• 2188閱讀
  • 30回復

AL Principles of Accounts question [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2005-09-23
thx a lot!
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2005-09-23
trial balance個stock....個日期係唔係年頭啊??
係呀麻....

咁題目叫你做既野...例如p & l....
做年尾既p & l麻....

咁唔係opening stock係咩=___=""

個closing stock就係題目既notes度搵既多數....

總之...睇日期做人麻....
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2005-09-23
升中六都唔識喱個好大獲架喎....
你pa囉咩?

不過囉咩都無用....
你讀落去就知道原來ce囉a係好易..........
如果係al識既話
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2005-09-23
B only
我真係幾廢......因為都係最後果兩個月衝.....做熟d易既topic
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2005-09-24
下面是引用Skyline於2005-09-23 22:27發表的:
B only [表情] [表情] [表情] [表情]
我真係幾廢......因為都係最後果兩個月衝.....做熟d易既topic [表情]

我REPEAT之後先讀...又懶用左兩個禮拜衝添

跟住學落去你就知死架喇.....
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2005-09-25
在T/B 個Stock 一定係Opening Stock
因為T/B 多數都係年頭做
不過我出0黎做0野0個時見過d 公司T/B係年尾都唔出奇
Closing Stock 係完0左一個Period之後
根據Sales同Purchases 0既出入貨record
再到Warehouse 盤點d 貨先會出個Closing Stock ka
所以到year end 0個日根本冇可能知道Closing Stock 個數ka
所以Closing Stock 一定出現在Addition Notes

Dr Trial Balance
  Cr Stock
離線akpood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2005-09-25
下面是引用淺雲於2005-09-25 00:10發表的:
在T/B 個Stock 一定係Opening Stock
因為T/B 多數都係年頭做
不過我出0黎做0野0個時見過d 公司T/B係年尾都唔出奇
Closing Stock 係完0左一個Period之後
根據Sales同Purchases 0既出入貨record
.......

TB 多數都係年頭做?

TB 唔係d account 既 closing balance?
係年頭做邊有closing balance

仲有closing stock, 係periodic inventory system我認為係
Dr stock
Cr Trading
唔係 TB
TB 唔係一個account, 唔會有double entry
[ 此貼被akpood在2005-09-25 17:38重新編輯 ]
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2005-09-25
YES....
AKPOOD兄講得岩....
TB唔會有DOUBLE ENTRY架....
如果唔係....TB咪唔BALANCE囉...........

而淺雲話TB係年頭做....
我就唔清楚了....
可能真係年頭做....
但係因為香港大部份公司係31/3埋單.....
而31/3係年頭...但係實際上係一個財政年度既年尾
TB係囉每個ACC既CLOSING BAL.
所以我都覺得無可能係一個財政年度既年頭做.......
係普通日子既年頭就好大機會喇....香港既話^^

不過Sales同Purchases 0既出入貨record喱點~就岩喇
正正就係AKPOOD兄講既periodic inventory system

而STOCK個DOUBLE ENTRY....
我都同意係
Dr stock
Cr Trading
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2005-09-25

個腦叮一聲咁明晒
離線akpood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2005-09-25
不過Sales同Purchases 0既出入貨record喱點~就岩喇
正正就係AKPOOD兄講既periodic inventory system

唔係呀..
新手兄...
根據Sales同Purchases 0既出入貨record...........>perpetual
到Warehouse 盤點d 貨先會出個Closing Stock ........>periodic
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2005-09-25
下面是引用akpood於2005-09-25 18:43發表的:
唔係呀..
新手兄...
.......

sorry
我懶得串個字
諗住COPY
點知COPY錯左
SOR

你係大學生還是AL生啊??AKPOOD兄
離線akpood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2005-09-25
大學final year la
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2005-09-25
下面是引用akpood於2005-09-25 17:12發表的:
TB 多數都係年頭做?
TB 唔係d account 既 closing balance?
.......

我舊年暑期工見過有公司交0黎d 數
個T/B 真係年頭做
初初睇到我眼都突埋~
離線akpood
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2005-09-25
下面是引用淺雲於2005-09-25 20:31發表的:
我舊年暑期工見過有公司交0黎d 數
個T/B 真係年頭做
初初睇到我眼都突埋~

但係無可能係年頭
你公司之後係咪adjust過
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2005-09-25
下面是引用akpood於2005-09-25 20:39發表的:
但係無可能係年頭
你公司之後係咪adjust過

d 數係人0地公司交0黎俾我以前做0野間公司做Audit 同Book Keeping ka