• 10225閱讀
  • 627回復

會考中文事後討論 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2007-04-27
仲有我扣分題唔識都求其撞
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2007-04-27
引用第60樓arsenal2007-04-27 15:31發表的“”:
仲有我扣分題唔識都求其撞 [表情] [表情]

我7分個題有5個好sure

無選另外果2個
離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2007-04-27
引用第60樓arsenal2007-04-27 15:31發表的“”:
仲有我扣分題唔識都求其撞 [表情] [表情]

今日去邊到考呀
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2007-04-27
以下係考評局練習卷-題目『手提電話』的Marking scheme
同檸檬茶條題一樣的!!!!
寫作要求:
本題的內容,可用多種不同的形式和手法處理。惟文章應以手提電話為主軸,緊扣手提電話的特性而發揮。

考生回答此題,文體不拘一格,而內容亦或多變。評閱此題,或可從立意、主題、選材、見解等方面評定高下。以下各項僅屬舉隅,閱卷員宜因應各體文章之準則而靈活變通,依內容、詞句、結構等各項而評分。

1. 寓言形式
    .例如以第三人稱記手提電話的「一生」的遭遇,............(重有好長,唔打出黎)
  2. 抒情方式
    .例如藉手提電話抒發情懷感受。............(重有好長,唔打出黎)
  3. 說明方式
    .例如以推銷員角度來推介手提電話............(重有好長,唔打出黎)
  4. 議論方式
    .例如就手提電話,觀人論世,談談道理;或談談使用手提電話的利弊............(重有好長,唔打出黎)
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2007-04-27
引用第63樓CKL2007-04-27 15:42發表的“”:
以下係考評局練習卷-題目『手提電話』的Marking scheme
同檸檬茶條題一樣的!!!!
寫作要求:
本題的內容,可用多種不同的形式和手法處理。惟文章應以手提電話為主軸,緊扣手提電話的特性而發揮。
.......

作故仔得唔得
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2007-04-27
引用第62樓榴槤仔2007-04-27 15:36發表的“”:
今日去邊到考呀 [表情]

何福堂
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2007-04-27
引用第61樓CKL2007-04-27 15:34發表的“”:
我7分個題有5個好sure
無選另外果2個 [表情]

離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2007-04-27
頂...屋企三部收音機都廢晒

有部聽到但音質好唔穩定

買咩牌子好
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2007-04-27
ans

馬病肥死-------->馬因為肥胖而患病死了
左右爭之,以為不可-------->楚莊王的近臣為此諍諫,認為這樣做不妥當

肥胖而患病
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2007-04-27
有人咁作

兩個國家為左檸檬茶配方而發動戰爭,
因為戰爭場面要寫好長,唔夠時間
用發左場夢收尾:o)

離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2007-04-27
引用第68樓CKL2007-04-27 15:57發表的“”:
ans
馬病肥死-------->馬因為肥胖而患病死了
左右爭之,以為不可-------->楚莊王的近臣為此諍諫,認為這樣做不妥當
.......

我係咁寫喎....
因為文言文通常係將D野前後倒轉.....

無理由隻馬生病,加上肥胖而死嫁咋.....
我先頭都係咁諗...不過諗諗下行唔通....所以就寫因胖而病死...

不過都係2分咋
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2007-04-27
引用第69樓CKL2007-04-27 16:06發表的“”:
有人咁作
.......

離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2007-04-27
引用第69樓CKL2007-04-27 16:06發表的“”:
有人咁作
.......

個評分準則好似無創意分嫁喎.....
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2007-04-27
引用第72樓榴槤仔2007-04-27 16:14發表的“”:
個評分準則好似無創意分嫁喎..... [表情]

離線大熊KUMA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2007-04-27
引用第65樓arsenal2007-04-27 15:52發表的“”:
何福堂

係咪屯門嫁....