仙奴帶來後防的危機
無錯,那是事實 。但事實上,韋拉的離去不止於防守上那麼簡單
記得以往阿仙奴在進攻方面有不滯的時候
韋拉便充當了控制戰局與節奏的角色,他會在適當的時候作出傳送 、控球及射門
有的時候更會把球控在角下達十多二十秒之久
此舉就是阿仙奴現在所欠的東西 。
眼看施華、希比、法比加斯及法明尼
都是沒有韋拉那種眼看四週的能力 。 他們往往只會把皮球踢進前方,或單靠盲目前衝便算
完全沒有把形勢看得清清楚楚才行動的意識,所以,阿仙奴現在很多攻勢都是在未射門前已蕩然無存了。
阿仙奴的兩翼,根本很難與他隊相比
皮利斯速度愈來愈慢,根本沒有那種 ''飛'' 的感覺
而龍格堡往往只會斜直線般衝入禁區,或者柏金撞檣,打法直接得很 。
反觀若韋拉在的話,不但可以傳直線直到禁區,而且還能控球在腳,使速度較慢的皮利斯進入危險地帶
又等待到龍格堡待在禁區時才作出傳送
攻勢,往往一刀見血得多 。
現在,永遠都沒有由中路進攻的感覺 。變化已經愈來愈小,他隊亦愈來愈易洞悉阿仙奴所有的攻勢 ……
記得上季末的時候
韋拉都曾經傳送過令人拍案叫絕的直線
那種默契,那種打法,是所有世界級球星欠缺的,無論多幾多個天才新星
也乏善足陳!

韋拉的離去
使阿仙奴不論在攻、守方面都失去了平衡
更令阿仙奴整隊的軍心、戰績每況愈下
作為支持者的我們
眼見球隊失去了水銀瀉地的打法
真的心痛萬分 ……!
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2005-09-11
[quote]下面是引用迪克於2005-09-11 03:10發表的:

但進攻的確變得單調左

我唔知係想學車仔定真係冇左韋拉o既影響
好單調
.......[/quote
趁韋拉走而變一變都未常唔係一個好事
大勢所趨, 穩守, 簡單先有前途...
隨住柏金下年都榮休, 阿仙奴又要經歷另一新時代
呢兩年將係阿仙奴同球迷最艱苦既時刻

離線allen
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2005-09-11
來季若柏金及皮利斯真的離隊的話
我也不知道誰來當控球這個責任了!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2005-09-11
下面是引用allen於2005-09-11 03:19發表的:
普遍既人都認為韋拉既離去,只係會為阿仙奴帶來後防的危機
無錯,那是事實 。但事實上,韋拉的離去不止於防守上那麼簡單
記得以往阿仙奴在進攻方面有不滯的時候
韋拉便充當了控制戰局與節奏的角色,他會在適當的時候作出傳送 、控球及射門
有的時候更會把球控在角下達十多二十秒之久
.......

根本就是我的心聲.....

早知叫你寫啦~

hahaha

比我所寫的更細緻啊!
只愛足球
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2005-09-11
你地真係認為韋拉走對進攻咁大影響?
唔好比呢場矇弊
上年咪又係法比+施華, 一樣成日抄人

離線allen
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2005-09-11
下面是引用迪克於2005-09-11 03:22發表的:
根本就是我的心聲.....
早知叫你寫啦~
.......

這根本是所有阿仙奴 FANS 的心聲啊!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2005-09-11
下面是引用Batigol於2005-09-11 03:19發表的:
趁韋拉走而變一變都未常唔係一個好事
大勢所趨, 穩守, 簡單先有前途...
隨住柏金下年都榮休, 阿仙奴又要經歷另一新時代
呢兩年將係阿仙奴同球迷最艱苦既時刻
.......

係啊
呢2年過成點,除左要睇ars班新兵點成長
成隊波打法點轉變都好重要
因為舊人離去,要打返幾年o既踢法,都已經冇咩可能
再者,大家都熟晒條路了

正如近幾年o既mu
佢地都開始變完了
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2005-09-11
下面是引用Batigol於2005-09-11 03:23發表的:
唔好比呢場矇弊

少左中路進攻係不爭o既事實吧

或者咁講,炒人唔係重點
攻勢先係問題
宜家的確冇左個種行雲流水般o既攻勢
只愛足球
離線allen
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2005-09-11
下面是引用Batigol於2005-09-11 03:23發表的:
唔好比呢場矇弊

富咸,防守式不高
所以阿仙奴能攻入四球
反觀車路士 、 米杜士堡等擺明車馬防守形
擺明恰你無組織 …… 就不能抄人了!
只要有球隊同阿仙奴硬鬥硬的話,阿仙奴很大機會會輸
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2005-09-11
[quote]下面是引用allen於2005-09-11 03:27發表的:

富咸,防守式不高
所以阿仙奴能攻入四球
反觀車路士 、 米杜士堡等穢
只愛足球