• 2398閱讀
  • 32回復

[轉貼]一個香港女人看港女 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線---ReM!X---

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-06-09
"港女"一詞是現今香港的其中一個虛詞. "港女"者, 錶面上是泛指香港的女人, 然而當中又暗指"擁有某種不良特質"的香港女人. 要真正見識這個虛詞的厲害, 則非上高登總壇一趟不可.

香港的女人的確越來越多, 就連原本1:1的男女廁所比例, 現在也建議設定為1:1.25,
原因是, 香港女人比男人多. 與此同時, 在適婚的香港男女當中, 又以女人的未婚比例和人數漸多. 一篇舊篇章說過, 若香港女性年到三十而未婚, 可以選擇的同齡未婚男性則只佔
所有同齡男性的兩三成.

今天看到一則題為"女性獨身調查, 男女意見分歧"的報導. 男人說女人之所以獨身,
是因為「要求太高」(28.6%), 「太過投入工作」(17.6%) 和 「一定是人品/性格出現問題」(13.1%); 而女人說這是因為「享受單身生活」(24.5%), 其次是太過投入工作. 篇章亦
提及有四成半受訪者表示男女未達平等.

自己都是女人, 看到這種報導, 往往只能會心微笑. 若你問我香港的女人為何獨身,
我的答案會傾向男性的思考模式. 眼見身邊不少女性朋友及親戚, 找男友都是看上別人的家底/身份/收入/外貌, 遇到更好的, 就甩掉現任男友, 一心想著如何婚後做個少奶奶, 最後能一
生"食飽無憂米", "十指不沾陽春水", 就算要離婚, 也要好好敲詐一筆, 晚年無憂: 我自己想著想著都覺得恐怖, 不禁覺得, 香港男人不易做. 或許這是單純地, 我身邊的"港女"太多.

曾經遇過一個失婚女同事, 也快三十歲了. 我沒有刻意去問過她的過去, 我所知道的,
大部份都是她自己說的. 看到我如何遷就男友, 她只是一味說我笨, 然後大談她的"馭夫術": 儘管她的丈夫已經離她而去. 當然, 一家不知一家事. 但聽過她咄咄逼人的"馭夫術
", 我覺得, 要若我是男人, 我也跑. 我尊重她的經歷和見解, 但希望我沒有看得著的餘地吧.

朋友圈的邊緣當中又有一位專業人士, 收入穩定而豐厚, 現就讀碩士學位; 年齡不詳, 不過可肯定的是, 她不是青春少艾. 談到伴侶, 她只是說"未遇得上", 問她擇偶條件
, 她說, 要"學歷比她高"(博士?!!). 從正面去看, 她可能想在碩士課程的同學或導師當中找到真名天子; 從負面去看, 這正正應驗了男人那句"要求太高". 希望她最後不要因為擇偶
不成, 而感到自己應該"享受單身生活", 繼而無後顧之憂地"太過投入工作".

感覺上, 香港的男人比較會"馬死落地行". 年輕時見識過, 明白到一個完美女人競爭大,
而自己條件又不怎樣優厚, 所以會接受一個"缺點上他可以包容"的女人. 在不斷追求完美的過程中, 女人則只能等待年華漸逝, 步入中年. 三十以後連選擇都不多, 不是註定孤獨終
老, 就是要和別的女人分愛.

說到男女不平等的問題, 其實我覺得男女根本就不同, 很難達到平等. 而女人得不到平等的原因就是因為追求平等. "港女"當中, 有人在男人身上取得太多, 正常的女人得到的又太少,
所以永遠不平等. 我們得到的是團體性的拉上補下式平等. 然而, 若不是每個人都得到相同的平等代遇, 追求平等的路根本不會有終結.

甚麼是"港女", 大家心中有數. 香港的女人是時候想想甚麼是自知之明, 停止對完美男人的麻目奢想了.

