• 2772閱讀
  • 55回復

[電影]末世凶煞 (Cloverfield) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麥精

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-01-17
末世「謎災」摧毀全城

一夜之間,紐約滅亡。在毫無預兆下,紐約夜空仿如發生核爆,一瞬間天崩地裂,巨大的怒吼、沉重的腳步由遠逼近,自由神像的頭顱墜落街頭,軍方介入激烈開火,全城陷入末世災難,人們慌亂逃生,只是大家都不知道他們逃避的是什麼?是異形?巨獸?恐怖襲擊?目擊過程的只有少數人倖存,真相可能永遠沒有人知道……

「魔怪大師」炮製電影史上空前巨怪

被稱為荷里活有史以來最神秘電影的《末世凶煞 Cloverfield》,由大熱劇集《迷》(Lost) 監製JJ Abrams傾力炮製。為營造與別不同的凶猛巨怪,JJ Abrams找來電影界其中一位最著名的「魔怪大師」──連占士金馬倫亦找他製作新片《Avator》的Neville Page。JJ Abrams表示:「Neville Page設計的怪獸的獨特之處,在於牠的真實感。你可以感受到牠的肌肉、牠的骨架、牠的一舉一動,都合乎物理規律。」

炮製一夜摧毀紐約的龐然巨怪,JJ Abrams還覺得不滿足,因為他認為觀眾還未感受到真正的切身恐懼:「怪獸這麼巨型,任何武器、軍備都殺不死牠,但人類卻不會跟牠有1對1的接觸。」因此製作組得出了龐然巨怪身上的「寄生蟲」概念。牠們擁有狗隻一般的體型,嗜吃人類、性格狂暴、彈跳力驚人,而且懂得爬牆,更可黏附在任何物件上,最要命的是牠們的動作異常靈敏。

手搖鏡拍法令電腦特技難度大增

過去的特技電影當中的CGI特技效果,都可經由電腦程式隨著鏡頭移動而自動配合,由電腦構造的角色可以完全連貫地出現在影片之中,毫無破綻。但《末世凶煞》所採用的記實式手搖鏡(Handheld Camera)拍攝手法,令每格菲林之間的落差太大,電腦亦難以追蹤相應的位置而令自動調整系統失效,因此需要專人手動在每格畫面上調整,才能修正搖晃的畫面中的電腦CGI怪物、人物位置,呈現天衣無縫的特技效果。整個過程非常需時,幸而效果相當令人滿意,而《末世凶煞》亦為特技電影的拍攝手法向前邁出一大步。

Fans瘋狂入侵 電影公司高度戒備

電影的預告片段初次亮相,是在美國公映《變型金剛》的時候。預告一出,即時掀起一片討論熱。本來電影公司故意營造神秘感,但料不到竟有影迷千方百計潛入片場偷拍,為此大大增加了電影保密的壓力,員工內部的電郵甚至有被入侵的跡象,令大家不得不以各種暗語來溝通,例如戲中的怪獸(Monster),大家都以Clover來代替,以求令外間難以解讀。Fans的狂熱程度簡直令人難以置信!

1月17日香港觀眾先睹為快,預先揭開神秘真相!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

講真....其實係幾假下既成個結構= =
首先..照正常黎講...隻野唔會咁容易亂食人...

不過overall都ok~
係一兩個位會嚇一嚇....

不過我又幾佩服部「DV」....
又係D TANK黎果時跌落地...落地鐵站又跌...比細怪物打又跌...墮機又跌....最尾大怪物果度又跌....都唔爛= =
臨尾爆晒炸...都仲有餅帶係度@@

唔係好識寫評語- -
搵人一齊入黎講下~
離線Mr-Brian
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-01-18
聽日約左人睇
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-01-19
同死亡習作一樣咁暈
離線kyo2450
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-01-19
套野o係x登比人狂鬧
但我好想去睇
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-01-19
引用第2樓2008-01-19 01:04發表的“”:
同死亡習作一樣咁暈 [表情] [表情] [表情]

睇完暈到腳軟
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-01-19
引用第4樓麥精2008-01-19 16:56發表的“”:
睇完暈到腳軟 [表情]

睇到人 lost 左?

離線基斯坦奴
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-01-19
好有興趣
離線kyo2450
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-01-19
o岩o岩睇完
好正
動畫好唔洗講,呢種拍攝手法都好少見
如果你可以投入去睇,個感覺真係好鬼死正
真係會驚
出到黎腳都軟埋
我期望緊佢有第二集,因為仲有好多謎未解
例如隻野邊到黎
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-01-19
引用第7樓kyo24502008-01-19 18:47發表的“”:
o岩o岩睇完
好正 [表情]
動畫好唔洗講,呢種拍攝手法都好少見
如果你可以投入去睇,個感覺真係好鬼死正
真係會驚
.......

點黎係要你自己上網查架....

係一間鑽油公司鑽油果陣意外整醒隻野...
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-01-19
諗緊睇呢套定愛鬥大
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-01-19
引用第9樓Long_WFU2008-01-19 20:14發表的“”:
諗緊睇呢套定愛鬥大 [表情]

我兩套睇晒
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-01-19
引用第10樓麥精2008-01-19 20:22發表的“”:
我兩套睇晒 [表情]

邊套好d??愛鬥大 ?
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-01-19
引用第11樓Long_WFU2008-01-19 20:28發表的“”:
邊套好d??愛鬥大 [表情] ?

好睇一定係呢套架啦....
愛鬥大完全唔係果皮...不過如果你好似我咁入去睇女的話...咁當然愛鬥大啦
離線kyo2450
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-01-19
引用第8樓麥精2008-01-19 18:52發表的“”:
點黎係要你自己上網查架....
係一間鑽油公司鑽油果陣意外整醒隻野...

邊個網??
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-01-19
引用第12樓麥精2008-01-19 20:30發表的“”:
好睇一定係呢套架啦....
愛鬥大完全唔係果皮...不過如果你好似我咁入去睇女的話...咁當然愛鬥大啦 [表情] [表情]

ok喇.....
梗係睇女喇