• 1173閱讀
  • 20回復

新春豉椒炒魷,亞視炒哂全線藝員 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-02-24
正 落 力 「 整 靚 盤 數 」 上 巿 的 亞 視 , 將 會 變 成 沒 有 明 星 、 沒 有 藝 員 的 電 視 台 。 據 悉 亞視 新 年 後 會 結 束 藝 員 部 , 安 排 部 份 藝 員 轉 為 職 員 , 或 轉 投 亞 視 子 公 司 旗 下 , 但 當 中大 部 份 將 不 獲 錄 用 , 全 公 司 近 百 名 藝 員 均 受 影 響 , 新 正 頭 食 豉 椒 炒 魷 , 認 真 慘 情 !

亞 視 近 年 收 視 疲 弱 , 未 見 起 色 , 為 此 亞 視 更 索 性 減 少 自 家 製 作 , 主 力 播 放 外 購 節 目, 從 而 降 低 營 運 成 本 。 去 年 12 月 , 亞 視 大 刀 闊 斧 裁 減 戲 劇 部 及 製 作 服 務 部 合 共 67 名 員 工 , 以 便 在 上 市 前 「 整 靚 盤 數 」 , 吸 引 新 股 東 入 股 。 繼 去 年 大 裁 員 行 動 後 , 亞視 還 計 劃 新 年 後 結 束 藝 員 部 , 受 影 響 者 接 近 百 人 。

不 再 爆 騷 按 月 薪 收 入 必 減

據 悉 亞 視 結 束 藝 員 部 後 , 會 安 排 部 份 合 約 藝 員 轉 為 職 員 , 主 要 擔 任 主 持 工 作 , 薪 酬按 月 薪 計 算 。 一 般 藝 員 薪 酬 是 以 「 騷 」 來 計 算 , 即 除 固 定 底 薪 外 , 若 超 出 合 約 訂 明的 「 騷 」 數 目 時 , 便 可 獲 額 外 酬 勞 , 換 言 之 多 勞 便 會 多 得 , 但 轉 為 職 員 後 再 不 會 出現 「 爆 騷 」 情 況 , 若 職 員 搵 外 快 接 騷 , 則 先 要 取 得 亞 視 同 意 及 讓 亞 視 抽 傭 ; 部 份 藝員 則 獲 改 簽 亞 視 子 公 司 、 由 楊 紹 鴻 擔 任 總 經 理 的 亞 洲 娛 樂 製 作 有 限 公 司 。 但 上 述 兩者 皆 不 合 用 者 , 約 滿 後 便 要 執 包 袱 走 人 。
亞 視 一 哥 陳 泰 和 劉 錫 賢 已 決 定 轉 為 職 員 , 而 一 姐 張 文 慈 約 滿 後 不 再 續 約 , 去 向 未 明 , 據 悉 江 美 儀 也 不 會 跟 亞 視 續 約 。
記 者 昨 日 致 電 亞 視 綜 藝 、 公 關 及 宣 傳 副 總 裁 葉 家 寶 求 證 時 , 他 說 : 「 亞 視 藝 員部 緊 係 會 改 組 , 有 藝 員 可 能 會 轉 做 職 員 , 擔 任 主 持 工 作 。 另 一 藝 員 就 會 轉 簽 亞視 子 公 司 亞 洲 娛 樂 製 作 有 限 公 司 旗 下 , 有 關 細 節 仲 傾 緊 。 」 問 不 獲 續 約 或 錄 用 的 藝員 是 否 變 相 失 業 時 , 葉 家 寶 不 置 可 否 說 : 「 如 果 用 得   話 , 當 然 會 繼 續 合 作 。 」
記 者 昨 日 致 電 陳 泰 , 他 說 : 「 我 初 步 傾 好 會 簽 職 員 合 約 , 呢 幾 日 就 會 動 筆 簽 約 。當 中 條 件 都 合 理 , 因 為 亞 視 都 畀 好 大 自 由 度 我 , 都 可 以 外 借 拍 劇 同 登 台 , 但 要 俾公 司 抽 番 傭 。 」 對 於 轉 做 職 員 合 約 後 不 能 爆 騷 , 或 會 對 收 入 有 影 響 , 陳 泰 說 : 「公 司 都 會 採 用 一 個 好 平 衡 計 算 方 法 , 低 於 爆 騷 同 高 於 底 薪 之 間 取 個 中 位 數 , 我 都好 滿 意 。 」

外 出 搵 食 張 文 慈 約 滿 劈 炮

張 文 慈 決 定 不 續 約 , 她 說 : 「 我 呢 個 月 底 就 約 滿 亞 視 經 理 人 合 約 , 公 司 都 開 始 搵我 傾 , 不 過 我 一 定 唔 轉 做 職 員 合 約 , 或 者 考 慮 出 面 搵 過 另 一 個 新 經 理 人 。 」
至 於 珈 潁 決 定 繼 續 留 低 , 她 說 : 「 我 仲 有 大 半 年 先 約 滿 。 我 都 好 鍾 意 做 主 持 , 我 唔介 意 俾 佢 抽 傭 , 但 轉 做 職 員 話 冇 得 再 爆 騷 , 月 薪 方 面 就 要 傾 得 好 仔 細 。 」 另 一 花旦 麥 家 琪 則 說 : 「 亞 視   成 日 都 好 多 變 化 , 我 要 到 10 月 先 約 滿 , 等 佢 明 朗 化 先 諗啦 。 」
[ 本文被BaLlAcK在26-02-2007 11:48重新編輯 ]
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-02-24

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-02-24
完全放棄同無記打wo

令我諗下葉旋放棄無記投亞視,而家唔知點
離線小魚兒
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-02-24
估唔倒亞視會係新春豉椒炒魷
離線雷文鳳
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-02-24
楊恭如
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-02-24
真係唔好彩
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-02-24
佢買韓國片囉
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-02-24
數埋d藝員~~先至係人地無數拍一出劇既台前幕後既工作人員
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-02-25
咁即係點?
係咪以後無亞洲電視?
離線enter1214
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-02-25
引用第2樓三郎2007-02-24 16:19發表的“”:
[表情] 完全放棄同無記打wo
令我諗下葉旋放棄無記投亞視,而家唔知點 [表情]

嚴格泥講,葉旋的經理人(工)司係林健岳期下的藝員,佢沒有同亞視簽約,只是中環1,2果兩套戲的合同姐,佢唔同TVB 簽我諗係因為TVB唔俾期下藝人搵太多外錢有關,例如拍電影AND OTHER FUNCTION.............
離線enter1214
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-02-25
引用第7樓tl91892007-02-24 23:10發表的“”:
數埋d藝員~~先至係人地無數拍一出劇既台前幕後既工作人員

兩者根本唔可以(俾),亞視advertisement 客一定係大陸人,so亞視點會理會香港觀眾有咩啱口味。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-02-25
引用第8樓lamho25-02-2007 02:02發表的“”:
咁即係點?
係咪以後無亞洲電視?

無亞視藝員者

如果亞視成間執 ... 唔會咁小事架

離線小魚兒
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-02-25
引用第11樓BaLlAcK2007-02-25 17:11發表的“”:
無亞視藝員者
如果亞視成間執 ... 唔會咁小事架

哦...原來係咁
離線Kun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-02-26
[鼓]椒炒魷
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-02-26
引用第13樓haovincent26-02-2007 11:47發表的“”:
[鼓]椒炒魷 [表情] [表情] [表情]

edited