• 4466閱讀
  • 148回復

(會考地理)有mc 答案la~(9成岩)唔信你入來對下睇下有咩問題~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-04-15
引用第26樓∼超級曼聯迷∼2007-04-15 13:12發表的“”:
Samuel話今年要留意天水圍濕地公園及觀塘裕民坊重建 [表情]

裕民坊趕唔趕得切喺上年年尾出呀
離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-04-16
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??   建設性板塊邊界 點解有D人話會,有D人話唔會....

2.俯衝同聚合有咩分別?

3.點解火山爆發未必係板塊邊界到發生???   唔係板塊邊界,仲有咩地方可以有

THX~
離線Bra神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-04-16
引用第31樓榴槤仔2007-04-16 18:31發表的“”:
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??   建設性板塊邊界 點解有D人話會,有D人話唔會.... [表情] [表情]
.......

建設性應該唔會, 因為我做mc都錯左.... 話建設性唔會=.=
離線Pau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2007-04-16
引用第31樓榴槤仔2007-04-16 18:31發表的“”:
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??   建設性板塊邊界 點解有D人話會,有D人話唔會.... [表情] [表情]
.......

請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??  
  全部都會
俯衝(subduction)係講密度高d果塊會俯衝入upper mantle
聚合(convergence)係講兩塊板塊相撞
個邏輯係,兩塊板塊聚合------>相撞---->密度高d果塊會俯衝

3.點解火山爆發未必係板塊邊界到發生???
例如夏威夷,因為有hot spot(熱點)
離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2007-04-16
引用第33樓Pau2007-04-16 19:04發表的“”:
請問
1.(建設性/保守性/破壞性)邊個板塊邊界會出現地震??  
  全部都會
.......

唔該哂~
離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2007-04-19
頭先在其他論壇見到有條友提出左個問題
佢話\
"唉..都唔知我本書點搞....一時就寫火山島弧-日本係由歐亞,菲律賓&北美洲板塊互撞擊而成....
我睇幅圖...塊北美洲板塊直頭分開左日本.....

之後我睇返書另一D板塊圖日本只係涉及歐亞,菲律賓同太平洋板塊.....

我都諗緊究竟關唔關北美洲板塊事..有乜可能成塊板塊係將日本分開左?"

咁究竟北美洲板塊係咪真係唔關事呢
我都想知
離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2007-04-19
引用第35樓∼超級曼聯迷∼2007-04-19 12:27發表的“”:
佢話\
"唉..都唔知我本書點搞....一時就寫火山島弧-日本係由歐亞,菲律賓&北美洲板塊互撞擊而成....
.......

唔關事~
日本係由歐亞,菲律賓&太平洋板塊<----呢個係正確既,日本係呢3塊板塊直接互相撞擊而成嫁....

不過本野做咩畫左個北美洲板塊係到既
離線heaven2003
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2007-04-19
引用第36樓榴槤仔2007-04-19 16:35發表的“”:
唔關事~
日本係由歐亞,菲律賓&太平洋板塊<----呢個係正確既,日本係呢3塊板塊直接互相撞擊而成嫁.... [表情]
.......

我一路都以為日本係由太平洋同歐亞撞的...
但我找過地圖~
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Plates_tect2_en.svg
原來正常撞擊位係太平洋同北美洲板塊...(但果陣AL我都係記開歐亞同太平洋撞的)

其實係一個destructive plate boundaries
太平洋板塊係海洋板塊...密度高所以會沉
日本呢個島形成的正下方 就係果個所謂的subduction zone
至於太平洋同北美洲板塊係主要碰撞位既一個證明...
就係日本西面係有中條好深既海溝...咁岩就係沿住果兩塊板塊邊發展的
呢個就係我地平時讀destructive板塊相撞後會形成的海溝...
離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2007-04-20
岩岩做完05&06年mc
05年32/50 [有4題錯低b野 ]
06年35/50 [有2題錯低b野 ]
我要36以上先ok
離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2007-04-21
有無好友知道咩叫生態足印...??
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2007-04-21
引用第39樓榴槤仔2007-04-21 18:59發表的“”:

咩黎?
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2007-04-21
引用第35樓∼超級曼聯迷∼2007-04-19 12:27發表的“”:
佢話\
.......

我用呢本書,係錯圖
離線SaHA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2007-04-21
引用第39樓榴槤仔2007-04-21 18:59發表的“”:

阿sir講過.....但係太耐唔記得了....
離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2007-04-22
引用第41樓hk200200622007-04-21 22:24發表的“”:
我用呢本書,係錯圖

引用第37樓heaven20032007-04-19 21:50發表的“”:

我一路都以為日本係由太平洋同歐亞撞的...
但我找過地圖~
.......

咁mc揀咩好
離線heaven2003
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2007-04-22
引用第43樓榴槤仔2007-04-22 15:05發表的“”:
咁mc揀咩好 [表情]

有題MC問呢度嗎?@@""""