• 2509閱讀
  • 30回復

[動漫][推介]二十世紀少年 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪奧

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-03-16

一路都有留意呢本漫畫, edc事件後因為[朋友]已立心睇咗, 每次有好漫畫都想同其他人分享
可能好多人都睇過, 如果睇過可以講下呢出漫畫, 未睇過就推介俾你睇.

真係睇完一本立刻要睇第二本, [朋友]是誰?

作者 浦澤直樹 (MONSTER 作者)

概要

從1999年到2006年為止在日本的綜合出版社小學館(原文:小學館(しょうがくかん))所出版的大漫畫精神週刊(原文:週刊ビッグコミックスピリッツ)上所連載的漫畫作品。

作品名稱是從馬克波倫Marc Bolan(1947-1977)所領軍的雷克斯暴龍樂團T. Rex演唱的名曲「20th Century Boy」而來的。而主人公遠藤賢知的模子則是取材自日本70年代的民謠木吉他歌手遠藤賢司(1969年出道)。在日本發售的漫畫第19集單行本的初回特典中,附贈收錄了20th Century Boy的音樂CD。
本作在日本曾獲得第48屆的小學館漫畫賞、第25屆講談社漫畫賞、第6屆文化廳媒體藝術祭的優秀獎,更曾獲得在2003年、被稱為歐洲最大的漫畫節、昂古萊姆國際漫畫節(Angouleme International Comics Festival)上的最優秀長篇漫畫獎。也曾多次獲得其他的各種獎項。

最後一章的單行本『21世紀少年』於日本的大漫畫精神週刊4+5合併號(2006年12月5日發售)到14號(2007年3月5日發售)為止連載了8話之後再次休刊。於5月底繼續於大漫畫精神週刊繼續連載。

而本作則已經決定要改拍成真人主演的電影。第一部預定將於2008年公開上映。

(本頁內容係根據日本語的維基百科網頁內容翻譯而來,並以在台灣發行的單行本翻譯為主,將會於日
後逐漸翻譯完成)

注意:下文記有作品情節、結局或其他相關內容,可能降低欣賞原作時的興致。

大綱

時間是日本正處於高度經濟發展期的1970年代。那是人人都滿懷著夢想跟希望的時代。充滿著少年們幻想的世界。要把地球毀滅的邪惡組織、把東京都破壞殆盡的巨大機器人。世界開始邁向混沌、邁向滅亡。為了要拯救這樣的地球、懲奸除惡、拯救好人的英雄和他的同伴們。少年們把這些在閒聊中產生的無意義故事寫了下來,開玩笑般地稱作"預言之書"。隨著少年成為了大人,這些幻想的記憶也隨之遠去。

但是,隨著1997年一個童年玩伴突如其來的死訊,過去的記憶一個一個被喚醒。接著,少年們開始注意到幼年時的幻想,"預言之書",正隨著發生在世界各地的異變,一個一個地被實現。所有的事情都圍繞著謎樣的男子"朋友",就從跟他相遇的那一刻,少年們命運的齒輪突然飛快地旋轉了起來。

計畫毀滅世界的邪惡組織"朋友"、試圖從"朋友"手中拯救一切的英雄"賢知一派",究竟少年們的未來將走向何方?

轉至wikipedia
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-03-16
朋友

不過我睇完都唔知佢想講乜
離線迪奧
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-03-16
引用第1樓sheepsheephin2008-03-16 17:44發表的“”:
朋友 [表情]
不過我睇完都唔知佢想講乜 [表情]

有冇搞錯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-03-16
引用第2樓迪奧2008-03-16 17:45發表的“”:
有冇搞錯 [表情]

開頭係幾好睇
但係後半部就...
離線迪奧
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-03-16
引用第3樓sheepsheephin2008-03-16 17:50發表的“”:
開頭係幾好睇
但係後半部就... [表情] [表情] [表情]

同你[絕交]
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-10-10
原來...原來曾經有人係呢度討論過呢套漫畫
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-10-14
我都睇左一半la,愈睇愈想追...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-10-19
引用第3樓sheepsheephin2008-03-16 17:50發表的“”:
開頭係幾好睇
但係後半部就... [表情] [表情] [表情]

其實我都唔知佢講咩架!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-10-19
引用第7樓freezefox2008-10-19 21:53發表的“”:
其實我都唔知佢講咩架!

咁你就真係要睇睇啦

http://comic.sky-fire.com/HTML/20th/
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-10-23
引用第8樓utadahikaru202008-10-19 22:40發表的“”:
咁你就真係要睇睇啦 [表情]
http://comic.sky-fire.com/HTML/20th/

我有齊成套,駛鬼上網睇咩。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-10-23
引用第9樓freezefox2008-10-23 09:50發表的“”:
我有齊成套,駛鬼上網睇咩。

oh~

不過其實我都有D唔明~~

例如第二個朋友係邊個

苯蛋起理科室見到福部復活係

福部真係識超能力?
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-10-23
引用第10樓utadahikaru202008-10-23 12:55發表的“”:
oh~ [表情]
.......

服部真係識超能力,佢至少識彎曲磁匙同漂浮。
至於第二個都係佢地的小學同學,不過d人成日將佢誤認為定清,定清應該清楚知道佢係邊個。
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-10-23
引用第11樓蛤麻2008-10-23 14:15發表的“”:
服部真係識超能力,佢至少識彎曲磁匙同漂浮
至於第二個都係佢地的小學同學,不過d人成日將佢誤認為定清,定清應該清楚知道佢係邊個。

睇多次啦!

人地有名o架...........
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-10-23
引用第10樓utadahikaru202008-10-23 12:55發表的“”:
oh~ [表情]
.......

第2朋友係勝田間
一直傳言話好鍾意做實驗,點知臨做實驗前一晚就死左果個

實驗室果場戲o黎o架咋........
有wire o架!
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-10-23
o岩o岩睇完...