• 1226閱讀
  • 18回復

[攝影]500D! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線klinsmannabc

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-04-24
Canon EOS 500D 正式抵港,新機搶先試

入門單反一向被認為規格一般,難以滿足更有要求的用家,不過 Canon 最新推出的 EOS 500D便是當中的例外,除了擁有直迫中階的規格,相機更支援 50D 所沒有的 Full HD 拍片,難怪發表後一直成為大家的焦點。Canon香港於日前便特別為新機舉行了一個發佈會,並讓傳媒率先進行試用,實地測試一下新機各方面的實力。

Full HD 拍片、1510 萬像 CMOS、ISO 12800 高感光、3 吋 92 萬像 LCD:Canon EOS 500D
全新的 500D 大致沿用了 450D的機身設計,相機無論於外觀以至手感方面都跟上代極為相似。稍有不同的是,機身於特別加大手柄部份進行仿皮防滑處理,同時拍攝轉盤面板亦改為金屬,令整體質感上有一定的提升。雖然定位入門,不過廠方今次便由高階機款下放了不少進階規格,當中相機便採用了一片像素跟 50D 一樣的 1510 萬像APS-C 尺寸 CMOS,配合最新的 DIGIC 4 影像處理器,最高感光便可擴展至同級中少有的 ISO12800。從初步測試中,大家不難感受到相機於雜訊控制上的水準,影像於 ISO 1600 或以下相當細膩,甚至是更高的 ISO 3200仍屬可用,表現一點也不在 50D 之下。
透過一個高質的 3.0 吋 92 萬點 LCD,用家除了可進行 Live View 拍攝,500D 亦如 5D Mark II一樣加入了 Full HD 全高清拍片。為了方便用家,相機特別於轉盤中加入了拍片模式,按下機背專用的拍攝按鈕,相機便會隨即進行攝錄。雖然1920 x 1080 解像下影片只有 20fps 的 Frame Rate,對於高速動作,流暢度可能會略有不足。不過相機卻提供了 5DMark II 所沒有的 1280 x 720 @ 30fps 拍攝,影片並以 MPEG-4/H.264 格式作儲存,以 HD高清拍攝為例,相機便可一口氣拍攝長達 18 分鐘的影片。
除了拍片,相機於拍攝功能上其實亦有不少的改善。針對初學用家加入了 CA (Creative Auto)創意自動模式之外,相機亦設有「高光色調優先模式」以及「自動亮度優化」等影像優化功能,配合新增的周邊亮度校正功能,用家則可輕鬆解決以往廣角或大光圈鏡頭中常見的邊角失光問題。
Canon EOS 500D 套裝連一支 EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS 鏡頭經已正式推出,定價為 HK$6,880。而淨機身及 EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS 套裝則預計將於 5 月推出,定價分別為 HK$ 6,080 及HK$ 10,880。

支援所有 EF 及 EF-S 接環的鏡頭。

觀景器的覆蓋率為 95%、放大倍數則為 0.87x。
機頂的按鈕及拍攝模式轉盤。
轉盤特別新增了拍片模式。機背按鈕。

機背的專用 Live View / 拍片按鈕。
設有 HDMI 高清輸出。

採用 SD / SDHC 記憶卡。使用 LP-E5 專用鋰電池。

相機提供 1510 萬的有效像素。
一般感光度為 ISO 100-3200,透過擴展模式,感光度可推至超高的 ISO   12800。

拍片模式畫面。支持 3 種解像進行攝錄。

除了以往的快速及即時模式,拍片亦支援人面對焦模式。錄音功能可由用家自行選擇。]為入門用家而設的 CA (Creative Auto) 模式,簡化了各種拍攝設定。新增的暗角修正功能。

