• 1714閱讀
  • 30回復

重要問題....不論係考al既定唔係考al既都幫幫手... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-06-24
引用第8樓柯南仔2007-06-24 17:00發表的“”:
其實我既目標唔只係HD grad.而係希望可以入到大學...讀degree...
如果真係考得差既話...就算呢個係一個inefficient way...我都要行...因為無得揀...
.......

始終al呢d野真係好難估 - you can ask your teachers, they should know what your ability is up to

親朋戚友 is a factor for decision, on the other hand, i think your assessment on yourself (ability + interest) and TEACHERS' ADVICES are more professional and relevant.
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-06-24
引用第10樓someone2007-06-24 17:17發表的“”:
其實都睇你讀咩hd o既....
好似我呢個hd 咁.... 其實要gpa 高真係唔難...
唔駛好勁....
因為都有唔少人好似我咁retake al + 讀hd hea
我讀hd o既原因都係為左唔好俾自己咁懶散
日日坐o係home 唔知做咩咁, 不如返學增進下o的知識
好似我讀o個個eie 咁, 其實同al phy 同 pure 都有少少關係
其實我都冇咩蝕底到
eie o既electronic circuit 幫到我明好多phy circuit o既野
ama 就進階下matrix, complex no.
我開始o個陣真係冇旨意過hd
別會錯意
只係之後發過自己個gpa 又幾好有o的regret 咁解
hd grad. 其實你讀到year 2 o既話大多數都可以升返上degree, 補讀返一o的你o係hd 冇讀過o既野
最後都係degree grad.

其實讀poly hd 都唔易, at least full cert 啦
同入city degree 都係差兩隻 d ( 假設你手持五條E )
入左hd, 俾心機
第一個sem 去盡佢\
報埋non-jupas
你過3.4 到o既話就好有可能間大學俾個direct offer 你
有實例, 非吹水

即係讀完HD 2 year,如果正常發揮,都應該無有degree offer番?

因為我係文科,睇來兩邊讀應該無咩野可能....
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-06-24
引用第15樓kylau2007-06-24 18:32發表的“”:
始終al呢d野真係好難估 - you can ask your teachers, they should know what your ability is up to
親朋戚友 is a factor for decision, on the other hand, i think your assessment on yourself (ability + interest) and TEACHERS' ADVICES are more professional and relevant.

我學校d老師一直強調:AL一世人讀一次都嫌多,千其唔好repeat....

同埋,始終自己屋企無錢....所以自己都無機會讀出面d HD/AD又或者過外國...

睇番之前有人話做野 + 讀acct.

其實我自己都係想讀番商科呢邊,始終係自己興趣....

不過又睇到5 years exp + lcci lvl 3先有15k....

而且,都聽人講lcci 3唔係講玩....

我都唔知點算好
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-06-24
考一兩科al repeat來combine cert就制得過,成個al repeat真係極度不贊成~

hd/asso last year駁上degree話難唔難話易唔易,睇你咩科啦~
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-06-24
自問AL盡左力未....

盡左就唔好repeat喇
離線江川徹
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-06-25
我都係撐你入hd....al係點你都心裡有數,repeat成功機會有幾多你好清楚
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-06-25
CE 係淘汰懶人

AL 係淘汰蠢人

付出同回報都無關係,自己諗諗。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-06-25
引用第21樓BaLlAcK2007-06-25 01:57發表的“”:
CE 係淘汰懶人
AL 係淘汰蠢人

.......

我對號入座喇喂
離線someone
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-06-25
引用第22樓Skyline_R342007-06-25 21:51發表的“”:
我對號入座喇喂 [表情]

我已經坐左o係到
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-06-25
引用第22樓Skyline_R342007-06-25 21:51發表的“”:
我對號入座喇喂 [表情]

排排坐
離線someone
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-06-25
引用第24樓sheepsheephin2007-06-25 22:42發表的“”:
排排坐 [表情]

食粉果
離線enter1214
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-06-28
2)自修repeat,您有根基,一定的KNOWLEDGE,同埋您讀到中7,相信都可以知點溫書,不過會辛苦D,您一定要有心理準備。
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-06-28
引用第0樓柯南仔2007-06-24 15:37發表的“重要問題....不論係考al既定唔係考al既都幫幫手...”:
當6月29號,就會知道result...
但係自己考成點...真係心照...
如果比大家係我既..你會點揀?
.......

repeat要諗下你自己今次衰既原因係乜....
懶定真係預正唔arm你既試題,定點∼∼
如果唔係,下年考唔到更好,咁就無謂浪費一年re la~
同埋,re左之後升得一至兩個garde(E-->C 或F-->D咁)
咁都無謂LA,大學對REPEATER既要求好似係高d架....

另外兩個選擇....
要行既話要好勁先入番到degree~~
仲要用比repeat多一至兩年既時間
我諗呢樣野你應該好清楚la

無論邊條路,都係要你俾更多心機同努力
總之目標都係degree~!!
咁所以,邊條路都係一樣。
當然,重要衡量你(屋企)既經濟能力~~

最後,我個人會建議你搵返間repeat~
起碼對番自己接觸過既野~點都有把握d既~
同埋有學校睇住,點都自律少少∼同埋有同學係你身邊,你先時刻知道自己在乜野水平
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-07-04
我識人自修repeat入左大學
自修我諗最重要都係勤力同自制
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-07-04
係bo.........結果如何?