• 1147閱讀
  • 11回復

[電視劇]F 檔案 (Fringe) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-03-01

本集是這齣精彩的連續劇的加長首播版,隨後逢周三晚十時三十五分於明珠台播映。由J.J. Abrams(《迷》的創造人)及Roberto Orci和Alex Kurtzman(《星空奇遇記》、《職業特工隊3》、《特務A》)共同合作打造的新劇,將會帶領觀眾體驗介乎科幻小說及現實世界的奇情、刺激與恐怖。

首集劇情講述FBI特務Olivia和John調查的第一宗奇案,一架在波士頓機場降落的飛機全沒有生還跡象,所有的乘客和機組人員都離奇死亡。 FBI特別調查員Olivia Dunham被徵召到現場進行調查。她的拍檔、特別調查員John Scott在調查中險些被殺,絕望的Olivia瘋狂的找尋能幫助她的人。她無意中發現了「再生愛因斯坦」Dr. Walter Bishop。可是他在十七年前已被診斷為精神失常,只有在他疏離已久的兒子Peter的帶領下,才可以和他溝通。正當Olivia逐步接近真相時,她卻發現627航班上所發生的事只是冰山一角,更多讓人震驚的事實尚待揭曉……

第一集似乎唔錯

睇過討論區,d人話.....

套劇入面有好多唔同既隱藏元素,平時唔會刻意去講,要等你自己去分析同拆解
到底有d咩細節同隱藏元素,就要等明珠台播既時候再講

有趣
[ 本文被智者在2009-03-01 23:47重新編輯 ]

離線羔羊仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-03-02
哈哈,睇左頭8集,的確唔錯

終於我睇d series第一次係呢個討論區出現 (唔計heroes,season3已經停看)
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-03-02
引用第1樓羔羊仔2009-03-02 16:28發表的“”:
哈哈,睇左頭8集,的確唔錯 [表情]
終於我睇d series第一次係呢個討論區出現 [表情](唔計heroes,season3已經停看)

你復活喇...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-03-02
呢套野有的似當年既 x-files,本來對佢都有的期望,頭幾集都幾好睇。不過睇左十幾集後就覺得麻麻,尤其係人物塑造方便就冇 x-files 咁吸引……

olivia 個角色平平無奇,可以話毫無性格……

peter 本來應該較有塑造性,不過整整下變左跟班,佢既 background story 十幾集都冇乜點提過……

walter 就愈來愈令人討厭,而且毫不合理,佢俾人關左係瘋人院十幾廿年,但係出到黎對呢廿年既科技毫不陌生,而且單單案件都同佢以前既 research 有關。樣樣野都咁複雜,兼且唔同範疇,邊可能樣樣佢都有咁深既認識,好似專登擺個人係度解答觀眾咁……

我諗我好快會放棄……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-03-02
引用第3樓火鳳凰2009-03-02 16:58發表的“”:
呢套野有的似當年既 x-files,本來對佢都有的期望,頭幾集都幾好睇。不過睇左十幾集後就覺得麻麻,尤其係人物塑造方便就冇 x-files 咁吸引……
peter 本來應該較有塑造性,不過整整下變左跟班,佢既 background story 十幾集都冇乜點提過……
.......

但係d rating 唔差喎......

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-03-02
引用第4樓智者2009-03-02 17:48發表的“”:
但係d rating 唔差喎...... [表情]

我睇完頭幾集都覺得唔差,唔係都唔會繼續睇落去,不過愈睇就……
離線羔羊仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-03-02
引用第2樓雪綸2009-03-02 16:36發表的“”:
你復活喇... [表情]

我睬過你

呢排都唔係潛得好緊要姐
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-03-02
引用第6樓羔羊仔2009-03-02 21:50發表的“”:
我睬過你 [表情]
呢排都唔係潛得好緊要姐 [表情]

少見你丫嘛
離線godkiu
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-04-15
引用第3樓火鳳凰2009-03-02 16:58發表的“”:
.......

我又覺得冇咁差既
近幾集有d好轉
離線Mr-Brian
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-06-10
呢排追番哂20集
離線Mr-Brian
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-09-18
大力推 !
s2 出喇 !
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-09-20
引用第10樓MrViDicZ2009-09-18 20:45發表的“”:
大力推 !
s2 出喇 !

yes