• 4493閱讀
  • 63回復

[意見]關於改名機制檢討 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2009-01-02
我覺得冇需要改變

一個會員改名次數頻繁,而令到冇咩人認得佢,你可以唔理佢,大家都冇損失

另外,亦冇必要規定會員去「改名認人區」報到,佢唔想比太多人知咪由得佢囉,例如有會員之前因為用真名做網名,之後改成第二個名,就係唔想比人知佢既真正身份

又係個句,佢有心比你知佢原先既身份既,就點都會做d野令大家知道;反之亦然
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2009-01-02
另一方面,除非改名引起系統出現問題,或者有明顯既意識不良、人生攻擊成份,否則都唔應該限制會員改名

即使大家唔鍾意某d名,亦唔應該因為個人喜好而話人地有問題,應該用返客觀既準則看待成件事
[ 本文被arsenal在2009-01-02 20:40重新編輯 ]
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2009-01-02
改個名姐..............每個人都有自由................做咩要搞到好似甘大件事..............
離線Kai王
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2009-01-02
我想回應以上某d 發言

「老狐愛天痕」<- 呢d名並唔係改名帶黎ge惡果

新會員要玩野都可以改呢d名架喎?

係合乎晒冇space等等ge名稱規則架喎

咁如果因為呢d而ban左改名...

咁係唔係應該ban埋俾人申請戶口呢?

我比較同意 可 ge講法

應該由"現今呢個制度帶黎咩野不良後果" 再思考出發點

對決定改唔改制

甚至改制ge程度...細節等等

都會有好大幫助
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2009-01-02
鑑於有部份會員,運用改名功能過於頻繁同濫用之嫌。

其實咁會引起咩問題?

可以改名其實幾特別,除非對板務/系統有影響,否則我覺得無咩必要限制

怕人改"sun鍾意我"之類果d名係屬於令人不滿既名,有人投訴反感既名再處理容易過要審批先可以改名

不要忘記,足球是最快樂的!
離線Kai王
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2009-01-02
咁依家我就我ge意見作出評論啦

「鑑於有部份會員,運用改名功能過於頻繁同濫用之嫌。」

依家有呢個情況出現到咩?

奧脫福 --- 改左一次
kai王之王 --- 改左一次

最多個個都係:

小熊勁可愛 --- 改左兩次
laulin --- 改左兩次

兩次就係頻繁?我覺得你最多只可以話佢sai錢 唔可以話佢頻繁囉...

濫用? 如果個d會員話「我真係有呢個需要架喎!」

咁衰d講句「你吹得佢脹咩?」

我覺得你俾得呢個權利出黎

人地達到requirement...30000好友元...名不含粗口等等

咁就有權使用

人地只要跟足規矩 就唔應該話人出現問題等等

只可以話呢個制度有問題

至於改名後帶黎ge不便

例如其他人唔認得

呢d都係 貴客自負

如果講到影響論壇運作 咁當日有點解要推出呢項功能呢?

如果想收番呢項功能

我覺得亦要有充分理據 如果唔係只會俾人覺得草率了事
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2009-01-02
基本上今次係有部分人反應過敏

如果我改名我會係簽名檔到提醒人地
我都建議改名d人咁做,方便下人地啦
joke
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2009-01-02
引用第41樓國球旗2009-01-02 19:08發表的“”:
這個是真的.... [表情]

話時話,我無上其他壇,所以唔知
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2009-01-02
引用第48樓【Kai王*】2009-01-02 20:36發表的“”:
我想回應以上某d 發言
「老狐愛天痕」<- 呢d名並唔係改名帶黎ge惡果
新會員要玩野都可以改呢d名架喎?
.......

您講D野都幾合理

不過,我剛才說「老狐愛天痕」只是剛巧說說笑而已,並非以此作例,話呢個名會帶來惡果
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2009-01-02
引用第42樓freezefox2009-01-02 19:09發表的“”:
我地擁有,卻唔珍惜,攞黎係咁玩………

其實佢地玩咪玩囉
再者...今次件事上...我真係睇唔出有幾「濫用」
只愛足球
離線Kai王
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2009-01-02
引用第53樓科高2009-01-02 22:25發表的“”:
您講D野都幾合理
不過,我剛才說「老狐愛天痕」只是剛巧說說笑而已,並非以此作例,話呢個名會帶來惡果

咁我都係咁岩拎呢個做例子者

見你地有一大堆呢類名
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2009-01-02
先唔好針對尋日改名既事,個機制係唔係真係需要改??

從來都冇話要收返改名呢個功能,做咩個個講到事在必行咁既~

如果係為左減低改名而引起混亂(例如前文果d例子老狐愛天痕,改番人地舊名)為前提,會唔會有d提議?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2009-01-03
成日講咩色果d就一早要band la, 改埋近似既名以示友好咁....玩吓do唔得!!!!!
咁~成個笑話區delete左佢la, 娛樂新聞又delete左佢la~~
吹水區更加只有白痴仔先會入既姐~~~咁大個人.....哎!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2009-01-03
引用第55樓【Kai王*】2009-01-02 22:44發表的“”:
咁我都係咁岩拎呢個做例子者
見你地有一大堆呢類名 [表情]

係既係既~~我都諗您係唔係咁o岩拎您做例子
驚您誤會我意思o者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2009-01-03
其實引起討論的事情始端是什麼??
我只知有幾個好友一齊改名咋...........