• 2847閱讀
  • 70回復

[電影]海角七號 (Cape No.7)... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2008-12-20
要先專注...才能投入...

如果你一入場...就預備去挑人...

千其唔好入場睇...

不過男同女有時睇感情既野...又未必一致的...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2008-12-20
引用第54樓sun2008-12-20 10:40發表的“”:
唔用呢d手法...又點令觀眾留下深刻印象呢?
凡是令人感動難忘的...都需要保留雙方同時都很愛對方的一刻...
而家...未只交代果一刻囉...
.......

呢個就係問題。

如何描寫雙方很愛對方就係功力所在。寫文章、小說又好,拍戲又好,呢個高潮位,唔係一兩句對白就可以交代,一味寫我愛你我愛你我愛死你,讀者、觀眾係feel 唔到佢地之間有咩愛既存在。必需在全篇文章/小說/情節入面加入不同既場境摸寫,心理變化既描寫,相互之間既互動……一筆一筆咁加強個份感情既感染力。若然跳過哂呢d 枝節,一黎就係愛到要生要死,就算個男主角即刻走去犠牲自己既性命黎救個女主角,都無辦法叫人感動。
[ 本文被freezefox在2008-12-20 11:16重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2008-12-20
最愛的一刻都係講緊老人家...

不過佢想套入去男女主角的愛度...

但又辦唔到...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2008-12-20
引用第60樓sun2008-12-20 10:58發表的“”:
要先專注...才能投入...
如果你一入場...就預備去挑人...
千其唔好入場睇... [表情]
.......

我唔知你係咪講我。希望唔係,否則你都令我好失望……

正常人睇戲,只會係睇完先會有回應。好,或者唔好,都係睇完先會知。存心去挑人然後去睇個套戲既話,只係攞若黎辛!我好忙,唔會捨得連個小小娛樂時間都走去「攞苦黎辛」。

若然唔同意見會比你咁既諗法,討論根本無意義。即係,唔同意你既就係存心挑人………
[ 本文被freezefox在2008-12-20 11:17重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2008-12-20
我完全係滿有期望去睇呢套戲。

講真,我欣賞呢套戲既係拍得好靚,好多畫面都叫人眼前一亮。構圖美麗,能拍出好高層次既意境同情懷。呢套戲係台灣大賣,唔係賣感人既愛情故事,係賣鄉土情懷,一半對白係講台語唔係講國語。又強調鄉下地方唔係無人才,一樣可以出到好野。所有主角都係黎自社會既最低下層,無呢個音樂會既話,佢地都係平平凡凡甚至無咩出息既人(好似水姪、馬拉桑、茂叔,個細路女),全部都係被忽視被冷待被遺忘既一群。透過一個音樂會,終於可以吐氣揚眉,那怕只係一晚既風光,翌日即刻歸於平淡。都係曾經擁有過。剎那光煇都係光煇。總好過平淡一生。

有人分析過,呢個正係套戲係台灣大賣既關鍵。因為台灣宜家d 人個個都係咁慘,個個都屈屈不得志。經濟一淡死水。呢套戲可以鼓動人心,大賣鄉土情懷,宣揚地方文化精神,正正切合台灣人心靈所缺乏既個一部分。所以賣座強勁。換左黎香港,個感染力就即時差左一截。香港人感受唔到個份情懷。尤其舊年巿道旺個陣……今年或者都會強烈d 既……
[ 本文被freezefox在2008-12-20 11:19重新編輯 ]

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2008-12-20
[quote]引用第63樓freezefox2008-12-20 11:08發表的“”:

你唔知你係咪講我。希望唔係,否則你都令我好失望……

正常人睇戲,只會係睇完先會有回應。好,或者唔好,都係睇完先會知。存在去挑人然後去睇個套戲既話,只係

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2008-12-20
想quote你都唔得...

我幾時有唔同意你既講法...

我前面幾頁內已經講左話睇唔倒佢地何時互生情愫...

不過話說回來...始終枝節太多...要專注在某一段感情線上去表現細膩...又真係好難...

所以如果某d人未睇倒你講既野...可能根本睇唔倒呢d問題...而會入場去睇...

我講得有無錯?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2008-12-20
你問我套戲好唔好睇,我會話好睇;值得入場。

你問我呢套係唔係一套好感人既愛情片?我就會話唔係囉。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2008-12-20
有無興趣睇葉問呀?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2008-12-20
引用第68樓sun2008-12-20 11:25發表的“”:
有無興趣睇葉問呀? [表情]

都係買碟番黎買架啦。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2008-12-20
引用第69樓freezefox2008-12-20 11:44發表的“”:
都係買碟番黎買架啦。

我鐘意電影...所以會入場欣賞...

凡是電視框出既...我覺得已經唔係電影了...

不過有時都會有例外...