• 1783閱讀
  • 27回復

[電影]《20世紀少年》 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-10-06
導演: 堤幸彥
主演: 唐澤壽明,豐川悅司,常盤貴子,香川照之,黑木瞳
片長: 142mins

故事背景橫跨1960年至2010年,圍繞主角健次及一班同學,在童年時幻想與邪惡組織對抗,並寫下預言書拯救地球;三十年後,一名自稱為「朋友」的神秘人組織友民黨,並如預言書所言去拯救地球,若有人背叛「朋友」則被判為「絕交」,即時被殺害,而「朋友」所採用的符號,正是健次及他的朋友所用的一樣;究竟「朋友」的真正身份是甚麼?「朋友」所擁有的一本預言書會否跟健次的一本一模一樣呢 ? 這個懸謎八年來一直牽動著所有萬千漫畫迷…
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-10-06
感想篇:(留意或多或少含劇情)

日本漫畫跟美國漫畫其中一個不同之處在於它沒有不同作者的版本,

因此,要把日本漫畫拍成電影,基本上只要能忠於原著,一眾「慕名而來」的觀眾便會拍案叫絕。

《20世紀少年》便是如此。

選角、道具、場景,大部份都能讓漫畫迷滿意,

基本上很多角色跟原著相似度極高,

我唯一不太滿意的是吉常太高了,樣子也欠缺一份懦弱感,反而少年時代的吉常卻是相似度最高的其中一人。

至於劇情方面,由於要將總共二十四期的漫畫濃縮成三集電影,

故枝節的刪減是在所難免的,

唯一令人感到可惜的,是將雪路對健次童年英雄救美的回憶以及「朋友」於同學會中的「自首」刪掉了。

前者是一段頗甜蜜的回憶,亦關係著二人之間的關係,

略去了的話,觀眾便未必清楚雪路對健次的感覺,以及說出部份對白的背後原因;

後者則更為重要,「超能力」於故事中有著頗關鍵的作用,當年「朋友」的惡作劇也是他今天化身「朋友」的其中一個重要原因,

於第一章中被刪除後,未知會否影響日後的劇情,甚至日後「朋友」的一些自白。

亦因為要濃縮的關係,電影末段其實節奏略為急進,未有看過原著的觀眾有可能產生草草收場之感,

特別對於落仔的出現,更會感到疑惑,始終,開首的情節上是要令人懷疑落仔就是「朋友」,

如今突然以健次一派身份出現,確實有點突兀,

只希望於第二章時,能補充一下落仔的經歷。

最後,其實看得出導演的級數不是太高,基本上他只是把漫畫的畫面映像化,

然而電影該具備的節奏感及張力的表現呢?

譬如刺殺某宗教領袖時,那斷斷續續的表現手法,徒具惹笑效果而已,

又譬如阿長老爹於咖啡室一段、健次爬上機械人的部份、以及找尋控制機械人的兇手過程,都是該令人緊張的部份,結果拍來毫無張力,亦是敗筆之一。

或許又如文首所言:

要把日本漫畫拍成電影,基本上只要能忠於原著,一眾「慕名而來」的觀眾便會拍案叫絕。

《20世紀少年》便是如此了。
只愛足球
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-10-06
我並唔覺得好似迪克講咁差!

成套戲未必適合睇過漫畫既人, 因為成件事實在太複習! 好難一一講清楚...

但對未睇過既人應該覺得無問題, 睇完都好有衝動想知結果~

依家係想交代"神秘朋友既可怕" "兒時發生過的事及出現的人物"

雪路都表現到對健次有特別既感情, 而無朋友"自首"都係想keep住神秘感~

對於第二部, 我覺得會更加難拍....好似冇咩大場面!

我估主要交代邊個係朋友, 及之後朋友再現,文戲都會有唔少....真係有d擔心!

不過我都覺得開始時拖長左少少...整體我覺得ok!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-10-06
引用第2樓雲雀2008-10-06 14:40發表的“”:
我並唔覺得好似迪克講咁差!
雪路都表現到對健次有特別既感情, 而無朋友"自首"都係想keep住神秘感~
而成套戲未必適合睇過漫畫既人, 因為成件事實在太複習!
.......

