• 3319閱讀
  • 44回復

表決:是否保留【版主管理大堂】(14/9/2005) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2005-09-15
下面是引用muly621於2005-09-14 23:37發表的表決:是否保留【版主管理大堂】(14/9/2005):
表決:是否保留【版主管理大堂】(14/9/2005)
鑑於討論多時的【版主管理大堂】意見紛云,未能達到共識。
但不能再担誤,希望在此作出表決,以作決定。
1)保留【版主管理大堂】
2)删除【版主管理大堂】,歸併【論壇政務總處】
表決權:所有版主、總版主、助理壇主及壇主。
會員可以發表意見,以供參考。惟所有意見不作表決權論。
希望各位積極表態,謝謝。
此Topic只作表態之作,切勿討論。
P.S.截止投票日期:18/9/2005
.......

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2005-09-15
我發表意見(但不計算為投票):

1. 以前一直都無版主版,但仍可以如常運作,唔見得無左就好大問題。

2. 真真正正機密既問題,不便公開既話題,相信一年都未必有一單。到時特別再安排,應該唔係太困難。

3. 好友高度開放,重視透明度,歡迎一般會員參予討論既精神,係好難先建立到出黎。即使大家並唔係成日用「版主版」。但佢既存在,係心理上,無疑係會影響緊呢個理念。

所以我支持將版主版併歸入政務總處。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線pwwyk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2005-09-15
離線王子托迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2005-09-15
删除【版主管理大堂】,歸併【論壇政務總處】

真係有D機密資料要發表既話唯有靠桶兄pm喇
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2005-09-15
好友行政公開應該會好d,有起事來會員都可以比意見
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2005-09-15
下面是引用垃圾桶於2005-09-15 00:10發表的:
1)
對於一d不可俾會員知道既系統資訊 ,以至保安漏洞
仍需放往該處
.......

可唔可以解釋下點樣被攻擊
如果唔好彩,被攻擊令bff出事,會有咩後果?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2005-09-15
下面是引用kch於2005-09-15 22:24發表的:
可唔可以解釋下點樣被攻擊
如果唔好彩,被攻擊令bff出事,會有咩後果?

如果果d野無適當的保護
少則突然多了數個壇主戶口,胡亂更改版主資料造成不便,重則所有資料全失,更嚴重者可令伺服器在一段時間內都不能運作....

多左壇主戶口,資料全失,我可以盡力恢復至上一次備份時既狀態
但係如果佢連伺服器上的系統檔案都改左,以至被植入木馬等....咁樣....問題就會更複雜,我亦無信心可以短時間內可以處理好

到時好可能要停壇處理.....
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2005-09-15

如果可能有保安問題既, 我寧願保住系統的安全, 以策萬全
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2005-09-15
下面是引用垃圾桶於2005-09-15 22:28發表的:
如果果d野無適當的保護
少則突然多了數個壇主戶口,胡亂更改版主資料造成不便,重則所有資料全失,更嚴重者可令伺服器在一段時間內都不能運作....
多左壇主戶口,資料全失,我可以盡力恢復至上一次備份時既狀態
.......

老實講,我唔係幾明你講咩
不過無所謂
最重要既問題,係FREEZEFOX個方法能否解決保安問題?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2005-09-15
呢個可能性有幾大?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2005-09-15
下面是引用超迪仔於2005-09-15 23:04發表的:
呢個可能性有幾大?

公開左會有75%以上會有事

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2005-09-15
咁以前無呢個版, 都好似無呢個情況發生過??
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2005-09-15
下面是引用sun於2005-09-15 23:09發表的:
咁以前無呢個版, 都好似無呢個情況發生過??

試過一次

垃圾桶四Be
離線jin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2005-09-15
下面是引用垃圾桶於2005-09-15 23:05發表的:
公開左會有75%以上會有事

那舊論時,我們不就很幸運囉。

沒受恐怖奇襲.........
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2005-09-16

個版入面雖然有好多文章都可以o係office post既.....
但係有D真係專畀版主管理既......
下下靠PM/ICQ/MSN....有時真係唔太方便.......
有個版都起碼方便討論......

好似版主有個功能叫"系統設置"
入面可以設置壇裡既設定.....
萬一,真係萬一好似上次個投票功能咁set左會員用唔到但都用到既話....
又萬一個會員入到去有心攪事,bff的確受到很大程度上既威脅

雖然個版確實得好少文章係畀版主用既....
但留o係度確實有佢既好處.....
呢樣野都考慮左好耐........