• 15536閱讀
  • 304回復

[論壇公佈]好友更換伺服器計劃---進入第二步 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-03-12
期待已久更換伺服器計劃,得到壇主正式接納正式展開。

本主題供討論

【好友論壇】

參考主題
http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=60908&toread=1

http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=60908&toread=1

綜合技術版版主垃圾桶既意見得出以下三間伺服器供應商

以下三個計劃預定需要60位好友每位300港元,足夠為持2年及好友2年之內的發展

餘下的討論就是夾錢方法及選擇哪一間公司

Config: 15 max - 30%
服務: 15 max - 30%
價錢: 15 max - 40%
rating最高係5個
pachosting
•     Dell PowerEdge - Dual-Core 伺服器
•   Intel Pentium E2180
•   1GB DDR2 ECC 記憶體
•   160GB SATA-2 硬碟
•   1個獨立IP地址
•   Linux: CentOS 5.1 / Fedora 7
•   1年預繳
$1188/month
Config: [表情] [表情] [表情]
服務: [表情] [表情] [表情] (有2個版友推介)
價錢: [表情] [表情] [表情] [表情] (over budget 15%)

pacificnet

合BUDGET 推介:
I-SERVER 1050
Intel Celeron D 356
• 1GB DDR2 RAM
• 160GB SATA-2 硬碟
• 1 個獨立IP
• 免費病毒及垃圾電郵阻隔
• 6個月預繳 / 1年合約
888元/月

config: [表情] -----慢左d
服務: [表情] [表情] [表情] (2個推介)
價錢: [表情] [表情] [表情] [表情]

wchost

Dedicated 08B (1 可申請)
Intel C2D E4500 (2.2GHz, 2MB Cache, Dual Core)
1024MB DDR2-667 RAM
80GB SATA2 Hard Disk
DirectAdmin Control Panel
1x Dedicated IP Address
100Mbit Shared Internet Bandwidth
HDC Datacenter (Hong Kong)
1U Rackmount / Slim Size

config: [表情]
服務: [表情] (之前有人投訴)
價錢: 2100/season [表情]

Dedicated 09 (2 可申請)
Intel XEON 3065 (2.13GHz, 2MB Cache, Dual Core)
1024MB DDR2-667 ECC RAM
80GB SATA2 Hard Disk
DirectAdmin Control Panel
1x Dedicated IP Address
100Mbit Shared Internet Bandwidth
HDC Datacenter (Hong Kong)
1U Rackmount / Slim Size

config: [表情]
服務: [表情] (之前有人投訴)
價錢: 9000/year [表情]

[ 本文被三郎在2008-03-31 01:11重新編輯 ]
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 304  發表于: 2008-04-27
Muly....個quotation批好唔批好.....都麻煩你出句聲...

批既....麻煩你公佈返我地點夾錢
唔批既......都可以比我地知.....

1/5就會加價,如果仲唔公佈,我可以肯定無人再會幫手夾了
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 303  發表于: 2008-04-17
引用第303樓freezefox2008-04-17 16:28發表的“”:
唔明你講咩。不過反正無咩關係。我地係提供資料既者,我都唔知咩頭咩路……

註: 我介紹比桶少既plan 都係pachosting 既~~ 證明我同你個IT友fd 一樣咁有眼光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 302  發表于: 2008-04-17
引用第303樓freezefox2008-04-17 16:28發表的“”:
唔明你講咩。不過反正無咩關係。我地係提供資料既者,我都唔知咩頭咩路……

我比左幾份資料之後都學識左少少~
因為d plan 入面有種叫做VDS(Virtual 甚麼server 吧) 既~ 效能同樣但係平好多~ 所以我之前問桶少呢類得唔得姐~~ 之後桶少就同另一個會員都話唔得~ 會引出其他問題~

因此結論係VDS 既plan 不作考慮之列
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 301  發表于: 2008-04-17
引用第302樓垃圾桶2008-04-17 15:49發表的“”:
好友用VDS會影響同一部server內的其他用戶
到時構成的問題仲麻煩

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 300  發表于: 2008-04-17
好友用VDS會影響同一部server內的其他用戶

到時構成的問題仲麻煩

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 299  發表于: 2008-04-17
我IT 介紹呢個比我:

PACHOSTING

佢有個組合係 VDS V308

20GB 儲物空間
1GB RAM
1個 IP 地址
10個域名寄存

只係每個月$488

再升一級,去到D-SERVER 1000R

得INTEL CORE 2 E4500
1GB DDR2 ECC RAM
2 X 160 GB SATA-2 硬碟(RAID 1)

但已經要每個月 $1488,完全OUT 筆……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 298  發表于: 2008-04-04
Core 2 Duo E4500    SLA95 (M0)    2200 MHz    2048 KiB    800 MT/s    11x    0.962 - 1.325 V    65 W    LGA 775    July 22, 2007    HH80557PG0492M    $133

Dual-Core Xeon 3065    SLAA9 (G0)    2333 MHz    4096 KiB    1333 MT/s    7x    0.85 - 1.3625 V    65 W    LGA 775    October 7, 2007    HH80557KJ0534MG    $163

差成百蚊一個月.....要E4500先了

垃圾桶四Be
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 297  發表于: 2008-04-04
引用第298樓智者2008-04-04 21:56發表的“”:
我真係無錯?
比d fsb 同 ddr 搞亂哂 [表情]

bus xeon 1333, e4500 800

但係好友而家既樽頸位係d ram度....

php 同mysql好食ram

粒U.....唔駛咁快住

垃圾桶四Be
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 296  發表于: 2008-04-04
引用第297樓垃圾桶2008-04-04 21:54發表的“”:
所以唔要09...要08....

我真係無錯?

比d fsb 同 ddr 搞亂哂

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 295  發表于: 2008-04-04
引用第296樓智者2008-04-04 21:16發表的“”:
Dedicated 09 個plan 得 ddr2-667
會唔會有d慢 ?
Xeon 3065既fsb 係 1333 喎........
.......

所以唔要09...要08....

垃圾桶四Be
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 294  發表于: 2008-04-04
Dedicated 09 個plan 得 ddr2-667

會唔會有d慢 ?

Xeon 3065既fsb 係 1333 喎........
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Xeon_microprocessors#Xeon_MP.2C_Dual_Core

由於好耐無掂hardware既野,so 唔知有無搞錯,請見諒
[ 本文被智者在2008-04-04 21:50重新編輯 ]

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 293  發表于: 2008-04-04
我十卜 Dedicated 09

over-budget 就無謂揀

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 292  發表于: 2008-04-04
Muly仲未搵到

你地有無muly手提可以搵到佢\

5月會起價了....要快...

垃圾桶四Be
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 291  發表于: 2008-04-03
引用第292樓任天痕2008-04-03 12:21發表的“”:
有點難度......尺度難以取得相方同意....

依樣野一向有難度,所以用長期合作誠意黎爭取(如果唔係仲可以用咩黎爭取......),依樣野有左,好過一個月試用果D。
當然final定價有左依樣野可能會高d(甚至可以主動提出接受稍高定價),但以現時通漲速度黎睇長遠黎講係有著數的。