• 1920閱讀
  • 24回復

[轉貼]黃毓民︰連學生都衝撞曾蔭權! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-10-02
原刊於2008年9月30日太陽報 毓民特區

曾蔭權民望繼續下挫,那是物理之必然;曾蔭權成為箭靶,飽受譏評,連學生都衝覑他而來,那也是理所當然。

物價暴漲、股市崩盤、經濟低迷已是十分慘情,現在連小孩喝牛奶都擔心得腎結石,「中國食品」成為「中國毒品」,人人避之則吉,試問有哪一個人不會「上頭」,情緒失控?

連學生都敢頂撞曾蔭權,人人都罵曾蔭權,不是「香港的獨特文化」,而是像這樣一個管治低能的政府,你除了罵他,還有甚麼辦法?

像毒奶事件,特區政府的主管官員,在感性蓋過理性的民意氣候中反應出奇的慢,已經不是後知後覺,有時甚至是不知不覺。在絕大部分香港人對現狀十分不滿、對前途沒有信心的此時此際,特區政府官員人人慢條斯理,民眾更加火上加油,於是民意代表、媒體便成了民怨宣洩的主要渠道。

政黨幫助雷曼迷你債券苦主索償,當然也是衝覑政府而來,先不論政黨對雷曼迷你債券的認識以及對自由市場的金融產品的常識有多少,「為民請命」,為苦主奔走,當然是理直氣壯的,這也凸顯了政府的不堪,讓政黨可以有機可乘。

這個政府合該有事,一年多以來,施政頻頻失誤,蠢事幹了一大堆,再碰到金融海嘯及毒奶事件這些「外圍」不利因素,更加不知所措,再一次向民眾顯示政府的顢頇無能。

曾蔭權不久前還大言炎炎的說甚麼「民望於我如浮雲」,民眾就讓你民望繼續下挫,反正你都不在乎。區區在這 正告曾蔭權,民望再低下去,你就連僅餘的管治權威都會不保。也許這是民眾希望看到的結果!
[ 本文被arsenal在2008-10-02 17:17重新編輯 ]
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-10-02
民望於我如浮雲,,甘都講得

有時我覺得佢仲衰過董伯伯..
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-10-02
唔係民選的人,民望當然於佢如浮雲啦……

你睇下奧巴馬同麥凱恩,日日都要睇住個民望做人……
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-10-02
引用第1樓三郎2008-10-02 17:12發表的“”:
[表情] 有時我覺得佢仲衰過董伯伯..

佢態度肯定衰過董伯伯,不過董伯伯有兩樣野無人能及,就係「死蠢」同「好心」,呢兩樣加埋簡直威力無窮!
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-10-02
引用第1樓三郎2008-10-02 17:12發表的“”:
[表情] 有時我覺得佢仲衰過董伯伯..

有時佢講野真係九唔搭八……

親疏有別,親市民
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-10-02
引用第4樓arsenal2008-10-02 17:37發表的“”:
有時佢講野真係九唔搭八……
親疏有別,親市民 [表情]

真係當市民低能..

擺到明係親民建聯,疏泛民
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-10-02
引用第3樓火鳳凰2008-10-02 17:22發表的“”:
佢態度肯定衰過董伯伯,不過董伯伯有兩樣野無人能及,就係「死蠢」同「好心」,呢兩樣加埋簡直威力無窮! [表情] [表情] [表情]

我睇曾生幾時腳痛落台
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-10-02
引用第2樓火鳳凰2008-10-02 17:19發表的“”:
唔係民選的人,民望當然於佢如浮雲啦……
你睇下奧巴馬同麥凱恩,日日都要睇住個民望做人…… [表情]

不過佢傻在大庭廣眾講出黎,仲要講到自己將呢樣野睇到好化
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-10-02
老老實實,曾生近期係唔係比學生問環保問到發火?
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-10-02
引用第8樓三郎2008-10-02 17:49發表的“”:
[表情] 老老實實,曾生近期係唔係比學生問環保問到發火?

haha , 係我地果區 d 學校 .. 我果級既隔離班都有去聽
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-10-02
引用第8樓三郎2008-10-02 17:49發表的“”:
[表情] 老老實實,曾生近期係唔係比學生問環保問到發火?

個間中學仲要係愛國中學

有學生舉手問特首在生活中有沒有實踐環保,並問及他的座駕「用幾多cc」,曾蔭權嚴肅地說:「同學一來到就攻擊曾蔭權,問你做了什麼,其他人都好鍾意問,這種態度好獨特……同學問我好多問題好針對性,問開什麼車、問我做了什麼。」他強調,自己與太太已身體力行實踐環保,禮賓府   已轉用環保燈,3架車中兩架是日本   車,耗油量較少,另一架是環保車。

http://hk.news.yahoo.com/article/080926/4/8fiu.html

http://hk.news.yahoo.com/article/080929/4/8h02.html
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-10-02
真係好無面

一個地區既最高話事人..比個10幾歲既人問到發火
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-10-02
引用第10樓arsenal2008-10-02 17:55發表的“”:
係 [表情]
個間中學仲要係愛國中學 [表情]
.......

我有同學有去聽 , 話果個同學其實唔係有心串佢
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-10-02
引用第12樓奧脫福2008-10-02 17:59發表的“”:
我有同學有去聽 , 話果個同學其實唔係有心串佢 [表情]

根本就係曾生自己器量小

就算真係串佢又點

大佬你係特首黎..全香港人睇你頭架
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-10-02
引用第12樓奧脫福2008-10-02 17:59發表的“”:
我有同學有去聽 , 話果個同學其實唔係有心串佢 [表情]

其實曾蔭權應該預左同學可能會問一D尖銳性問題

佢可能諗住愛國中學應該冇咩野,點知……所以黑晒口面