• 6386閱讀
  • 144回復

[電視劇]鹿鼎記(結局篇) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-03-01
第四十五集:小寶偕妻 逃離京城
小寶開始厭倦在皇上身邊,更怕至親會有殺身之禍,決定漏夜離開京城逃回揚州,希望能過回自由自在的生活。康熙突然回想起小寶的種種行徑,終明白他有出走之意,便派人到鹿鼎公府查看,發現真如康熙所料已人去樓空。康熙不想讓小寶逃脫,特意派多隆追截。小寶從水路回揚州,但卻遇上天地會的人出現……
小寶怕天地會眾人迫他行刺康熙,欲找藉口推搪,誰知眾人提出想推舉小寶自立為王;當眾人正努力游說小寶之際,多隆亦帶兵追至岸邊。多隆有意放過小寶,小寶情急智生放火燒船跳河逃命。多隆回去向康熙回報小寶已死在焚船意外之中,康熙心知小寶多計,把多隆調任水師部門,要他繼續南下尋訪小寶下落。小寶避過官兵後,坐在船上回憶起與康熙的昔日片段;康熙亦在大殿上想起與小寶的經歷。兩人不約而同,明白好友間的分離是不可避免的事……
兩人終因成長而分開,小寶明白心中的小玄子已成過去,眼前的已是萬人景仰的康熙大帝。小寶帶著七位老婆回到麗春院探望母親,春花看見兒媳滿堂不禁大表驚訝。小寶要各老婆向春花請安,春花笑靨盡現……  

冰山融化既一刻
http://drama.tvb.com/royaltramp/videos/?type=22&video=15732

-----------------------------------------------------------------------------------------

http://www.youtube.com/watch?v=_W9XabYnzm8

普通話版主題曲

怎么忽然就成了这样
只在出生时哭过一场
我越慌张却越灿烂
倒退着跑到了前方

怎么忽然就成了这样
该下雨的时候出起了太阳
老天爷放起鸽子的翅膀
那我就安心地说谎

怎么忽然就成了这样
被上天宠到了天上
怎么忽然就成了这样
把几辈子的幸运都全部花光

爱就爱散就散
不能忘情丝绵绵
老天对你的好啊
全都用在我的身上
对也对错也错
你装的和他们一样
你躲在世界的外面
愉快的张望

爱就爱散就散
只是多了一点点留恋
给我找一个理由
让昨天回一回头
对也对错也错
你装的和他们一样
你躲在世界的外面
我等你一直到天亮

http://www.youtube.com/watch?v=WmZsyZSsZPo

廣東話版主題曲

估唔到側田呢d曲都作到........夕爺詞又係

------------------------------------------------------------------------------------

感覺:

(冇睇過梁朝偉版)我捻係自梁朝偉版之後最跟原著啦掛

不過我肯定畫面一定比朝偉版靚十倍(esp. HD 版)

好有中國美

小小寶好好戲
[ 本文被智者在2009-03-06 01:17重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-03-01
雖然呢……韋小寶個角色係賊頭賊腦,賤人一個( )………

不過咁多個韋小寶中,宜家呢個個樣又真係賤過籠喎………

都係懷念梁朝偉版既韋小寶多d。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-03-01
引用第1樓freezefox2009-03-01 11:14發表的“”:
雖然呢……韋小寶個角色係賊頭賊腦,賤人一個( [表情] )………
不過咁多個韋小寶中,宜家呢個個樣又真係賤過籠喎………
.......

如果有梁朝偉版既cast,2009年既科技,咁就perfect

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-03-01
唔知電視會唔會做埋[尼布楚條文]呢, 小說講到呢段時都幾悶.
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-03-01
引用第2樓智者2009-03-01 11:16發表的“”:
如果有梁朝偉版既cast,2009年既科技,咁就perfect [表情]

吳君如係曾柔............
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-03-01
引用第4樓seattleqoo2009-03-01 11:19發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

......

當年係靚女掛

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-03-01
cut得太多無睇tvb版

不過50集版本我都覺得好似有cut過

實際版本究竟係幾多?
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-03-01
引用第6樓三郎2009-03-01 11:21發表的“”:
[表情] cut得太多無睇tvb版
不過50集版本我都覺得好似有cut過
實際版本究竟係幾多? [表情]

50?

只係張紀中(producer)拍得太盡姐

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-03-01
引用第4樓seattleqoo2009-03-01 11:19發表的“”:
[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

你唔好淨係記住D 唔開心既野先得架!

商天娥係阿珂……………

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-03-01
引用第8樓freezefox2009-03-01 11:23發表的“”:
你唔好淨係記住D 唔開心既野先得架! [表情] [表情]
.......

依家仲有人話呢套d 女唔太好..........

所以話,人(男人)係冇可能知足既

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-03-01
引用第7樓智者2009-03-01 11:23發表的“”:
50? [表情]
只係張紀中(producer)拍得太盡姐 [表情]

網上有個版本係50集架..

但係50集都係有d地方好似唔見左甘

加上網上都有流傳一d劇照係50集未出現過的...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-03-01
好在仲有當年青春可人既劉嘉玲做方怡;又有俏皮活潑既景黛音做建寧;雙兒個個角色都好討好………但我唔記得個位女角叫咩名……

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-03-01
引用第9樓智者2009-03-01 11:24發表的“”:
依家仲有人話呢套d 女唔太好..........
所以話,人(男人)係冇可能知足既 [表情]

咁講真喎,拍過咁多套,我真係未見過有一套係七個老婆都靚既。唔知點解硬係要有一兩件繑口參手既………

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-03-01
引用第12樓freezefox2009-03-01 11:26發表的“”:
咁講真喎,拍過咁多套,我真係未見過有一套係七個老婆都靚既。唔知點解硬係要有一兩件繑口參手既……… [表情] [表情]

口味問題姐..
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-03-01
引用第10樓三郎2009-03-01 11:25發表的“”:
網上有個版本係50集架..
但係50集都係有d地方好似唔見左甘
.......

其實tvb cut 左邊d劇情?