• 1477閱讀
  • 20回復

[寵物]白宮第一狗 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-04-12
The First Puppy Makes a Big Splash
Bo, the Portuguese Water Dog, Is All Over the Web Before His Official Debut

http://www.washingtonpost.com/wp ... sid=ST2009041102652

The little guy is a 6-month-old Portuguese water dog given to the Obama girls as a gift by that Portuguese water dog-lovin' senator himself, Edward M. Kennedy of Massachusetts.
……………

http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 2&55&573511
美 國 總 統 奧 巴 馬 一 家 據 報 已 經 挑 選 一 隻 六 個 月 大 的 葡 萄 牙 水 犬 , 做 「 白 宮 第 一 狗 」 , 預 料 第 一 狗 會 在 星 期 二 正 式 亮 相 。

美 國 傳 媒 引 述 白 宮 官 員 說 , 「 白 宮 第 一 狗 」 的 毛 色 以 黑 色 為 主 , 由 麻 省 民 主 黨 資 深 參 議 員 愛 德 華 甘 迺 迪 送 贈 , 奧 巴 馬 兩 名 女 兒 已 為 第 一 狗 改 名 。

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線A.Nok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-04-12
幾靚丫
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-04-13
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-04-14
好得意
個名仲好型TIM
離線godkiu
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-04-15
隻狗幾得意
聽講話係少甩毛
廢事怕個女敏感
離線K.B
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-04-17
D毛咁CURLY...咪難打理LO???
離線bkc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-04-21
葡萄牙水獵犬好難打理
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-04-21
總統隻狗你無人打理???
離線bkc
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-04-21
引用第7樓tc22182009-04-21 03:19發表的“”:
總統隻狗你無人打理??? [表情] [表情]

專人打理

前個禮拜個一集「冠軍寵物美容師」

要將葡萄牙水獵修翦成獅子款

難度好高
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-04-21
引用第8樓bkc2009-04-21 03:28發表的“”:
專人打理
前個禮拜個一集「冠軍寵物美容師」
.......

疑??你有睇架??
我靜係有人見到電視播series 1既時候﹐就同女友同埋D狗睇左
但係我就覺得唔係太好睇....因為始終groomers唔會太大境爭性啦
係叫睇下靚狗o甘囉~
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-04-23
香港好少見
離線K.B
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-04-24
引用第9樓tc22182009-04-21 04:03發表的“”:
疑??你有睇架??
我靜係有人見到電視播series 1既時候﹐就同女友同埋D狗睇左
但係我就覺得唔係太好睇....因為始終groomers唔會太大境爭性啦
係叫睇下靚狗o甘囉~ [表情]

想請教一下..如果好似你咁養三隻狗..一個月大慨洗幾多錢-0-??
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-04-24
引用第11樓K.B2009-04-24 12:44發表的“”:
想請教一下..如果好似你咁養三隻狗..一個月大慨洗幾多錢-0-??

我o係美國養﹐應該平D﹐包豁狗糧
糧就要最大包裝﹐一個月食超過一
呢家一包大約hk$180﹐o甘加小小treat﹐當食要$350
一個月最小沖一次涼﹐3隻會用晒1支shampoo+半支conditioner
大約hk$100
要滴藥防虱...3個月1次﹐hk$350-500=3支
冬天可以平﹐夏天起碼要frontline=$500
即係當$420=3隻一個月
o甘3隻狗如果唔病就一個月要hk$870

如果病就大鑊....去一次通常都會洗你hk$1000...

當然....其實養狗錢都唔算用得多....最主要係時間~
如果你唔用時間﹐用心打理﹐教
就會好麻煩....
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-04-24
丫~當然啦...我呢條數係美國計...仲要係大狗
細狗既話食量可能得我D狗既3﹐4份1
同埋買frontline都平一倍
當然打理﹐沖涼都會平+易D
細節亦都因狗而異

例如我隻saint bernard要每個禮拜用藥水洗耳仔
西摩要夏天剪毛
臘腸要小心關節
老虎狗要常抹面
poodle手腳易發炎

所以揀狗最好揀隻適合你既生活習慣﹐你接受到去做到既野
唔好因為隻狗靚就養
離線K.B
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-04-24
引用第13樓tc22182009-04-24 18:01發表的“”:
丫~當然啦...我呢條數係美國計...仲要係大狗
細狗既話食量可能得我D狗既3﹐4份1
同埋買frontline都平一倍
當然打理﹐沖涼都會平+易D
細節亦都因狗而異
.......

O...真係好似好深咁..因為我近來開始睇關於狗仔既野..
打算將來有機會 & 覺得岩key既會養lo