• 2869閱讀
  • 51回復

呢篇文唔知放去邊好...諗諗下就放呢度.......搵工 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2007-07-05
引用第29樓BaLlAcK2007-07-05 23:42發表的“”:
唔係得我一個人駛嘛 [表情]

好曬,....黑左

咁咪無錢儲到囉
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2007-07-05
引用第20樓ballballfull2007-07-05 23:21發表的“”:
我揾工, 會記底每次見工D資料
工作資料 (工作性質, Requirement, Job duties, ...)
準備功課 (公司資料, 工作前景, 行業動向, 準備想問的問題及擬定答案 ...)
見工內容 (見工流程, 各條問題及回答, ...)
.......

等我補充少少先
apply每份工都要記低幾時係邊度見到個job ad
好多公司都會用多過一個渠道請人,想知邊個渠道effective就係靠問求職者
對方唔一定問,不過佢問你又答唔出,佢可能會覺得你係工就apply

每次見工既preparation都要針對返果份工
例如自我介紹,要針對返間公司既general requirement同個post既specific requirement黎講
唔好一篇講稿用幾十次
問interviewer問題亦一樣,一定要有company/position specific既問題,仲要每次起碼prep定5-6條問題,in case有d個interviewer主動講左都仲有2-3條可以問

如果你既interviewer係senior executive,係interview結束時問佢攞咭片,之後send封email多謝佢見你同埋講下你有幾鍾意同幾岩份工
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2007-07-05
引用第20樓ballballfull2007-07-05 23:21發表的“”:
我揾工, 會記底每次見工D資料
工作資料 (工作性質, Requirement, Job duties, ...)
準備功課 (公司資料, 工作前景, 行業動向, 準備想問的問題及擬定答案 ...)
見工內容 (見工流程, 各條問題及回答, ...)
檢討 (記底有咩做得好, 有咩做得唔夠, ...)
除左以上, 仲有一d係次次見工都要做的, 如
寫定一d介紹自己o既講稿 (廣/英/普)
見工時間人物地點衣著, 早10min上到去, 知道揾咩人, 衣著要整齊等
自己對某些學術/工作上的某個領域的理解/心得, 有需要時可大派用場

True

Especially for u-grads, JIJIS has alot of these data, just refer back the detail from JIJIS is fine.

Jobsdb has alot of reference info, just go and read their posts
http://www.jobsdb.com/HK/EN/V6HTML/JobSeeker/Resources/jobhunting/preparation/jobhunting_leading.htm
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2007-07-05
引用第32樓kylau2007-07-05 23:46發表的“”:
True
.......

城大既account expire左.....

無得上JIJIS
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2007-07-05
引用第33樓垃圾桶2007-07-05 23:48發表的“”:
無得上JIJIS [表情] [表情] [表情]

我都係借人a/c上~
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2007-07-05
引用第34樓迪神2007-07-05 23:49發表的“”:
我都係借人a/c上~ [表情]

唔得了

我都要問下其他先...

新手,smallevil仲有bellamy

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2007-07-05
引用第35樓垃圾桶2007-07-05 23:50發表的“”:
唔得了
我都要問下d friend先...
.......

我仲上到喎
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2007-07-05
引用第36樓kylau2007-07-05 23:51發表的“”:
我仲上到喎

我Top Up Degree無的

而家我用返我個Account Log in城大既AIMS

條Link都disable埋.......得返alumni services

垃圾桶四Be
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2007-07-05
引用第25樓軒軒~阿B2007-07-05 23:35發表的“”:
索性唔去interview啦

最憎d candidate no show
又唔係無留聯絡方法俾佢\
講聲唔黎有幾難?
個candidate上到間公司人地先話唔見又得唔得?

唔去見工好少事,不過唔好用d破壞自己人格既方法黎handle依件事
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2007-07-05
引用第30樓ballballfull05-07-2007 23:44發表的“”:
好曬,....黑左 [表情]
咁咪無錢儲到囉 [表情]

我要發達
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2007-07-05
引用第38樓Erikson2007-07-05 23:53發表的“”:
最憎d candidate no show[表情]
講聲唔黎有幾難?
.......

以你經驗係收電話話唔來多定係用e-mail多?
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2007-07-05
引用第38樓Erikson2007-07-05 23:53發表的“”:
講聲唔黎有幾難?
.......

其實reject interview/offer 都有小小問題

可以做的, 只是用politeness將 -ve effect減到最低
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2007-07-05
引用第38樓Erikson05-07-2007 23:53發表的“”:
講聲唔黎有幾難?
.......

不過通常公司會同一日安排幾個人去見

好多公司都見慣呢 d 野架啦
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2007-07-05
引用第33樓垃圾桶2007-07-05 23:48發表的“”:
無得上JIJIS [表情] [表情] [表情]

去jobsdb啦

d公司登jijis只係貪佢唔駛錢
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2007-07-05
引用第31樓Erikson2007-07-05 23:46發表的“”:
等我補充少少先
apply每份工都要記低幾時係邊度見到個job ad
好多公司都會用多過一個渠道請人,想知邊個渠道effective就係靠問求職者
對方唔一定問,不過佢問你又答唔出,佢可能會覺得你係工就apply
.......

多謝你呢一篇補充
呢d野我都有做