• 4127閱讀
  • 104回復

[原創]十年前的第一次投稿~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2007-05-25
引用第71樓borisli882007-05-25 14:02發表的“”:
sun 唔只願聞其詳....
仲鍾意問長問短....
.......

不發我脾四便是了....
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2007-05-25
引用第72樓melvin642007-05-25 14:42發表的“”:
不斷的穿老闆櫃桶底, 幾年後才東窗事發, 老闆給她二日時間還錢, 不然報警~他老公奶奶替她還了一部份錢, 並要求她坦白交代, 錢用在何處? 還有其他見不得人的事沒有?
她哭哭啼啼的連番認錯及剖白, 表示錢都用在兒子身上, 並無其他不良行為, 今後定會痛定思痛云云....
.......

好壞哦, 都係自己攞黎的.....

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2007-05-26
咪係....最慘就係我都幫佢頂左十萬......

更慘就係.....後來佢被大耳O追數, 追到上佢屋企, 佢奶奶屋企, 同我屋企(當時我未結婚), 又塞匙孔又紅油又劃牆等等...
結果我那段時間不斷出入差館, 阿媽患左驚恐症+抑鬱病, 電話一響佢就驚, 有人經過問口佢又驚, 我幾次返屋企都見佢一個人在躲床角喊......唉........
當時我一個人要安撫呀媽, 出入差館, 應付大耳O, 應付我妹外家, 不斷去房署同區議員辦事處, 申請調屋, 籌錢搬屋, 幫我媽找心理醫生, 安撫我女朋友(即我而家太太)............仲有太多太多煩瑣野.....仲要表面做到好硬淨, 如果唔係我呀媽和女朋友更擔心........好彩果時個人已經開始懂得釋放自己, 會找老死傾下心事, 唔似得年少時乜都收埋自己頂, 所以都叫做順利過度左, 而家呀媽已經唔駛再返心理醫生覆診, 我介紹左佢去做義工, 佢肯見多左人, 開朗了不少, 日子慢慢好過來啦~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2007-05-27
遇到仔女搞出呢啲事,做父母就最慘,擔心之餘又愛莫能助,只可以內心空著急。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2007-05-28
引用第77樓melvin642007-05-26 11:48發表的“”:
更慘就係.....後來佢被大耳O追數, 追到上佢屋企, 佢奶奶屋企, 同我屋企(當時我未結婚), 又塞匙孔又紅油又劃牆等等...
結果我那段時間不斷出入差館, 阿媽患左驚恐症+抑鬱病, 電話一響佢就驚, 有人經過問口佢又驚, 我幾次返屋企都見佢一個人在躲床角喊......唉........
當時我一個人要安撫呀媽, 出入差館, 應付大耳O, 應付我妹外家, 不斷去房署同區議員辦事處, 申請調屋, 籌錢搬屋, 幫我媽找心理醫生, 安撫我女朋友(即我而家太太)............仲有太多太多煩瑣野.....仲要表面做到好硬淨, 如果唔係我呀媽和女朋友更擔心........好彩果時個人已經開始懂得釋放自己, 會找老死傾下心事, 唔似得年少時乜都收埋自己頂, 所以都叫做順利過度左, 而家呀媽已經唔駛再返心理醫生覆診, 我介紹左佢去做義工, 佢肯見多左人, 開朗了不少, 日子慢慢好過來啦~~

可能我身邊既人比較簡單...包括自己...

好少身邊既朋友出現咁既情況...

真係佩服你可以承受咁大既壓力.....同埋懂得處理件事....

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2007-05-28
引用第78樓borisli882007-05-27 00:14發表的“”:
遇到仔女搞出呢啲事,做父母就最慘,擔心之餘又愛莫能助,只可以內心空著急。 [表情]

所以你要孝順父母....唔好亂發佢地脾四.....

離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2007-05-28
引用第77樓melvin642007-05-26 11:48發表的“”:

老友, 你都算硬淨, 點都好, 相信你家陣生活都算苦盡甘來啦
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2007-05-28

佩服呢...
我對住抑鬱症+焦慮症既朋友...都真係進退失據完全唔知應該點處理...
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2007-05-28
引用第82樓2007-05-28 10:51發表的“”:
佩服呢...
我對住抑鬱症+焦慮症既朋友...都真係進退失據完全唔知應該點處理...

付出你o既愛咪得囉
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2007-05-28
引用第83樓雲佬2007-05-28 10:56發表的“”:
付出你o既愛咪得囉 [表情] [表情] [表情]

所以我咪話我進退失據囉
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2007-05-28
引用第84樓2007-05-28 11:01發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
所以我咪話我進退失據囉 [表情]

付出愛梗係進o架啦, 又何來退之理呢???
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2007-05-28
引用第85樓雲佬2007-05-28 11:02發表的“”:
付出愛梗係進o架啦, 又何來退之理呢???
我就係唔想攪到...
唔想影響到佢而家逐漸恢復正常既生活..
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2007-05-28
引用第86樓2007-05-28 11:03發表的“”:
我就係唔想攪到...
唔想影響到佢而家逐漸恢復正常既生活..

咁細佬我又唔明啦, 既然人家都慢慢恢復正常生活, 你又何需擔心呢
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2007-05-28
引用第87樓雲佬2007-05-28 11:11發表的“”:
咁細佬我又唔明啦, 既然人家都慢慢恢復正常生活, 你又何需擔心呢

你岩...我所謂擔心其實可能只係我自己唔捨得je...haha
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2007-05-28
引用第88樓2007-05-28 11:33發表的“”:
你岩...我所謂擔心其實可能只係我自己唔捨得je...haha

吹漲