• 12264閱讀
  • 370回復

雷曼苦主堅持要銀行發還本金 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線antony
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2008-10-08
引用第72樓火鳳凰2008-10-08 11:15發表的“”:
個個都係專家,周街都係專家……
但係有幾多個真係會 "put their money where their mouth is"?

根本只係識吹水, 昇時就睇昇, 跌就睇跌........
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2008-10-08
引用第75樓antony2008-10-08 11:32發表的“”:
根本只係識吹水, 昇時就睇昇, 跌就睇跌........

我會~
當hsbc去到兩位數股價時,我會~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2008-10-08
引用第72樓火鳳凰2008-10-08 11:15發表的“”:
個個都係專家,周街都係專家……
但係有幾多個真係會 "put their money where their mouth is"?

你唔好理,最緊要係d 專家老點完一鑊又一鑊之後,仲係仍然咁多人信佢地。死未!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2008-10-08
引用第74樓liuming2008-10-08 11:26發表的“”:
下年公司冇bonus lu...唉~

今年已經無啦。仲下年………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2008-10-08
引用第78樓freezefox2008-10-08 12:07發表的“”:
今年已經無啦。仲下年………

我公司d sales 底薪低,係靠份 bonus 過大年~
其實佢地更慘...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2008-10-08
引用第47樓火鳳凰2008-10-08 04:22發表的“”:
民建聯昨日舉辦雷曼兄弟申訴晚會,城大管理科學系副教授曾淵滄應邀出席,向在場的二百多名苦主解釋銀行和政府未必了解當中風險,並稱苦主都有責任和「非常倒霉」,立即引起在場苦主強烈不滿,認為學者的講法是維護政府,忽視小市民「一分一毫的血汗錢」。 在申訴晚會上,曾淵滄解釋迷你債券的定義及風險時說,迷你債券原只是售賣給專業投資人士,並非普羅大眾,因此銀行的銷售手法不當,應該為此事負上責任,博得在場二百多名苦主拍掌附和支持。 但瞬間,曾淵滄卻發表「銀行和政府不應負上全責,市民都有責」之言,即時引起大批苦主不滿。曾淵滄說︰「雷曼的產品是非常複雜,政府和銀行未必了解當中的風險,因此政府不是監管不力,而是無能為力;銀行也不是欺騙的騙,只是『蒙查查』,而且你地(苦主)都有錯,應為此事負責任,你地今次真的是倒霉。」 在場的苦主對其言論非常不滿,立即向曾淵滄「擲筆」、「拋紙」,並走到台前指摘曾淵滄,認為其講法是維護政府,漠視小市民的利益。「收聲」、「唔識唔好出聲」和「搞錯」等聲音此起彼落,最後由民建聯副主席劉江華出來「打圓場」,安撫一批苦主的怒火。 曾淵滄面對大批苦主的指罵,最後收回「倒霉」的說法,並集中批評銀行及政府監管不足,應負上全責,要求銀行賠償全部本金。
.......

睇完之後真係覺得超好笑
只愛足球
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2008-10-08
我淨係覺得
告上法庭啦,講到銀行呃人呃到咁。
根本就係告唔入先係度鬧
唔係規管不足,而係投資者太唔小心。

ps:今次點小心都冇用,低風險唔代表冇風險,咁啱佢地中到正一正
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2008-10-08
引用第81樓蛤麻2008-10-08 15:49發表的“”:
我淨係覺得
告上法庭啦,講到銀行呃人呃到咁。 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
根本就係告唔入先係度鬧
唔係規管不足,而係投資者太唔小心。
.......

呢個世界, 實際上已經冇野係risk-free
所以上面都有人講: 係倒霉
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2008-10-08
引用第80樓迪克2008-10-08 15:47發表的“”:
睇完之後真係覺得超好笑

班苦主呢一刻根本唔會思考.....

不過如果俾著我係佢地,可能都一樣.........
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2008-10-08
引用第83樓廢托2008-10-08 16:23發表的“”:
不過如果俾著我係佢地,可能都一樣......... [表情]

我會拎返60%就算囉。
再爭取落去的風險更大
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2008-10-08
引用第83樓廢托2008-10-08 16:23發表的“”:
不過如果俾著我係佢地,可能都一樣......... [表情]

我係佢地....我會心足....6成喎

不過...人係貪心...得一想二.....
唔係咁易知足o既...
只愛足球
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2008-10-08
咁又係.......其實 0.1% 風險都係風險.........

