• 1707閱讀
  • 17回復

我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線★BEBE★

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-08-12
我今年重讀..但係唔知點樣入手呀...我唔係諗玩hea多年..係真係有心想讀書的...
有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..
感謝
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-08-12
我中5就未試過
中7就自修過一年

日日係咁温書囉
要同D遊戲機呀,COMP呀少D見面
邊科唔得咪補下

如果中英OK都好D
肯比時間落去, 會考多年會有進步O既!
GOOD LUCK
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-08-13
我中五重讀...
除左努力之外我都唔知有乜心得...
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-08-13
如果有d同你一樣都係repeat而有心上中六既可以一齊讀呀,study group唔錯,對我來講~
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-08-13
一句講晒....

中五repeat好過中七repeat...

入到間好既預科學校可以話係成功既一半....另外既一半當然係靠自己
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-08-13
先答自己幾個問題

你係咪真係想入大學
係咪真係想到宜家開始溫書?
重讀中五為乜?就係為上中六入大學,係咁多,如果唔係你要咩full cert可以讀其他野自己重考
你宜家幾分,有邊科有信心升grade 夾埋中英pass 14分??
自己有冇咁既能力?唔係想就得..

我唔想咁harsh   但我唔想又一個青年俾考試局玩多年 浪費一年青春
當然有人會答我重讀係一個好好既經驗,咁你即管咁諗
但我同你講,如果你失敗左,你知唔知自己面對係乜?慢全部人一年,原地踏步,不過中五重讀還好..

自己諗清諗楚,我建議你真係可以睇下大學有乜讀,自己有咩目標,宜家開始去追
我認為會考要14分有讀書根本係冇難度,

記住我講一句.. 呢樣野真係睇你想唔想 ,咩叫想唔想?
我frd 會考果時廿幾分有a有b 佢同我講放榜前一日佢好緊張,已經影印晒準備去撲學校,
睇唔睇到人地準備到咩程度? 再問自己一次.. 係咪真係想讀大學

一年,要hea過好容易,真係好容易   坐定定諗清楚自己有幾多條路,先好去行
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-08-13
我係原校重讀過中五
個時同上年一樣咁hea
咩都冇改...
最後因為學校整體成績差
我好僥倖咁可以原校升讀

唔....重讀冇咩特別感覺...
係有d悶......

呀!順便講埋...
要相信自己...其實能力絕對唔係咩問題...
CE 又好...AL 又好...最重要都係
1.勤力
2.恰當既讀書方法
3.運

我深信過唔倒CE 同 AL 既人都係唔夠勤力所至
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-08-13
Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)
我今年5分..中文唔合格...英文..maths..phy..chem..bio合格...
咁岩ive打黎話收左我..係四年制電機工程高級文憑...入讀二年級
但係我10號報左英皇repeat..
我已家有3條路....
1.讀ive..唔理repeat..
2.讀repeat...唔理ive...
3.讀ive..自修中文...中文攞番最少合格或者再高...
(急)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-08-13
Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)
引用第7樓c.朗拿度∼7號2007-08-13 14:00發表的“Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
我今年5分..中文唔合格...英文..maths..phy..chem..bio合格...
咁岩ive打黎話收左我..係四年制電機工程高級文憑...入讀二年級
我已家有3條路....
.......

I prefer choice 1
客觀黎講理科五分重讀升form6機會好微(除非私校)
而只係retake 中文合格其實作用不大
離線希汀加
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-08-13
我有個fd今年仲係考緊會考..repeat左兩年
佢都算係名校出品
但分人極hea..第一年3分...第2年都係3分
今年唔知佢考成點
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-08-13
Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)
引用第7樓c.朗拿度∼7號2007-08-13 14:00發表的“Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
我已家有3條路....
.......

如果你對電機工程有d興趣o既話就去讀ive啦...
無謂repeat..
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-08-13
Re:Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)
引用第8樓sheepsheephin2007-08-13 17:44發表的“Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
I prefer choice 1
客觀黎講理科五分重讀升form6機會好微(除非私校)
而只係retake 中文合格其實作用不大

就算升到...無返16~7分都好難入大學...
之前有統計話跟jupas入大學既人平均至少都16分~
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-08-13
Re:Re:Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)
引用第11樓tl91892007-08-13 20:59發表的“Re:Re:Re:我今年重讀..有冇好友有重讀中5的經驗?可否分享一下..謝(急)(急)(急)”:
就算升到...無返16~7分都好難入大學...
之前有統計話跟jupas入大學既人平均至少都16分~

就算有廿分都要KEEP住水準先夠入U
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-08-13
我已家有3條路....
.......

比我會 1

有高級文憑唔怕揾唔到食
REPEAT比較冒險

下年補考返中文可能有用
好多工都要中英文PASS
離線★BEBE★
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-08-13
唔該哂咁多位好友頂力支持...我有咩問題可唔可以再問呀..
會唔會煩到咁多位呀..真係好對唔住..
有咩煩到大家唔好介意...