• 759824閱讀
  • 42081回復

【紅 魔 鬼 曼 聯 王 朝 討 論 區 】 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38265  發表于: 2018-08-29
其實佢可以踢得簡單D, 點解成日都要用屁股頂住人hold 咁耐, 我相信D隊友係走位唔好,但係唔會每次都係咁
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38266  發表于: 2018-08-29
回 滅羅 的帖子
滅羅:你可以笑普巴交失
我睇到就係hehe(係咪佢)唔跟進埋走邊線 (2018-08-29 08:51) 

Same
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38267  發表于: 2018-08-29
回 G-shock 的帖子
G-shock:其實佢可以踢得簡單D, 點解成日都要用屁股頂住人hold 咁耐, 我相信D隊友係走位唔好,但係唔會每次都係咁 (2018-08-29 08:57) 

就係因為d隊友無改善過,以為自己企個位普巴可以交到
跟本就俾人封晒,當普巴照交,之後隊友俾人焗死

其實情況一樣
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38268  發表于: 2018-08-29
回 KeL 的帖子
KeL:摩佬係咪輸到傻左[表情] (2018-08-28 18:56) 

比成班傳媒撩慶。

佢一開始都無咩野,D 記者係都要啄到佢行一行。啄到佢反檯。

無計,邊個叫佢一直同傳媒關係咁差?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38269  發表于: 2018-08-29
回 滅羅 的帖子
滅羅:就係因為d隊友無改善過,以為自己企個位普巴可以交到
跟本就俾人封晒,當普巴照交,之後隊友俾人焗死
其實情況一樣 (2018-08-29 10:10)

係因為d隊友及普巴無改善過,普巴以為自己可以交到隊友,根本就俾人封晒,當普巴想照交,之後普巴及隊友俾人焗死

亦可這樣理解

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38270  發表于: 2018-08-29
回 滅羅 的帖子
滅羅:你可以笑普巴交失
我睇到就係hehe(係咪佢)唔跟進埋走邊線 (2018-08-29 08:51) 

我睇到既係,呢球一開始係其他隊友既失誤。

普巴去補救。

然後普巴係個個危險地帶比兩個人夾擊,佢堅持左足足12秒!球場上12秒夠你策動一個反擊兼入埋波了。

呢12秒內,一個隊友都無黎支援。鏡頭拍到既範圍唔算細。但係呢個範圍內,足足12秒,無一個人黎支援!一個都無。連最應該跑上黎接應個個HEHE 都無跑上黎。

如果呢球閘位上前接應,佢接應既位置正正應該係普巴傳球既方向。

呢球普巴作出一個十分可笑既傳送。竟然傳左去一個無人既位置。但,就結果論呢?呢個結果並不太差。咪就係輸個界外球者。然後仲可以多幾十秒比個班郁都唔肯郁既隊友埋位。

定係,大家寧願普巴繼續堅持護球,又或者強行突破,嘗試一個扭過兩個,再帶埋個波殺上去,然後反擊?呢個當然係最佳既結果。但陪隨住既風險係:突破失敗,比人係個個危險區域搶到個波,然後輸多粒…………
[ 此帖被freezefox在2018-08-29 10:34重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38271  發表于: 2018-08-29
G-shock:其實佢可以踢得簡單D, 點解成日都要用屁股頂住人hold 咁耐, 我相信D隊友係走位唔好,但係唔會每次都係咁 (2018-08-29 08:57) 

因為佢係普巴,所以佢唔會選擇咁做。

我相信,大部分英超既中場,呢一球既處理,會係係第一個轉身時,大腳將個波踢上去。先解燃眉之急。呢個處理方法絕對正確!

但因為係普巴,佢唔甘於咁樣輸番個控球權。所以佢選擇繼續護球,期待有隊友既支援,作出更佳既部署。

舉個例,如果係利記,呢球係軒達臣拎波,佢應該就會好似你咁講去處理。但如果拎到波個個係基達,佢未必會大腳踢上去。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38272  發表于: 2018-08-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:我睇到既係,呢球一開始係其他隊友既失誤。
普巴去補救。
....... (2018-08-29 10:32) 

agree

呢球波 HEHE 應該第一時間拉落去幫波, 企係度都唔知做乜.........
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38273  發表于: 2018-08-29
G-shock:係因為d隊友及普巴無改善過,普巴以為自己可以交到隊友,根本就俾人封晒,當普巴想照交,之後普巴及隊友俾人焗死
亦可這樣理解
....... (2018-08-29 10:27) 

所以又係普巴錯?