我講得好差咩?

ha其實我覺得ok o架
我睇完好鬼熱血添呀
勁想再煲多次comic添呀

主力係彈個導演唔掂o者

係呀,雪路係有表現個感覺呀,但冇交代個原因呢

至於自首單野.唔關神秘感事喎

佢都可以照拍到好似漫畫感

全世界合埋眼

但問題在於冇交代當年o既事,同同學會件事
係漫畫版入面,遲d o既朋友自白講過,呢個係一個佢做「朋友」o既重點
只愛足球
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-10-06
引用第3樓迪克2008-10-06 14:43發表的“”:
我講得好差咩?
ha其實我覺得ok o架
我睇完好鬼熱血添呀
.......

見你彈多過讚~

我估佢地想"朋友"既背景留返第二部講~

依家都係簡單描述事發生! 已經都成2個幾鐘~~

(我唔記得同學會發生咩事!)

其實我睇漫畫睇幾次有d都唔明....

一睇完套戲都好清楚發生咩事
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-10-06
引用第4樓雲雀2008-10-06 14:50發表的“”:
見你彈多過讚~
我估佢地想"朋友"既背景留返第二部講~
.......

讚o既唔講o者

劇情方面..唯一令人感到可惜的..

那是唯一的可惜啊!唯一咋!!!XDXD

同學會果part唔單單係「朋友」背景啊
係心路歷程一部份呀
第2部最多補到細個陣單野,未必補得返同學會呀

漫版劇情ab同學會:

當年曲spoon單野,有人想知返邊個做
個班主任唔記得,大家又話不如好似當年咁,叫佢自首
班主任話好,咁全班合埋眼,請兇手舉手
只愛足球
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-10-06
迪克算中肯i think......

我自己未睇過漫畫,但就有睇故事簡介。
再睇返電影,電影都可以好清楚咁交待好多事。
至少余以為沒有不大清楚的地方。

第一部的最大謎團,一就係「朋友」係邊個
另一個,我覺得就係「朋友」對健次的執念。

第二個應該關乎導演同劇情刪減的問題。

全電影其實初至中段倒還好,去到「血腥x夕夜事件」那兒,那兒真的有點兒拖得太長。
差點兒悶到我......
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-10-06
引用第5樓迪克2008-10-06 15:00發表的“”:
讚o既唔講o者
劇情方面..唯一令人感到可惜的..
.......

未必喎~~~ 佢咁想跟返原著, 點都會出現呢兩件事掛!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-10-06
引用第7樓雲雀2008-10-06 15:09發表的“”:
未必喎~~~ 佢咁想跟返原著, 點都會出現呢兩件事掛!

講返細個做過就一定

但如果第二部返轉頭講返當晚同學會,會成為敗筆囉

宜家應該多數都影響到打後「朋友」自白o架喇....
只愛足球
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-10-06
引用第6樓蛤麻2008-10-06 15:06發表的“”:
迪克算中肯i think......
我自己未睇過漫畫,但就有睇故事簡介。
再睇返電影,電影都可以好清楚咁交待好多事。
至少余以為沒有不大清楚的地方。
.......

可能就係唔想咁快開估邊個係朋友同點解咁可恨健次!

後尾唔算長~ 因為果件事都幾重要, 當中細節對日後都幾有影響~~
[ 本文被雲雀在2008-10-06 15:18重新編輯 ]
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-10-06
引用第8樓迪克2008-10-06 15:11發表的“”:
講返細個做過就一定
但如果第二部返轉頭講返當晚同學會,會成為敗筆囉
.......

真係要睇個篇劇點做~~ 真係有好多野交代之如, 第二部又有事發生...

唔知又要做幾多個鐘~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-10-06
引用第9樓雲雀2008-10-06 15:12發表的“”:
可能就係唔想咁快開估邊個係朋友同點解咁可恨健次!

都係果句,唔會影響到「開估」咁大件事

只係有會更完滿

恨健次就....ha~真係連漫畫早期都未提及
所以宜家都冇乜大問題
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-10-06
其實血腥除夕有令人覺到拖o既原因
係因為佢太事件式交代
如果能夠表現埋眾人o既心理變化,相信宜家有o既,係緊張感同更多o既代入感
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-10-06
引用第10樓雲雀2008-10-06 15:16發表的“”:
真係要睇個篇劇點做~~ 真係有好多野交代之如, 第二部又有事發生...
唔知又要做幾多個鐘~

做得好,3粒鐘都唔介意
只愛足球
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-10-06
引用第12樓迪克2008-10-06 15:20發表的“”:
其實血腥除夕有令人覺到拖o既原因
係因為佢太事件式交代
如果能夠表現埋眾人o既心理變化,相信宜家有o既,係緊張感同更多o既代入感

佢可能當"24"拍掛~~~