• 3447閱讀
  • 68回復

買LCD TV (好友們!留心,有好野,請睇last post)!! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線rhys

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-09-08
睇緊d LCD TV, 42-50", $20000budget上下

上左間樓上鋪,真係平過樓下大鋪千幾2千,
鎖定目標呢隻SHARP 42" G 系,不過好似全世界都冇貨

另外見到中X做緊日立promote,好似好平,不過日立TV真係唔熟...
[ 本文被rhys在2007-09-17 15:45重新編輯 ]
離線簡拿華丸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-09-08
買sharp機啦
又平又好用
although我用緊32"
不過都好令
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-09-08
引用第1樓華貴•大簡2007-09-08 22:18發表的“”:
買sharp機啦
又平又好用
although我用緊32"
不過都好令

我都諗過買G7 42",不過斷貨了
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-09-09
嘩!兩皮野,買咩都得啦!咁既budget!

要唔要埋高清?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-09-09
人地都話sharp 出既LCD 係最靚架喎。不過唔平喎。

離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-09-09
引用第3樓freezefox2007-09-09 09:16發表的“”:
嘩!兩皮野,買咩都得啦!咁既budget!
要唔要埋高清?

2皮野budget唔算多了,出面好多都過2皮的....

依家買一定要full HD,千其唔好買HD Ready
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-09-09
引用第4樓freezefox2007-09-09 09:16發表的“”:
人地都話sharp 出既LCD 係最靚架喎。不過唔平喎。

sharp唔算貴, Sony貴d
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-09-09
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=26875&keyword=%B9q%B5%F8

比少少參考 ... 遲 D 有時間再詳細講 ...
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-09-10
引用第5樓rhys2007-09-09 09:52發表的“”:
2皮野budget唔算多了,出面好多都過2皮的....
依家買一定要full HD,千其唔好買HD Ready

我唔多記得full hd 同hd ready 點分到。係咪個解像度?

其實宜家好似無咩節目係真係支援高清架喎。

離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-09-10
引用第7樓層壓式BanQ2007-09-09 23:54發表的“”:
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=26875&keyword=%B9q%B5%F8
比少少參考 ... 遲 D 有時間再詳細講 ...

謝謝啊,真係要諗清楚,買左起碼諗住用5年
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-09-10
引用第8樓freezefox2007-09-10 00:19發表的“”:
我唔多記得full hd 同hd ready 點分到。係咪個解像度?
.......

HD Ready只係食到1080P但係出唔到, full HD係真係出到點對點1080P, 買黎係睇movie同打機架,依家d movie 全部都wide screen...我部4:3睇少好多野, even打機都係...

另外我度過,我同tv距有7呎,起碼要42",唔係得話會好細,因為LCD TV slim嘛
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-09-10
係咩,距離七尺就要42" 架啦?

疑?有藉口換機。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-09-10
引用第10樓rhys10-09-2007 05:07發表的“”:
HD Ready只係食到1080P但係出唔到, full HD係真係出到點對點1080P, 買黎係睇movie同打機架,依家d movie 全部都wide screen...我部4:3睇少好多野, even打機都係...
另外我度過,我同tv距有7呎,起碼要42",唔係得話會好細,因為LCD TV slim嘛

1080p

如果你屋企唔係大得好緊要,

其實係好難同 720p 分得出。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-09-10
有冇d平價野,宜家屋企部老爺機用左成14年,宜家一開機要dum佢兩搥先有畫面出.....
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-09-10
引用第13樓迪神2007-09-10 09:39發表的“”:
有冇d平價野,宜家屋企部老爺機用左成14年,宜家一開機要dum佢兩搥先有畫面出..... [表情]

有籍口,重唔快d搵target, 有朋友話買左呢隻,睇電視唔錯咁話,tv tuner幾好

http://www.olevia.com.hk/jsp/products/specs.jsp?pid=742i