• 1110閱讀
  • 19回復

好欣賞周潤發的態度(節錄自某周刊) [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-12-29
我約過很多藝人,會面地點成了頭痛問題,他們會說:「不要揀公眾地方,太多fans,食餐飯都唔得安樂……」周潤發就證明到,在大牌檔安安樂樂吃了半碟雙拼、一盅螺頭湯。也有食客急急要求合照的,周潤發先問對方鄉下何處,從福建到蒙古,天南地北聊聊鄉情,合照呢?等彼此都吃飽才慢慢來,更見互相尊重,賓主兩歡。
所謂不便,不過如此而已——試問還有誰知名度高得過發哥?
「還是他們(指藝人)的不便,是驚到時沒有不便?」周潤發笑說:「萬一在公眾場合沒有人或者少了人找簽名影相,會好空虛嘛。全世界最多顧慮就是港星。」
「藝人從觀眾
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-12-29
串得而家D所謂「明星」好應

講得好好...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-12-29
不過周潤發真係………

我佩服得佢好緊要!

一個人名成利就,成為國際巨星,但可以隨和得咁緊要。對人又親切………

去九龍城街市買送,去淺水灣影日落,你都幾難搵到個咁既名星。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-12-29
人係犯賤的...如果你係個不見天日既明星...好多人會好想見倒你...
但若果一個天皇巨星可以隨便已經見得到...那怕根本見倒都不會十分興奮...
所以果d不見天日的明星...未就係明白大眾既心理...加上真係唔鐘意應酬大家...

昨晚我睇倒一則新聞...講佢在大陸要住全北京最貴既酒店...仲要7間房...
唔同工作人員食大獲飯...要自己一架長車有埋厠所...但租左40日佢只去過幾次...好浪費...
工作時間不能超過12小時...包括由酒店出發開始起計...令一眾工作人員增加唔少壓力...
仲比大陸人串佢扮哂荷理活巨星...但又要返大陸拍華語片...
不過佢可能因為生於香港...長於香港...所以對香港人有不同待遇...

譚詠x都好紅...佢成日走去大球場同人講波...佢都好親和...完全無架子...
唔係你紅唔紅既問題...係人既性格問題..

有d明星一d都唔紅...但又扮大明星果下先死...
特別係無線d花旦...小生...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-12-29
昨晚我睇倒一則新聞...講佢在大陸要住全北京最貴既酒店...仲要7間房...
唔同工作人員食大獲飯...要自己一架長車有埋厠所...但租左40日佢只去過幾次...好浪費...
工作時間不能超過12小時...包括由酒店出發開始起計...令一眾工作人員增加唔少壓力...
仲比大陸人串佢扮哂荷理活巨星...但又要返大陸拍華語片...
不過佢可能因為生於香港...長於香港...所以對香港人有不同待遇...

住7間房

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-12-29
以香港傳媒既能耐,要無中生有,要夾硬寫衰一個人,有幾難?反正老作既野,大把捧場客。d人唔會自己思考,唔會自已分辦。總之人地話咩就信哂。你睇我地「球壇新聞」幾多老作吹水新聞就知。

我信日久見人心。扮出黎既,唔會長久。係身有屎既,轉個頭就會比人見到。幾十年都無負面新聞既人,唔係靠同記者關係好,係靠真係無負面野做出黎。

以前d 傳媒,仲有少少良知。唔會夾硬作d 新聞去唱一個藝人。宜家部分既傳媒,喪盡天良,為求賣紙,咩都敢寫出黎。你又吹佢唔漲喎,又真係賣紙喎。又真係有捧場客喎。

呢個係一個資源爆炸既年代,可惜,人卻缺乏獨立思考既能力,被資訊既洪流所掩沒。\

「知」得愈多,反而「知」得愈少……

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-12-29
「工作時間不能超過12小時」。呢樣先係合理架!通宵達旦連踩幾十組戲個d 先唔正常呀!人地荷理會演員公會對會員既工作時間有嚴格既規定,唔係你鐘意拍幾長時間就拍幾長。入左會,就要跟人地既法規。

唔文明既人,見到文明人既規則,對自己慣左既陋習,變成照妖鏡。醜態盡現。反而指責文明人不入鄉隨俗:「係荷理活大明星就咪返大陸拍華語片啦!」

視野何其狹隘,何其短小?咁同話:「我地大陸係落後架啦,係唔識進步架啦!」有咩分別?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-12-29
引用第3樓sun29-12-2006 10:46發表的“”:
人係犯賤的...如果你係個不見天日既明星...好多人會好想見倒你...
但若果一個天皇巨星可以隨便已經見得到...那怕根本見倒都不會十分興奮...
所以果d不見天日的明星...未就係明白大眾既心理...加上真係唔鐘意應酬大家...
.......

咁發哥真係荷李活級既名星喎。
點解要幫公司慳呢 d 錢?而且而家大陸票房好似賺過 2 億...

可能 d 人覺得鬼佬明星 (e.g. tom cruise) 就可以要求排場,覺得係應該既,
而大家都中國人既周潤發就唔得。

點解鬼佬/日韓明星去中國,要住貴酒店要專用crew要私人空間,
就叫有排場有氣勢?發哥就叫大牌?!

講真唔一齊食飯有乜問題?
就算香港班二三線上大陸拍電視劇,
都有私人廚師/助手喇

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-12-29
引用第4樓智者29-12-2006 11:36發表的“”:
住7間房 [表情]

不要見笑,聽講當年Tom Cruise 黎香港時,

係一個人住左一層 ,

至於真相點,我地外人永遠唔知。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-12-29
引用第6樓freezefox2006-12-29 11:50發表的“”:
「工作時間不能超過12小時」。呢樣先係合理架!通宵達旦連踩幾十組戲個d 先唔正常呀!人地荷理會演員公會對會員既工作時間有嚴格既規定,唔係你鐘意拍幾長時間就拍幾長。入左會,就要跟人地既法規。
唔文明既人,見到文明人既規則,對自己慣左既陋習,變成照妖鏡。醜態盡現。反而指責文明人不入鄉隨俗:「係荷理活大明星就咪返大陸拍華語片啦!」
視野何其狹隘,何其短小?咁同話:「我地大陸係落後架啦,係唔識進步架啦!」有咩分別?

講起大陸人....唔係佢地都唔會搞到我冬至都無得放早...仲要ot...

佢地好似一部機器咁...你唔比指示佢...佢地根本唔識行...
你比哂指示佢...佢地都未必識行...仲行錯哂....

文明人set哂咁多條款...係因為要保障人權利益...
唔文明既人唔係無set...只係set左係人地果度...就係以己度人囉...
大陸之所以唔夠人文明...係因為國家都唔文明...點叫人民文明??

呢方面唔好話大陸人...香港都大有人在啦......

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-12-29
引用第8樓BaLlAcK2006-12-29 12:49發表的“”:
不要見笑,聽講當年Tom Cruise 黎香港時,
係一個人住左一層 ,
.......

果段新聞講係發嫂既要求...即係發哥既經理人...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-12-29
引用第10樓sun29-12-2006 12:57發表的“”:
果段新聞講係發嫂既要求...即係發哥既經理人...

都唔覺有咩問題吧...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-01-08
引用第3樓sun2006-12-29 10:46發表的“”:
.......

物有所值吧!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-01-10
引用第12樓hkshearer2007-01-08 23:18發表的“”:
物有所值吧!! [表情]

係物超所值!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-01-10
引用第13樓freezefox2007-01-10 10:42發表的“”:
係物超所值!

咁你睇左未??