• 1296閱讀
  • 22回復

扮港姐志雲惹禍 詹瑞文遭封殺轟無線霸道 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線始希

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-10-20
扮 港 姐 志 雲 惹 禍   新 節 目 抽 起
詹 瑞 文 遭 封 殺 轟 無 霸 道
無 下 月 40 周 年 台 慶 , 詹 瑞 文 趁 勢 推 出 舞 台 劇 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 贈 興 , 為 宣 傳 又 扮 港 姐 又 扮 無 總 經 理 陳 志 雲 , 沒 想 到 竟 辣 無 遭 封 殺 , 原 定 為 無 主 持 的 兒 童 節 目 突 然 被 抽 起 , 官 方 解 釋 原 因 是 他 亮 相 亞 視 接 受 訪 問 , 但 與 無 並 無 合 約 的 詹 瑞 文 認 為 此 解 釋 極 度 荒 謬 , 炮 轟 無 太 過 霸 道 。

繼 《 萬 世 歌 王 》 後 , 詹 瑞 文 將 於 下 月 30 日 開 始 舉 行 13 場 歌 影 視 三 部 曲 之 二 的 舞 台 劇 新 作 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 , 玩 盡 古 今 不 同 電 視 人 物 , 包 括 阿 姐 汪 明 荃 、 港 姐 和 無 總 經 理 陳 志 雲 等 , 藉 搞 鬼 造 型 來 反 映 香 港 過 去 40 年 的 電 視 文 化 , 而 月 前 詹 瑞 文 更 以 一 身 「 師 奶 港 姐 」 造 型 舉 行 記 者 會 , 身 穿 高 衩 旗 袍 展 露 肉 腿 , 扮 相 爆 笑 啜 核 。

同 情 歌 手
「 好 多 人 好 似 買 TVB 怕 」

舞 台 劇 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 因 反 應 熱 烈 提 前 至 下 月 底 公 演 , 單 睇 泳 衣 扮 港 姐 宣 傳 的 詹 Sir 已 叫 觀 眾 笑 破 肚 皮 。

http://www1.appledaily.atnext.com//template/apple/art_main.cfm?iss_id=20071016&sec_id=462&subsec_id=463&art_id=10293212
與 此 同 時 , 無 早 於 今 年 6 月 已 斟 詹 瑞 文 合 作 主 持 一 個 全 新 的 兒 童 節 目 , 原 定 上 星 期 拍 攝 宣 傳 片 , 但 詹 瑞 文 臨 時 接 到 通 知 取 消 所 有 演 出 , 無 方 面 指 因 詹 瑞 文 亮 相 亞 視 , 故 決 定 取 消 合 作 , 但 詹 瑞 文 認 為 自 己 並 非 無 合 約 藝 員 , 不 受 合 約 所 限 不 能 亮 相 其 他 電 視 台 , 故 覺 得 這 種 說 法 非 常 荒 謬 , 深 信 今 次 遭 無 封 殺 , 其 實 與 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 有 莫 大 關 連 。
詹 瑞 文 日 前 接 受 本 報 專 訪 時 說 : 「 電 視 圈 有 好 奇 怪   , 我 覺 得 TVB 好 霸 道 , 有 時 工 作 上 接 觸 歌 手 , 無 論 佢 幾 忙 都 好 , 做 做   都 要 趕 去 做 《 勁 歌 》 , 好 多 人 好 似 買 TVB 怕 咁 。 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 絕 對 唔 係 醜 化 港 姐 、 阿 姐 或 者 陳 志 雲 , 我 《 男 人 之 虎 》 都 扮 過 董 建 華 , 係 以 嘲 諷 形 式 去 講 一 事 情 。
「 今 年 6 月 TVB 同 我 傾 一 個 兒 童 節 目 叫 做 《 Da Da De De 精 靈 樂 園 》 , 希 望 我 劇 團 做 7 集 , 同 時 負 責 埋 劇 本 , 雖 然 冇 錢 收 , 但 因 為 育 小 朋 友 演 話 劇 、 推 廣 話 劇 , 所 以 我 應 承 , 之 後 又 安 排 公 司 同 事 寫 劇 本 同 演 出 。 原 本 plan 好 10 月 中 開 始 拍 , 其 間 TVB 同 我 講 , 叫 我 拍 4 個 一 分 鐘 宣 傳 片 , 點 知 上 星 期 TVB 節 目 統 籌 陳 小 姐 打 電 話 畀 我 助 手 , 話 暫 時 要 抽 起 同 暫 停 我 TVB 所 有 。 有 日 我 同 電 視 台 一 個 朋 友 食 飯 , 佢 話 我 俾 TVB 列 入 黑 名 單 , TVB 會 將 blacklist 名 單 貼 部 門 告 示 板 上 邊 。

「 ? 我 做 乜 無 端 端 俾 人 雪 藏 ? 有 冇 搞 錯 ? 我 又 唔 係 簽 畀 佢 , 做 乜 要 雪 我 先 ? 做 乜 咁 霸 道 ? TVB 當 日 畀 我 官 方 解 釋 , 係 亞 視 曾 經 記 者 會 訪 問 詹 瑞 文 , 個 訪 問 後 來 陶 傑 一 個 節 目 播 出 。 我 覺 得 好 荒 謬 , 以 前 我 都 有 上 有 線 , 完 全 冇 講 國 語 , 點 解 有 線 出 咁 多 次 冇 話 blacklist ? 唔 通 我 幫 豐 拍 廣 告 、 幫 百 佳 配 音 , 廣 告 亞 視 播 又 要 blacklist ? 搵 都 搵 個 好   原 因 , 唔 好 咁 荒 謬 。 TVB 畀 我 解 釋 完 全 唔 合 理 , 我 覺 得 係 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 呢 件 事 影 響 。 」

