• 1548閱讀
  • 20回復

[電影]六樓后座2之家屬謝禮 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-04-25
見我出 post ,因為又係岩岩睇完返黎。

因為公司又派換票證既關係,又無咩野做就比女同事拉佐我去朗豪坊 UA 睇啦。

( 次次睇戲都係公司 d 免費飛 + 指定活動,仲要次次都係去朗豪坊 )

今次睇夜晚十點場,都幾多人下。可惜今次無得坐最後一行,

雖然未至於要坐第一行,但都要坐第二行,仲要斜對面睇個銀幕。

( 無計,鬼叫今日 24 / 4 第一日上映咩,鬼咁多人,而且九點半先有時間去拎飛,趕到十點算執到啦。 )

講返套戲,因為第一集我都有睇,所以都幾期待呢集。

開場果時農夫 + i love u boyz + 江若琳等人係度不停攪 gag,都幾好笑。

不過略嫌講得太多粗鄙野,成日講屎講粗口,同埋只係不停果一兩個 gag,攪到成地爛 gag。

除佐以上幾位外,比較吸引我視線既就係田原,係戲入面真係野性盡現。( 成日都著穿窿黑絲上鏡 ),

仲有開場果時江若琳竟然係 i love u boyz 面前除衫。( 除淨個 bra )

呢套戲,最大主角其實唔係呢班年青演員,反而係包租婆 sexy suzy。

玩得仲癲過班後生仔女,又扮死人又彈結他又不停攪 gag,

可惜最後她下場幾慘,都係成套戲高潮所在。

呢套戲同上集有個好大既分別,就係客串既演員特別多。

先有鄭融、freeze ( << 開頭時出黎跳幾下辣身舞就做完 ),

再有棒棒堂、曾志偉 ( 棒棒堂同農夫玩遊戲真係成套最好笑既部分 ),

最後連之前既租客盧巧音、森美、林嘉欣都出埋鏡。( 盧巧音幾時大佐肚 )

成套戲都總算維持到上集好笑、輕鬆、惡攪、粗魯既風格,

不過比較上黎始終都係鍾意第一集多 d,呢集最敗北真係內容比較乏味,同埋不停重複 d 低級笑話。

另外感情部分又係失敗之處,好多都好似交代佐一半又無佐下文咁。

咁失敗就係果個古惑仔羅仲謙既角色真係可有可無。

整套戲既評分我會比六分。入去想輕鬆下笑下既話都無妨,不過睇過上集既唔好期望咁大了。

[ 本文被本用戶不存在在25-04-2008 04:06重新編輯 ]
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線~Leo~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-04-25
好鍾意第一集
不過我連佢拍左第二集我都唔知...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-04-25
引用第1樓~Leo~25-04-2008 03:40發表的“”:
好鍾意第一集
不過我連佢拍左第二集我都唔知... [表情] [表情]

昨晚先上咋嘛。

離線辣椒仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-04-25
如果去睇,只為一個人,就係Ling....
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-04-25
簡單一句......唔值得買飛入場睇
只愛足球
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-04-26
見你地咁講
咁我等睇vcd lu
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-04-26
引用第5樓victorally2008-04-26 00:03發表的“”:
見你地咁講
咁我等睇vcd lu [表情]

我本身都係諗住睇vcd...但....有人想睇喇...冇計啦
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-04-26
引用第6樓迪克26-04-2008 01:13發表的“”:
我本身都係諗住睇vcd...但....有人想睇喇...冇計啦 [表情]

睇佐未??

離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-04-26
我都係免費飛喎~

我都覺得"講得太多粗鄙野,成日講屎講粗口"...
個人黎講對喱D趣味無咩興趣......

第一集真係好睇D...
果集杜麗莎唱海闊天空段情節我仲瀝瀝在目....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-04-26
引用第8樓艾云26-04-2008 05:04發表的“”:
我都係免費飛喎~
我都覺得"講得太多粗鄙野,成日講屎講粗口"...
個人黎講對喱D趣味無咩興趣......
.......

第二集用佐好多篇幅講低級笑話、粗口,
反而浪費佐咁多人物角色互相發揮既可塑性。

我覺得成套戲真係好反映時下部分年輕人既個性。
發白日夢、無計劃、無目標理想。

不過最尾果 part 其實唔錯,個帳幕入面不停回顧生前既點滴,
仲趁你唔為意時偷影佐一幅相。
真係做到個喪禮既目的。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-04-26
引用第7樓本用戶不存在2008-04-26 02:33發表的“”:
睇佐未??[表情] [表情]

緊係睇左先敢講佢唔值啦

我又係424第一日上就睇

睇完o既感覺係,或者我真係唔再係o靚仔

所以覺得成套野o既前半部極無聊

人物刻劃唔仔細,唔深刻
人物與人物之間o既感情,更加係夾硬o黎

係後半部講suzy先叫一個比較完整o既故事

成套野,得志偉識做戲
其他人都好生硬下
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-04-26
引用第10樓迪克26-04-2008 10:59發表的“”:
緊係睇左先敢講佢唔值啦 [表情]
我又係424第一日上就睇
.......

睇完套戲真係感受到可能我地真係年紀大了

成班友仔 sell 橋比曾志偉果時仲嬉皮笑臉,尤其係農夫。

曾志偉之後仲勁鬧他們知唔知咩叫尊重死亡。 成班變哂死狗咁。

ps: 你係邊度睇?

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-04-26
引用第11樓本用戶不存在2008-04-26 11:47發表的“”:
[表情] [表情] 睇完套戲真係感受到可能我地真係年紀大了 [表情]
[表情] 成班友仔 sell 橋比曾志偉果時仲嬉皮笑臉,尤其係農夫。[表情]
.......

奧海城
只愛足球
離線艾云
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-04-26
死喇..唔通我都已經唔o靚仔....

其實成套戲唔少笑位...我聽到D觀眾笑...

但我唔識笑.....我覺得太低級趣味....講粗口講屎唔代表好笑
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-04-26
個個都咁講.....
就算有阿 Ling 都係留番租碟算