有d苦主係電視係咁鬧銀行, 話人地sell 果陣話風險好低......

正如上面所講, 風險低唔等如零風險.....

所以我覺得佢地去要叫政府幫手拎返d錢, 呢個做法都有d唔知點.........

人地而家唔係呃你.... 雷曼兄弟倒閉係事實....人地倒閉,你冇晒d錢都好正常....

但而家就冇晒理智咁去搵政黨幫手爭返d錢返黎.....如果係咁, 次次d人投資唔見左錢都去問政府拎返咪好唔得閒....

當然, 我信有d人張所有血汗錢放晒落去,一鋪無晒既話真係比死更難受......

所以我覺得如果真係拎得返六成都已經係好滿足.....

講真,咁既時勢, 玩股票果d 分分鐘都係得返 6,7 成......
離線klinsmannabc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2008-10-08
引用第85樓迪克2008-10-08 16:28發表的“”:
我係佢地....我會心足....6成喎
不過...人係貪心...得一想二.....
唔係咁易知足o既... [表情]

如果我係佢地
見到突然間多左政黨幫手
政府又讓步
梗係想搏搏多少少…

同埋我又覺得又真係低風險
事前邊有人估到雷曼想汁
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2008-10-08
民建聯促用40億填迷債差價

政府早前建議銀行按市值回購雷曼迷你債券,但此舉遭大部分雷曼苦主齊聲反對,要求得到全數的賠償。

圖:(左起)李慧琼、陳鑑林、劉江華、曾淵滄及黃定光在申訴晚會上(林良堅攝)

政府早前建議銀行按市值回購雷曼迷你債券,但此舉遭大部分雷曼苦主齊聲反對,要求得到全數的賠償。民建聯昨日約見三百名苦主,聆聽意見,並同時提出新建議,促請政府動用四十億元,填補在銀行回購迷你債券時出現的差額,使雷曼苦主取回應得的資產。民建聯同時提出共四項建議,並承諾將向政府施壓,以協助受影響的投資者取回原有資產。\本報記者 黃俊鋒 曾愷欣

昨晚約三百名雷曼苦主出席民建聯舉行的申訴大會,並商討政府提出的銀行回購債券方案,希望可以尋找理性的方法維護雷曼苦主的權益。民建聯副主席劉江華、立法會議員陳鑑林、李慧琼、黃定光出席申訴大會。

絕大多數雷曼苦主在會上表示,拒絕接受只能取回六至七成本金的方案。他們憤怒地說,銀行在銷售債券時隱瞞存有高風險,只向他們表示是較高息的定期存款,是屬於詐騙的行為;同時指摘政府監察不力,縱容銀行推出「糖衣毒藥」,要求政府及銀行為事件負上全部責任,賠償所有損失,並且會透過法律途徑,向銀行追究責任。城大管理科學系副教授曾淵滄亦指出,迷你債券是複雜的投資工具,不應該售予非專業的投資者。

對於雷曼苦主的訴求,民建聯提出建議,要求政府動用四十億元填補迷你債券市價的差額,令雷曼苦主獲得全數賠償。

陳鑑林在會後向記者表示,本地發行的雷曼迷你債券約值一百二十多億,加上雷曼股票掛鈎票據等投資工具,市值總共接近一百四十億;當中有一百億元是與抵押品掛鈎,因此建議當中剩餘的四十億由政府負責。他說,如果雷曼苦主不能獲得全數的賠償,將會繼續追究下去,直至事情能夠圓滿解決。

力爭立會復會即處理事件

此外,民建聯表示,爭取在立法會復會時立即處理雷曼議題,要求追究有關銀行的責任。民建聯同時將與不同的雷曼苦主分批約見債券分銷銀行,並在今早與約十名雷曼苦主代表約見中國銀行債券銷售總經理,尋找解決事情的方法。另一方面,民建聯將繼續邀請法律顧問作支援,為雷曼苦主尋求法律上的諮詢。對於今早將有雷曼苦主包圍立法會靜坐抗議,陳鑑林和李慧琼均表示理解雷曼苦主的心情,並會盡力迫使政府加強監管,保護他們的權益,希望事情最後可以理性解決。
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2008-10-08
民建聯
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2