• 6828閱讀
  • 64回復

[緊急]情況非常嚴重:請討論近日伺服器出現的問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線傻強*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2007-08-26
桶桶係咪改過d野?
論壇設定:更新不能少於 2 秒
同1頁得10個留言?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2007-08-26
引用第15樓傻強*2007-08-26 12:58發表的“”:
桶桶係咪改過d野?
論壇設定:更新不能少於 2 秒
同1頁得10個留言?

係......大家問題係reload得太密
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線傻強*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2007-08-26
引用第16樓垃圾桶2007-08-26 12:59發表的“”:
係......大家問題係reload得太密

淨係開1個ie上好友會唔會好d?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2007-08-26
引用第17樓傻強*2007-08-26 13:01發表的“”:
淨係開1個ie上好友會唔會好d?

人會

但係唔可能人人都會守

所以唯有咁set

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線傻強*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2007-08-26
引用第18樓垃圾桶2007-08-26 13:02發表的“”:
人會
但係唔可能人人都會守
.......

你之前話會限制人數

咁個數會set幾多?
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2007-08-26
引用第19樓傻強*2007-08-26 13:04發表的“”:
你之前話會限制人數
咁個數會set幾多?

同時只限45個資料庫連接.......大約係120人

垃圾桶四Be
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2007-08-26
引用第20樓垃圾桶2007-08-26 13:10發表的“”:
同時只限45個資料庫連接.......大約係120人

我想知
限制左人數
上好友會唔會都係慢??
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2007-08-26
所有海外黎既會員都上唔到黎………

呢樣真係完全冇辦法搞得掂?
我覺得呢個問題真係要直視下..
點解淨係好友有d咁既情況..?
相信1般細壇都冇呢種情況出現
離線siman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2007-08-26
而家究竟係咩原因死壇先?

租server 果邊有冇support?

我地見果個1040 error 應該唔係個問題核心, Linux server可以去到1000個mysql connection ga wor
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2007-08-26
引用第21樓lamho2007-08-26 13:16發表的“”:
我想知
限制左人數
上好友會唔會都係慢??

慢就一定,但就減輕上唔到既情況

減少每request要求資料既數量
減少因提取大量資料而lag機既情況

垃圾桶四Be
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2007-08-26
引用第22樓阿清2007-08-26 13:21發表的“”:
所有海外黎既會員都上唔到黎………
呢樣真係完全冇辦法搞得掂?
我覺得呢個問題真係要直視下..
點解淨係好友有d咁既情況..?
.......

而家既問題係server舊化...加上好友多左好多會員....

同埋大量既同時上線,大量refresh....所以先死壇..

最直接既解決方法係upgrade server....但係舊錢邊個出?

就算有好友肯出....出得幾多年...一年,兩年,三年?

當而家既活躍會員唔再上好友既時間....server錢邊個比?

再者...就算好友有人肯比錢....但係壇主都唔想見到好友公利化吧....
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2007-08-26
海外會員上BFF超慢同有時上唔到......
離線lswaziz
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2007-08-26
引用第25樓柯南仔2007-08-26 13:41發表的“”:
而家既問題係server舊化...加上好友多左好多會員....
同埋大量既同時上線,大量refresh....所以先死壇..
.......

咁問題即係有兩個啦:

1) 同時上線同refresh太多
2) server 太舊

首先講同時上線同refresh太多,可唔可以o係直播時段限制所有賽事直播以外既topic,雖然會有意見覺得咁樣會會對其他版唔公平,但水喉係得一條,就應該用o係最有用既地方,如果唔係賽事直播以係只會係賽後直播,咁不如唔開好過.

但我始終覺得限制並唔係最好既方法,因為咁樣只會阻礙好友長遠既發展.

至於server太舊既問題,要解決既方法只一個:錢!

錢既來源通常只有兩個: 1) user 科水 2) 搵sponsor

1) user 科水

即係每個好友都俾d,但我贊成柯南仔既講法,user俾錢有兩個好大既問題:

i) internet之所以興旺,因為好多時唔須要俾都可以同人分享意見,所以我覺得願意俾錢既好友唔會多,好似我咁,一次過幾舊水仲可以,但長期供,對唔住,做唔到,因為我唔知幾時唔玩yff,如果我真係唔玩,我唔願意support都係好正常啫.

ii) 如果我係新用戶,睇都未睇過你個壇就俾錢入會,我話會你都唔信啦,結果只係會有舊人走而無新人入,最後個壇死既原因,並唔係有無錢,而係根本無人,呢d例子見得太多...

2) 搵sponsor

搵sponsor最大既問題,係多數肯賣廣告既,唔係賭就係色情,我相信呢d都唔係好友想要既野.所以最難既就係搵個啱既sponsor,我諗到既只有google,至於其他廣告商或者實際做法,就要慢慢諗下啦...

雖然有人會覺得賣廣告好似好無性格,但所為衣食足然後知榮辱,如果而家既問題唔解決,個壇仲有無將來都成問題.當錢唔係問題既時候,各位高手先至可以發展自己既夢想,話唔定將來有一日好友會變成yff大中華區指定討論區,但今日既問題唔徹底解決,仲有乜將來好講?
離線反傳統
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2007-08-26
搵sponsor...upgrade server先解決到問題吧?
就算點限制..點限制都唔係最終解決方法吧
死壇都係因為好友越來越多人...<係好事吧
如果好友想有一日成為大論壇...點都要upgrade server....
認同lswaziz 所講...今日既問題唔徹底解決,仲有乜將來好講?<把握好友越來越多人..就應該乘機上位

否則...真係會個個因為咁而走
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2007-08-26
限制人數?

限制人數並唔能夠解决 server 老化既問題,短期內作用只可以 discourage 人上來,與論壇本身既方針背道而馳。如果又唔可以 upgrade server 增加吞吐量,不如將「賽事直播」摺埋,橫掂直播時段一定死壇,有「直播」等於冇!