我就gif個球討論,我真係唔覺得普巴交失
佢地唔係業餘玩波,大家都一線球員,我預計你走尼個位,大家一齊帶返生個波出去係好正常
點知原來你走到一半唔走,就變成我交失
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38274  發表于: 2018-08-29
大家再留心睇下。

當普巴拎到個波個一刻  ,已經有兩個熱刺球員夾擊,第一下,佢右邊係完全無位可以傳送的。佢一個轉身轉去左邊,企圖帶生個波。呢個時候,兩個熱刺球員,一個近身迫搶,一個處於佢身前幾碼既範圍內,封截佢既傳球路線。佢第一個轉身,的確係有解圍既機會。就係上面所講,大腳堀上去,先解燃眉之急。控球權云云話之佢。佢無選擇咁做。繼續護波。呢個時候,佢右邊既位置,係有好大好大既空檔,無人進駐。本來,呢個係一個佢最佳既解圍支援點。但無支援………

咁左上角既HEHE 呢(應該係HEHE 啦),其實本來迫佢既熱刺球員,因為要封截普巴,已經無胋身跟佢了。佢係應該有更大既自由度,走位接應的。但佢亦無咁做。

普巴係護球最後個幾秒,係不斷地望左望右,望下隊友既支援到未!可惜,望左兩望,人影都唔多見。可能人人都認為,普巴係應該有能力,一個挑兩個,連扭兩人,帶出重圍吧。所以根本無打算支援。

然後,第三個熱刺球員都殺埋上黎,夾擊普巴。當你比三個人夾擊時,你其實都真係無咩可以做。踢出界都不失為一個選擇。

又或我地又咁諗,如果普巴一個引到三個對手球員黎夾擊,咁照道理,曼聯陣中,至少有兩個球員無人跟無人拍。點解佢地唔做多少少野呢?
[ 此帖被freezefox在2018-08-29 10:55重新編輯 ]

離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38275  發表于: 2018-08-29
其實唔係追究或講緊邊個責任的問題,而係究竟進攻的Form係乜野???領隊教過佢地做乜,平時訓練做乜?當然每個球員都要走位,但下下要靠普巴咁樣發動攻勢?
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38276  發表于: 2018-08-29
G-shock:其實唔係追究或講緊邊個責任的問題,而係究竟進攻的Form係乜野???領隊教過佢地做乜,平時訓練做乜?當然每個球員都要走位,但下下要靠普巴咁樣發動攻勢? (2018-08-29 11:02) 

而家進攻個form就係連天才波都唔打
平時訓練係射DDG only
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38277  發表于: 2018-08-29
回 滅羅 的帖子
滅羅:而家進攻個form就係連天才波都唔打
平時訓練係射DDG only (2018-08-29 11:16) 

我睇番賽後既評論,上半場曼聯個勢原來真係好好架喎。真係壓住熱刺黎打架喎。你話佢無FORM ,又唔似哎。

問題係:

1. 入唔到第一球………呢個真係無辦法。只能提升盧卡古既信心。你無PLAN B 。根本無第二個前鋒可以代替佢。只能夠谷住繼續用!山神出番黎或者會好D 。

2. 比人入左一球之後就成隊散哂。呢個先係宜家最大既問題。比著以前,就算先失一球,算得咩。追番囉。邊會好似今場咁,輸一球之後就成隊走哂樣。

球隊既心態,又或者信心,真係處於一個極低點。

離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38278  發表于: 2018-08-29
回 freezefox 的帖子
freezefox:我睇番賽後既評論,上半場曼聯個勢原來真係好好架喎。真係壓住熱刺黎打架喎。你話佢無FORM ,又唔似哎。
問題係:
....... (2018-08-29 11:20) 

咁你話要帶動全隊的信心鼓勵球員 然後再反敗為勝,最大的責任係邊個?
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38279  發表于: 2018-08-29

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005