• 764閱讀
  • 7回復

[電影]good film:血鑽 (blood diamond) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麥精

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-01-18
導演: 愛德華施域(Edward Zwick)
主演: 里安納度狄卡比奧(Leonardo DiCaprio), 狄哲文侯蘇(Djimon Hounsou), 珍妮花康納莉(Jennifer Connelly)
片種: 劇情
日期: 2007-01-18

在九十年代非洲塞拉利昂,內戰令到政治動盪,民不聊生,兩個主角是前辛巴威共和國僱傭兵丹尼(狄卡比奧飾),及來自曼迪(Mende)的漁民所羅門(狄哲文侯蘇飾),兩人背景有別,經歷迴異,但驚心動魄的命運,卻同時因一顆世上罕見的寶石,發生巨變。所羅門被非法集團奴役,被迫在鑽石礦場工作,他無意中發現一顆絕世寶鑽,竟冒死將它私下埋藏。他希望這顆鑽石能拯救水深火熱的家人,尤其是被迫成為童兵的兒子?亞。而天生愛冒險的丹尼,一直以走私鑽石與軍火維生,當他在獄中得知所羅門的秘密後,決定對寶鑽展開追擊行動。

丹尼遇上來非洲,追擊非洲鑽石內幕的美國女記者瑪?(珍妮花康納莉飾),她企圖在丹尼身上吐出線索,最終卻捲入了丹尼尋寶的危險旅程。在戰局動盪、軍政肆虐的生死邊緣,丹尼與所羅門各懷目的,卻同時將命運交到對方手上,為了一顆絕世血鑽,一同踏上一條驚心之路……

今日睇左啦

真係好好睇~
成套戲真係好緊湊~~亦都帶到好多既信息出黎..
可以睇到非洲真實既一面~中非地區真係好混亂..

狄卡比奧同女主角既愛情真係幾好睇XD雖然都係冇好結果...(睇到呢到我眼濕濕XD)

狄卡比奧真係好型仔 演技都好勁

真係值得一睇
[ 本文被奶健^^在2007-05-16 20:04重新編輯 ]
離線迪奧
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-01-20
正x1000

有故事,有action,有感人位,有笑位

有句類似0甘:i never kiss who i never fxcked
[ 本文被不潮人[G]在2007-01-22 18:12重新編輯 ]
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-01-23
丫丫丫!!!
我未睇呀!!!
我都好想睇呀!!!
不過應該有排都未得閒去!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-01-28
唉.....睇左一個鐘....

間戲院d器材故障....

回左水....搞到宜家焗等出碟...
(冇奶油再入戲院睇o架嘛....都已經睇左一粒鐘...)
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-01-28
狄卡比奧同女主角既愛情真係幾好睇XD雖然都係冇好結果...(睇到呢到我眼濕濕XD)

干嘛透露劇情?人家仲沒看~
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-01-29
引用第3樓迪克28-01-2007 19:46發表的“”:
.......

睇多次
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-01-29
引用第5樓BaLlAcK2007-01-29 00:41發表的“”:
[表情] 睇多次

唔會咁SIDE時間入戲院睇多次囉

真係等出碟
之後飛返睇左o既果一粒鐘....
只愛足球
離線CxRonaldoNo7
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-01-29
引用第3樓迪克2007-01-28 19:46發表的“”:
.......

呢d經歷唔係人人有