唔 恨 合 作
「 扮 陳 志 雲 係 因 為 hit 」

詹 瑞 文 這 個 陳 志 雲 ( 小 圖 ) 扮 相 幾 可 亂 真 , 極 度 爆 笑 。

詹 瑞 文 越 講 越 : 「 我 劇 團 係 政 府 資 助 , 當 年 我 扮 董 建 華 時 候 佢 都 未 落 台 , 唔 通 人 睇 到 之 後 就 cut 我 budget ? 我 扮 陳 志 雲 係 因 為 佢 呢 期 hit , 唔 係 嘩 眾 取 寵 , 我 覺 得 TVB 好 霸 道 , 我 劇 團 宣 傳 唔 使 靠 TVB 。 陳 志 雲 《 志 雲 飯 局 》 都 係 將 藝 人 私 隱 呈 現 畀 大 家 睇 , 你 睇 阿 Lam ( 林 子 祥 ) 拍 走 報 道 , 問 基 仔 ( 古 巨 基 ) 有 冇 禿 頭 , 呢 個 方 式 同 揭 藝 人 私 隱 雜 誌 有 乜 分 別 ? 我 唔 恨 上 TVB , 之 前 陳 志 雲 同 何 麗 全 都 搵 過 我 做 《 有 招 出 招 》 , 如 果 我 要 TVB 宣 傳 , 一 早 已 經 上 。
「 作 為 藝 術 工 作 者 , 言 論 自 由 係 好 重 要 , 作 為 電 視 台 應 該 更 配 合 藝 術 工 作 者 , 因 為 大 家 都 係 從 事 文 化 事 業 , 我 最 嬲 係 叫 同 事 籌 備 , 佢 話 唔 做 就 唔 做 , 我 會 發 信 無 要 求 一 個 合 理 解 釋 , 否 則 話 好 可 笑 , 冇 大 將 之 風 。 既 然 TVB 唔 做 ( 兒 童 節 目 ) , 我 要 傾 番 個 版 權 畀 番 我 。 」
無 外 事 部 助 理 總 監 曾 醒 明 昨 否 認 封 殺 詹 瑞 文 , 他 在 電 話 中 說 : 「 據 我 所 知 詹 Sir 用 電 視 題 材 做 舞 台 劇 唔 係 第 一 次 , TVB 點 會 為 呢 件 事 唔 高 興 ? 再 講 , 詹 Sir 唔 係 TVB 合 約 藝 員 , 佢 係 絕 對 有 亮 相 其 他 傳 媒 權 利 , TVB 冇 權 干 預 。 至 於 兒 童 節 目 合 作 事 件 , 每 個 監 製 都 有 佢   處 理 權 。 」 此 外 , 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 開 賣 首 日 票 房 即 衝 破 《 男 人 之 虎 》 紀 錄 , 成 績 理 想 。
採 訪 : 李 珮 洳
攝 影 : 葉 君 海
[ 本文被始希在2007-10-20 10:02重新編輯 ]
離線arthaspc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-10-21
三色大婆台不留都咁霸道架喇
都唔係第一日既事
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-10-21
《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-10-21
無線咁做有咩問題?你玩串人地個 party 喎。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-10-21
引用第4樓本用戶不存在2007-10-21 21:31發表的“”:

比我d發火啦..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-10-21
引用第5樓三郎21-10-2007 21:53發表的“”:
[表情] 比我d發火啦..

唔明
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-10-21
引用第6樓本用戶不存在2007-10-21 22:03發表的“”:
唔明 [表情]

即係我係無線都可能會甘做..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-10-22
寧得罪君子,
莫得罪小人;
寧得罪小人,
莫得罪女人!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-10-22
引用第8樓老Shearer舒2007-10-22 10:53發表的“”:
寧得罪君子,
莫得罪小人;
寧得罪小人,
莫得罪女人!
[表情]

一竹竿話哂全部女人~~
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-10-22
有麝自然香

「志雲燉奶」

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-10-22
引用第4樓本用戶不存在2007-10-21 21:31發表的“”:

玩串人地邊個party?

喂!你傳媒黎架!即使係私營,都唔可以真係當正自己攪私幫生意架。

咁霸道,香港仲有言論自由既?你TVB 歡樂今宵串人扮人都串足扮足幾十年啦。人地扮番你就唔得?一D 氣量都無,仲話係大台!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-10-22
引用第11樓freezefox2007-10-22 23:34發表的“”:
玩串人地邊個party?
.......

你無遇過 d 愈大愈高位既就愈小器咩
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-10-22
引用第12樓borisli882007-10-22 23:50發表的“”:
你無遇過 d 愈大愈高位既就愈小器咩 [表情]

最衰亞視有線通通唔爭氣哎……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-10-22
引用第13樓freezefox2007-10-22 23:54發表的“”:
最衰亞視有線通通唔爭氣哎……

係囉.....收視得果 10點、8點就開晒香檳
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-10-23
引用第14樓borisli882007-10-22 23:57發表的“”:
係囉.....收視得果 10點、8點就開晒香檳 [表情]

計埋成本賺蝕果d可能真係已經好好~