• 2556閱讀
  • 73回復

有冇人知重讀中5既野??(將軍澳區既都入泥比意見丫) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-08-08
唔該...REPEAT的話...好多人都話下年一定勁難....
而且係咪一定會冇左SBA/校本評核 D分...唔報校本評核 D分 OK嗎?
遵理 oK唔Ok?repeat f.5的話??
如果我比心機讀書..而家5分..可以去到幾多分....
同埋唔知點解讀極都係咁..係咪用錯讀書方法?
唔該
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-08-08
引用第15樓c.朗拿度∼7號2007-08-08 14:16發表的“”:
唔該
.......

個人覺得ok~

呢個問題問你自己~邊有人答到你~=.=

咁你宜家個讀書方法又點先~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-08-08
5 分 ... 唔係唔得 ...

不過 ... 要有 17 - 18 分先可以入返正常既學校升中六 ( 外校比原校要求高 D )

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線希汀加
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-08-08
迦密主恩中學??
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-08-08
咁下年一定勁難????....
如果報遵理....係咪一定會冇左SBA/校本評核 D分...唔報校本評核 D分 OK嗎?
係咪一年易..一年難?
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-08-08
下年CE仲拉唔拉curve ?
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-08-08
引用第15樓c.朗拿度∼7號2007-08-08 14:16發表的“”:
唔該...REPEAT的話...好多人都話下年一定勁難....
而且係咪一定會冇左SBA/校本評核 D分...唔報校本評核 D分 OK嗎?
.......

好似話低過8分的話...repeat既攞到14 or above都好少..

主要都係俾心機讀..唔好study leave先黎溫喇...

人地係一早溫曬到study leave就做pp (or even high到study leave前做曬)
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-08-08
引用第21樓望晴天2007-08-08 14:26發表的“”:
好似話低過8分的話...repeat既攞到14 or above都好少..
主要都係俾心機讀..唔好study leave先黎溫喇...
.......

我真係好想升中6呀...我唔係果d日日打機成日去玩果d...
好多同學好似讀少少就收番好多野.我比人付出多d..反而仲少...
讀書方法係咪真係錯左?
離線笨M
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-08-08
引用第18樓希汀加2007-08-08 14:22發表的“”:
迦密主恩中學?? [表情] [表情]

離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-08-08
引用第22樓c.朗拿度∼7號2007-08-08 14:35發表的“”:
我真係好想升中6呀...我唔係果d日日打機成日去玩果d...
好多同學好似讀少少就收番好多野.我比人付出多d..反而仲少...
讀書方法係咪真係錯左?

應該係..

所以你要諗下自己讀書方法係邊度錯啦

repeat的話你有5科8分/6科6分都應該搵到中六升..

當然re得form5最好攞到14啦

上到去要靠自己架啦..

學校都係俾動力你..預科真係難好多架D野

點都好..希望你搵到條你真正想行既路
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-08-08
可唔可以分享你的讀書方法??
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-08-08
同埋會唔會7個月出生..啫係未足月係咪會低b d?
我有做pp ga...重讀今年要做d咩?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-08-08
引用第22樓c.朗拿度∼7號2007-08-08 14:35發表的“”:
讀書方法係咪真係錯左?

將勤補拙
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-08-08
引用第25樓c.朗拿度∼7號2007-08-08 14:45發表的“”:
可唔可以分享你的讀書方法??

我唔夠膽分享啦..

我讀書都唔勁..

不過我身邊既同學真係好勤力

CE我其實無咩點溫過書...原校升到真係-6

個陣我班D人一早2,3月已經溫好曬書

日日返學校做PP..study leave佢地朝早出自修室溫到夜晚...

個個都廿幾分//唉..其實CE只要認真俾心機讀要20+真係唔難

最好唔好睇見以為自己識就唔讀啦..同埋form4野唔好throw away...

但我自問唔可以咁讀法..係上到今年AL study leave先試過咁同我gf出去溫
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-08-08
引用第26樓c.朗拿度∼7號2007-08-08 14:48發表的“”:
同埋會唔會7個月出生..啫係未足月係咪會低b d?
我有做pp ga...重讀今年要做d咩?

如果你要高分既...谷3科啦...全部起碼攞C

你肯認真讀...做pastpaper既...一定得

最緊要唔好做完就算...要知自己錯咩呀