• 11512閱讀
  • 441回復

[攝影]用觀景窗看世界(p.29 updated) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 405  發表于: 2011-03-08
引用第403樓seattleqoo2011-03-08 01:25發表的“”:
2-3年內會出PEN的pro,等唔等?

2-3年………

點等。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 406  發表于: 2011-03-08
引用第404樓freezefox2011-03-08 10:13發表的“”:
我都想用部NX100 換部EPL2。

點解??? nx100 唔好用咩??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 407  發表于: 2011-03-08
引用第406樓seattleqoo2011-03-08 10:19發表的“”:
點解??? nx100 唔好用咩??

好用係幾好用既。但原先話雙鏡套裝,但第二支變焦鏡一直無辦法出到貨,佢公司個便可能係調配上出左少少問題。雖則我大部分時間都係用支餅鏡,但有時又真係需要支變焦鏡黎攞下景嘛。無左支變焦鏡點都覺得有少少缺憾………

唔係因為咁呀,佢都唔會肯比我換機啦。我用左幾耐呀。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 408  發表于: 2011-03-08
引用第401樓freezefox2011-03-07 22:48發表的“”:
Zx1出左啦喎,有冇諗住換機呀?

我尋晚都睇倒...我正有此意...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 409  發表于: 2011-03-08
引用第408樓sun2011-03-08 11:24發表的“”:
我尋晚都睇倒...我正有此意... [表情]

好機黎架!光圈最大可以到1.8!最令人欣賞係就算長焦去到112 都竟然仲可以有2.5,真係好勁!有咁既入光量,就算環境稍暗都唔駛下下將ISO 推到鬼咁高,雜訊既問題就可以安心了。

有人做過測試,佢影出黎既畫質一D 都唔比單反差架。有咁既焦距,咁既光圈值,仲要三千零蚊咁平,真係超值架。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 410  發表于: 2011-03-08
引用第409樓freezefox2011-03-08 11:31發表的“”:
好機黎架!光圈最大可以到1.8!最令人欣賞係就算長焦去到112 都竟然仲可以有2.5,真係好勁!有咁既入光量,就算環境稍暗都唔駛下下將ISO 推到鬼咁高,雜訊既問題就可以安心了。
.......

你講既野...我尋晚已經睇哂了...
1.8事實好吸引...最重要一點係我懶唔想拎重機...但又迎合我對影相既要求...真係好唔錯!

不過我上網搵豐澤係下有無...仲未見喎...

3,790.- 唔知鴨記會唔會仲平d...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 411  發表于: 2011-03-08
引用第410樓sun2011-03-08 11:48發表的“”:
你講既野...我尋晚已經睇哂了... [表情]
1.8事實好吸引...最重要一點係我懶唔想拎重機...但又迎合我對影相既要求...真係好唔錯!
.......

你唔係急住買既,等多幾個月應該會跌價。尤其係DC,跌價快到你唔信。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 412  發表于: 2011-03-08
引用第411樓freezefox2011-03-08 12:24發表的“”:
你唔係急住買既,等多幾個月應該會跌價。尤其係DC,跌價快到你唔信。

其實我等得架...仲有ipad2...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 413  發表于: 2011-03-08
引用第412樓sun2011-03-08 12:28發表的“”:
其實我等得架...仲有ipad2... [表情]

IPAD 2 你等多一年都唔會跌價喎。

離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 414  發表于: 2011-03-08
引用第403樓seattleqoo2011-03-08 01:25發表的“”:
2-3年內會出PEN的pro,等唔等?

PEN 出 PRO 機係好事黎,由其是對有心投資係 MZD 鏡既人,之後換 BODY D 鏡仲可以繼續用..
離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 415  發表于: 2011-03-08
引用第404樓freezefox2011-03-08 10:13發表的“”:
我都想用部NX100 換部EPL2。

試過部 E-PL2 沒?值得換?

其實我都幾中意 XZ-1 但可惜焦段不夠我用..
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 416  發表于: 2011-03-08
引用第413樓freezefox2011-03-08 12:37發表的“”:
IPAD 2 你等多一年都唔會跌價喎。 [表情]

講下姐...事實ipad而家真係抵買...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 417  發表于: 2011-03-08
引用第415樓ckfcuk2011-03-08 13:06發表的“”:
試過部 E-PL2 沒?值得換?
其實我都幾中意 XZ-1 但可惜焦段不夠我用..

EPL2 未試過,EPL1玩過一次。若然我部NX100都配到支變焦鏡既,我都唔想換。但配唔到就不妨換黎玩下(好明顯係藉口 )。

XZ1 既焦段都好WIDE 下架啦喎,都唔夠你用呀?咁你換EPL2 咪更加唔夠?雖然佢可以換支長炮………

離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 418  發表于: 2011-03-08
引用第417樓freezefox2011-03-08 14:38發表的“”:
EPL2 未試過,EPL1玩過一次。若然我部NX100都配到支變焦鏡既,我都唔想換。但配唔到就不妨換黎玩下(好明顯係藉口 )。
XZ1 既焦段都好WIDE 下架啦喎,都唔夠你用呀?咁你換EPL2 咪更加唔夠?雖然佢可以換支長炮………
.......

念住入 E-PL2 就有打算長期投資係 M43 既 lens .. so XZ-1 就俾我排除在外啦 ..
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 419  發表于: 2011-03-08
引用第418樓ckfcuk2011-03-08 21:34發表的“”:
念住入 E-PL2 就有打算長期投資係 M43 既 lens .. so XZ-1 就俾我排除在外啦 ..

等待OM三塊新鏡中.......