• 4030閱讀
  • 108回復

[攝影]恭喜「光影留情」版成立! 版友們現在用什麼攝影工具呢? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2008-11-29
引用第73樓雪綸2008-11-29 10:27發表的“”:
你係邊度買呀?
永成? [表情]

係呀。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2008-11-29
引用第69樓freezefox2008-11-29 09:52發表的“”:
出街先放係車者。平時梗放係屋企啦。我連防潮櫃都買埋啦。
[表情]
.......

即係好似呢d咁?

離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2008-11-29
引用第64樓freezefox2008-11-29 09:42發表的“”:
咁AF 鏡呢?
.......

唔同架,AF/MF係自動,手動對焦。EF-s / EF 係Canon的鏡頭分類,我自己會理解mount 頭分類,之前一路都只係得EF mount 的,後來出現了平價有crop rate 的數碼單反,如canon 300d,舊有的EF mount鏡雖然仍然用到,但因有焦距變換比率問題,(CCD感光體細過菲林),影出黎就想焦距變長了,Canon為左呢個問題,就做出EF-s的鏡頭,據說會比舊鏡更適合用於呢系列新機,會有更好效果咁話,不過我覺得係成本問題,佢個做價會平d,輕便d,係以平價單反用家做目標,點解我唔會買呢?因為鏡頭用好耐架,有朝一日我都有可能用full frame機架嘛,咁舊的EF-s 就會全廢了。而且EF-s係用唔到o係film機度架。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2008-11-29
哎呀,我支18-200 係EF-S………

反而支平價定焦係EF……

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2008-11-29
引用第78樓freezefox2008-11-29 14:00發表的“”:
哎呀,我支18-200 係EF-S………
反而支平價定焦係EF……

係呀,下次投資買EF鏡好,因為鏡會用耐過機好多架
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2008-11-29
我係旅行先影相

上次拎左人地部D60玩

自己買機都仲係考慮緊

annual dinner抽中現金獎咪去買囉
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2008-11-29
引用第77樓rhys2008-11-29 13:40發表的“”:
唔同架,AF/MF係自動,手動對焦。EF-s / EF 係Canon的鏡頭分類,我自己會理解mount 頭分類,之前一路都只係得EF mount 的,後來出現了平價有crop rate 的數碼單反,如canon 300d,舊有的EF mount鏡雖然仍然用到,但因有焦距變換比率問題,(CCD感光體細過菲林),影出黎就想焦距變長了,Canon為左呢個問題,就做出EF-s的鏡頭,據說會比舊鏡更適合用於呢系列新機,會有更好效果咁話,不過我覺得係成本問題,佢個做價會平d,輕便d,係以平價單反用家做目標,點解我唔會買呢?因為鏡頭用好耐架,有朝一日我都有可能用full frame機架嘛,咁舊的EF-s 就會全廢了。而且EF-s係用唔到o係film機度架。

竟然有d咁既事

我淨係知所有紅圈鏡都係EF
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2008-11-29
引用第70樓雪綸2008-11-29 09:55發表的“”:
你真係幾扔本喎... [表情] [表情]
(我諗我要重新諗一諗我會有幾錫部機... [表情] )
.......

又唔係要同部機做人世
唔駛錫住架
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2008-11-29
有D想買SONY A350雙KIT~各位師兄有咩意見~
上網睇左好多POST話幾O岩FOR新手用~
不過缺點係高ISO時NOISE好勁
不過好似都幾平~7K內
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2008-11-29
引用第77樓rhys2008-11-29 13:40發表的“”:

即係買新canon機用舊EF鏡有問題 ?
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2008-11-29
引用第84樓lennon2008-11-29 18:24發表的“”:

crop factor係睇部機,唔係睇支鏡
只要唔係full frame既DSLR,無論用EF鏡定係EF-S鏡個焦距一樣會變長
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2008-11-29
引用第81樓Erikson2008-11-29 18:06發表的“”:
[表情] 竟然有d咁既事
我淨係知所有紅圈鏡都係EF [表情]

咁係Canon自己講啦,其實都係成本問題,可以平d,咁又多人買d
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2008-11-29
引用第82樓Erikson2008-11-29 18:10發表的“”:
又唔係要同部機做人世
唔駛錫住架

鏡就小心用好d
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2008-11-29
引用第85樓Erikson2008-11-29 18:34發表的“”:
crop factor係睇部機,唔係睇支鏡
只要唔係full frame既DSLR,無論用EF鏡定係EF-S鏡個焦距一樣會變長

係,不過反正都係買 , ef 鏡有前途D
離線rhys
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2008-11-29
引用第84樓lennon2008-11-29 18:24發表的“”:

冇問題架^_^