PS: 參看報導原文 http://hk.news.yahoo.com/060306/12/1lt1y.html

都講得幾中立﹐正如作者所講 "香港男人唔易做"
[ 本文被arsenal在2009-03-03 18:23重新編輯 ]
離線jok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-12-08
香港女人要求苛刻過馬關條約,所以我早已經放棄港1女了
離線jok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-12-08
香港既男女平等只會係對女性有利益時先至出現

說得太對了
離線P仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-06-25
當然,女人有時的確係對男人要求甚高
年青既就要有型、靚仔、運動勁、高大、善解人意........
老D既又要有男人味、有事業......
但係,男人又何嘗唔係呢?
唔少男人都係對女人有好高要求

那當然我們要求都唔應該太高
其實上帝造人時,永遠不會是完美的
大家合得來,生活得開開心心就是了
太看重對方的條件多數都不會有恆久的愛情
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-06-12
引用第28樓sun2007-06-12 10:09發表的“”:
那你所識的女子都要求不高吧.... [表情]

有opportunity cost吧~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-06-12
引用第27樓老Shearer舒2007-06-12 10:02發表的“”:
高學歷~ [表情]
從來沒有遇過交往中要求高學歷的女子......
只有要我逃學及早收工跟她們一起的~~~ [表情]

那你所識的女子都要求不高吧....
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-06-12
高學歷~
從來沒有遇過交往中要求高學歷的女子......
只有要我逃學及早收工跟她們一起的~~~
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-06-11
引用第25樓波友2007-06-11 22:23發表的“”:
男女本身就唔同~
.......

無錯
天主造人果陣點解要分男同女丫?
如果男同女真係平等既話咁整兩個性別出黎托咩?
梗係要男人幫下女人 女人幫下男人
互補不足...咁樣先至算係平等

講返正題...
篇野講得唔錯
我都覺得...依家太多高學歷型既女性出現
高學歷本身唔係問題...但偏偏佢地擇偶條件係要學歷比佢高\
好多時d男人就係比呢d女強人嚇鬼走哂
離線波友
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-06-11
引用第24樓sun2007-06-11 10:23發表的“”:
首先你鐘唔鐘意女人粗獷...大隻肌肉型?
再者...男人生仔又如何?

男女本身就唔同~

所以唔洗求咩平等既~

只係大家都要互補長短 就真~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-06-11
引用第23樓神彤2007-06-10 12:15發表的“”:
男人唔讓女人就冇紳士氣度..
女人唔讓男人就天經地義..
唔好講咩港男港女
.......

首先你鐘唔鐘意女人粗獷...大隻肌肉型?

再者...男人生仔又如何?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-06-10
男人唔讓女人就冇紳士氣度..
女人唔讓男人就天經地義..

唔好講咩港男港女

什麼男女平等
我明白男人有時係要忍讓
咁係咪代表女人就可以橫行霸道?
離線lovejenas
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-06-10
引用第21樓ReM!X仔2007-06-10 04:06發表的“”:
RE: lovejenas
如果真係造到男女平等﹐減小晒所有港男港女 ~ 除非真係用以前中國或北韓所謂嘅社會主義洗腦方式﹐如果唔係真係解決唔到港男港女問題~

講開洗腦...lb應該都係係香港最西利既洗腦公司- -"

政府可以考慮同佢合作-3-"

不過其實男女又邊可能平等- -"
做到和鞋共處已經很難得- -"
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-06-10
RE: lovejenas
如果真係造到男女平等﹐減小晒所有港男港女 ~ 除非真係用以前中國或北韓所謂嘅社會主義洗腦方式﹐如果唔係真係解決唔到港男港女問題~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-06-10
我覺得唔止"港男"制造"港女"﹐ 多多少少係媒體上都制造好多"港男""港女"~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-06-10
引用第18樓freezefox2007-06-10 01:19發表的“”:
我意思係,你地成日話d 港女咁咁咁……
其實,無咁既男人,就唔會「制造」出咁既女人。好似頭先有個例子,講到個太太管到個男人好似寵物咁………
.......

原則上同意個男既係無男子氣概,其中一個原因係因為層樓靠老婆供大份。正所謂財大氣粗......