• 3079閱讀
  • 79回復

[攝影]好~~~~即刻問野 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2008-11-28
引用第59樓sun2008-11-28 12:50發表的“”:
其實我唔係唔明...亦唔係唔知...
只係最了解自己既三分鐘熱度... [表情]

女仔買DC 我覺得好合理。D 單反咁重,點拎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2008-11-28
引用第60樓freezefox2008-11-28 12:54發表的“”:

唔一定女仔架,好似我呢 d 放假至出去影幾張.....
買單反驚蹝左佢
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2008-11-28
引用第61樓國球旗2008-11-28 12:58發表的“”:
買單反驚蹝左佢 [表情]

但四千幾買部dc 我真係覺得唔值……

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2008-11-28
引用第61樓國球旗2008-11-28 12:58發表的“”:
買單反驚蹝左佢 [表情]

我覺得男仔對相機既原理會比女仔易明d...

加上你都諗住比4千幾...唔怕重既...買單反啦...

真係搞唔掂...用auto都得架麻...

我怕三分鐘之餘...亦怕重...

加上我知道我對相既要求高...之後一定泥足x...

我怕我無咁多錢去花...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2008-11-28
引用第63樓sun2008-11-28 13:10發表的“”:
.......

呢d 對白咁熟口熟面既。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2008-11-28
引用第64樓freezefox2008-11-28 13:14發表的“”:
呢d 對白咁熟口熟面既。 [表情]

係咩? 唔知喎...

講黎講去...都係果d野架啦...

離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2008-11-28
引用第63樓sun2008-11-28 13:10發表的“”:
.......

妳買左先啦, 玩唔掂個陣可以賤讓俾我o架嘛, 三兩舊水我一定出得起
離線thomas33
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2008-11-28
引用第66樓雲佬2008-11-28 15:24發表的“”:
妳買左先啦, 玩唔掂個陣可以賤讓俾我o架嘛, 三兩舊水我一定出得起 [表情] [表情] [表情]

你都好底得諗喎!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2008-11-28
.......

有人同我講,如果想影到靚相......
首先,要明白一部相機點解可以影到相.......

哎!............原來我真係唔知點解架
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2008-11-28
引用第68樓國球旗2008-11-28 15:49發表的“”:
有人同我講,如果想影到靚相......
首先,要明白一部相機點解可以影到相.......
.......

邊個同你講呀?

http://www11.discuss.com.hk/archiver/?tid-8432144-page-1.html

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2008-11-28
唉...真係洗錢都要咁煩...

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2008-11-28
引用第69樓sun2008-11-28 16:01發表的“”:
邊個同你講呀? [表情] [表情] [表情]
http://www11.discuss.com.hk/archiver/?tid-8432144-page-1.html

唔係幾鍾意呢個網,d 人傾唔夠幾句就喺度嘈
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2008-11-28
引用第60樓freezefox2008-11-28 12:54發表的“”:

其實依家都好多女仔玩單反機

不過重量都係一個考慮因素黎既
離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2008-11-28
引用第0樓雲佬2008-11-27 10:00發表的“好~~~~即刻問野”:
其實ISO有乜野用呢????我都知一般情況下ISO較到去400~800都已經夠用, 但實際佢係有乜用途??
咁我部DC ISO可以去到1600, 嚮乜野情況下需要用到1600呢???

Digital Camera (DC) 同菲林機既唔同就係 DC 唔係用菲林來記錄影像。有用過菲林機既都應該有買過菲林,都有唔同既規格 80, 100, 200... 適合係唔同既環境下使用。冇左菲林 DC 就利用感光元件(CMOS or CCD) 來成像並記錄係 memory card 。 ISO 既數值就相同於唔同既菲林規格,數值愈高對光愈敏感。可以試下係同一環境,用不同既 ISO 影像,用相同的光圈和快門,ISO 愈高相片會愈「光 or 亮」。有好處必有壞處,ISO 愈高因感光元件愈容易發熱而出現雜訊,相片的品質既細節就會失去。

希望尼個簡單的說明有幫到你啦∼
離線雲佬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2008-12-01
引用第73樓ckfcuk2008-11-28 22:48發表的“”:
Digital Camera (DC) 同菲林機既唔同就係 DC 唔係用菲林來記錄影像。有用過菲林機既都應該有買過菲林,都有唔同既規格 80, 100, 200... 適合係唔同既環境下使用。冇左菲林 DC 就利用感光元件(CMOS or CCD) 來成像並記錄係 memory card 。 ISO 既數值就相同於唔同既菲林規格,數值愈高對光愈敏感。可以試下係同一環境,用不同既 ISO 影像,用相同的光圈和快門,ISO 愈高相片會愈「光 or 亮」。有好處必有壞處,ISO 愈高因感光元件愈容易發熱而出現雜訊,相片的品質既細節就會失去。
希望尼個簡單的說明有幫到你啦∼

嘩~~~咁呢期真係完完全全明哂