• 1909閱讀
  • 54回復

A.Maths高手請來 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2007-05-15
引用第44樓樂仔2007-05-15 01:19發表的“”:
21) Find the equation of the circle which passes through the point (1, 2) and touches the line x-3y-5=0 at (-1, -2)

我想問...果兩個point係唔係對住?
咁可唔可以話...果兩個point既distance就係diameter?
離線Bun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2007-05-15
引用第44樓樂仔2007-05-15 01:19發表的“”:
21) Find the equation of the circle which passes through the point (1, 2) and touches the line x-3y-5=0 at (-1, -2)

其實呢d來來去去都不外乎幾個方法=v=

(x-a)^2+(y-b)^2=r^2...

repeated root...

冇理由咁多唔識嫁bo=v=

不如你試多陣先啦
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2007-05-15
引用第46樓alvin_bun2007-05-15 01:23發表的“”:
其實呢d來來去去都不外乎幾個方法=v=
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2...

.......

3點試到依家喇
我就黎撞牆撞暈佢算
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2007-05-15
第一次做功課做到咁燥...不好意思...
離線Bun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2007-05-15
引用第48樓樂仔2007-05-15 01:26發表的“”:
第一次做功課做到咁燥...不好意思...

a maths呢d野=v=訓返教精神d再做啦@@

急唔黎~
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2007-05-15
1:30喇..仲做唔做好
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2007-05-15
突然有温返 A MATH PURE MATH O既想法

咁忙,...諗下好啦
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2007-05-15
我都係放棄啦..依家咁既精神完全做唔到數
我聽日返學校問阿sir啦...唔該哂咁多位
離線someone
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2007-05-15
引用第52樓樂仔2007-05-15 01:31發表的“”:
我都係放棄啦..依家咁既精神完全做唔到數
我聽日返學校問阿sir啦...唔該哂咁多位

做啦....
有pure math 高手bunbun.....
離線siman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2007-05-15

同上一題差唔多咋喎, 改少少就嚇親?

touch 條件, 你用返上一題個方法應該搵到一條線, which 圓心係呢條線任何一點都ok,

今次另一個條件 pass thro' (1,2), 呢個條件可以用(圓形上任何一點同圓心距離相同 = radius), 姐係圓心同(1,2)呢點個距離 會同 圓心同(-1,-2)呢點個距離 一樣

我都n年冇計呢d co-geo... 其實你畫出黎會易d睇, 比心機