• 1729閱讀
  • 34回復

[電影]地球毀滅密碼 (Knowing)... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-04-20
地球毀滅密碼 (Knowing)
片種: 特技
導演: 亞歷士布雅士
主演: 尼古拉斯基治,露絲拜恩,查勒坎特伯雷
片長: 122分鐘
日期: 2009-04-16

1958年,一間小學在成立典禮上,安排當時的學生繪畫圖畫,放入時間錦囊,其中一位小女生投進一張寫滿數字的神秘紙條。50年後的今日,一班新生開啟時間錦囊,神秘的數字紙條落到加納手中。加納的父親約翰教授 (尼古拉斯基治) 無意中發現連串數字竟準確地「預言」了過去50年的重大災難,包括災難發生的日期、傷亡人數和座標。泰德埋首破解密碼,駭然發現還有三個未發生的預言,包括「地球最終毀滅」,竟將他們倆父子捲入驚世漩渦!官方沒有理會泰德的警告,他唯有獨力阻止災難爆發。約翰掌握不可思議的密碼,卻被重重疑團包圍,幸得已故預言家的女兒戴安娜 (露絲拜恩) 和孫女協助,他決心為全人類的安危豁出去,誓與時間競賽,面對終極天劫…

唔知有無人睇左?

個人覺得初頭有d悶...之後既45分鐘左右好surprise...
幾唔錯...特技好迫真...呢個唔多講了...
有興趣既入場睇下...睇碟無左果種震撼...

最後的情節有d意外...好有宗教意識...
感覺新天新地的到來...為生命從新寫上一頁...
係創世紀既開始...

我好鐘意呢套片...
當中既元素有親情...巧合機率...科學...哲學...宗教...
同埋人類智慧以外既事物...
呢個我係半相信地...亦好鐘意去探究既一種神秘力量...

好多反思...珍惜地球上的萬事萬物...畢竟那日始終會到來...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ben0227hk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-04-20
尼古拉斯基治.....
好鍾意睇佢D戲....
唔係佢做戲特別好睇....
而係佢做親果D戲...成本一定有返咁上下.....同埋個故事同題材我都會鍾意.....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-04-20
引用第1樓ben0227hk2009-04-20 13:30發表的“”:
尼古拉斯基治.....
好鍾意睇佢D戲....
唔係佢做戲特別好睇....
而係佢做親果D戲...成本一定有返咁上下.....同埋個故事同題材我都會鍾意.....

呢次佢雖然無得做英雄...但整體反而有surprise...

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-04-20
唔知係咪聽得多,對呢套戲冇咩興趣

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-04-20
引用第3樓智者2009-04-20 15:51發表的“”:
唔知係咪聽得多,對呢套戲冇咩興趣 [表情]

聽人講既野..係唔可信的...

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-04-25
我睇左la,勸大家唔好入場
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-04-25
琴日睇左....不過不失.....

結局有d唔知點咁...
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-04-25
引用第6樓Rave2009-04-25 10:21發表的“”:
琴日睇左....不過不失.....
結局有d唔知點咁... [表情] [表情]

前個半鐘睇鬼片,後面半個鐘真係好百痴
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-04-25
引用第7樓pongpong1232009-04-25 10:57發表的“”:
前個半鐘睇鬼片,後面半個鐘真係好百痴

前面都還可以....
去到後面....

果班神秘人....真係笑死(個口發光果下)....
起初我諗緊係唔係人為....點知....結局竟然係咁....

但去後面俾到我有少少睇緊強戰世界的感覺....

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-04-25
引用第8樓Rave2009-04-25 11:03發表的“”:
前面都還可以....
去到後面....
.......

同級數ge broken film,同d I am legend 咁上下la
頭個半鐘ok,之後你就好離場la
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-04-25
引用第8樓Rave2009-04-25 11:03發表的“”:
前面都還可以....
去到後面....
.......

d 神秘人我以為係alan smith tim ar
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-04-25
引用第10樓pongpong1232009-04-25 11:08發表的“”:
d 神秘人我以為係alan smith tim ar [表情]

又真係幾似...

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-04-25
引用第9樓pongpong1232009-04-25 11:07發表的“”:
同級數ge broken film,同d I am legend 咁上下la
頭個半鐘ok,之後你就好離場la [表情]

我個人覺得I am legend好一點...
佢果種孤獨感同埋城市的死寂都刻劃得唔錯....

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-04-25
不過講到結局...最失望的....真係要數到霧地異煞....

成套戲都好正.....係去到尾....好大落差....

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-04-25
引用第13樓Rave2009-04-25 11:21發表的“”:
不過講到結局...最失望的....真係要數到霧地異煞....
成套戲都好正.....係去到尾....好大落差.... [表情] [表情] [表情]

佢參考強戰世界d wu-ar,唔知點解可以啄死架屈機機械人,跟住話一物治一物

I am legend 最尾神奇完結,都令我十分之稱奇

同依套片真係有異曲同工之妙,有頭無尾, 睇到個半鐘就好心出字幕叫大家離場la