高光色調優先模式有利高反差拍攝時保留高光部份的細節。自動亮度優化功能設有 3 級供用家選擇。

設有除塵功能。4 種菜單顏色供用家選擇。感光度測試

ISO 100ISO 200
[ 本文被klinsmannabc在2009-04-24 11:56重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-04-24
都唔係好大變動者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-04-24
ISO 400ISO 800

ISO 1600 ISO 3200

ISO 6400(H1)ISO 12800(H2)

測試相片
ISO 200、F/5.6、1/60s

Canon EOS 500D 規格

查詢︰2781 1780(shop@dcfever.com
入門輕巧閃燈:Canon Speedlite 270EX

配合 500D,Canon 亦同時推出了一支小巧的外置閃燈,GN 值為 27。270EX 除了輕巧,最大特色是可作 28mm 及 50mm 兩段變焦,而透過 0-90 度四段仰角調較功能,用家甚至可進行「打 Bounce」進行跳燈拍攝。
Canon Speedlite 270EX 經已正式推出,定價為 HK$ 1,280。

閃燈可作 28mm 及 50mm 兩段變焦。設有 0-90 度四段仰角調較功能。

採用金屬接腳設計。以兩枚 AA 電池作動力。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-04-24
引用第1樓freezefox2009-04-24 11:29發表的“”:
都唔係好大變動者。

我覺得呢部好似同50D差唔多咁
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-04-24
引用第3樓klinsmannabc2009-04-24 11:57發表的“”:
我覺得呢部好似同50D差唔多咁 [表情] [表情]

有冇咁勁呀?咁勁就好抵買啦。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-04-24
好似唔錯喎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-04-24
引用第5樓Erikson2009-04-24 18:15發表的“”:
好似唔錯喎

例如呢?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-04-24
買黎都唔會有太多分別...

皆因舊都未識用...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-04-24
引用第7樓sun2009-04-24 18:19發表的“”:
買黎都唔會有太多分別...
皆因舊都未識用...

佢同450d 根本係同級機。當然係唔會有好大分別啦。

即係要升級,450d 既用家都只會升上去50d 或更高階既模型。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-04-24
當中相機便採用了一片像素跟 50D 一樣的 1510 萬像APS-C 尺寸 CMOS

最高感光便可擴展至同級中少有的 ISO12800。

我諗最大分別就係上述兩點。第一點或者重要d。第二點………你幾何會推到iso 上12800?

1600 都少用啦。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-04-24
引用第9樓freezefox2009-04-24 18:25發表的“”:
當中相機便採用了一片像素跟 50D 一樣的 1510 萬像APS-C 尺寸 CMOS
我諗最大分別就係上述兩點。第一點或者重要d。第二點………你幾何會推到iso 上12800?
1600 都少用啦。
.......

iso12800當然係玩野成份居多
但其實用幾多iso睇你影咩題材/環境
風和日麗去戶外影花或者人,莫講話12800, iso200都唔會用
如果係室內抓拍,要用到高iso既機會就會大增
而且最好iso通常唔係可用範圍,佢唔整高d,可用iso就會更低
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-04-24
感覺上450d 都唔係出左幾耐.........

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-04-25
引用第10樓Erikson2009-04-24 18:42發表的“”:
iso12800當然係玩野成份居多
但其實用幾多iso睇你影咩題材/環境
風和日麗去戶外影花或者人,莫講話12800, iso200都唔會用
如果係室內抓拍,要用到高iso既機會就會大增
.......

講開ISO,我有野唔明。

點解當我地將部機SET 左去「高光色度優先」個陣,ISO 會無左100 。最低都要用200?

另外,我睇書,我見個作者介紹D 相,全部都係SET ISO 200 。風景、人物、日光日白………咩都係。當然間中會有400。但從來未見過100………

點解咁得意既?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-04-25
引用第11樓智者2009-04-24 18:46發表的“”:
感覺上450d 都唔係出左幾耐......... [表情]

唔係點搵錢?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-04-25
引用第9樓freezefox2009-04-24 18:25發表的“”:
.......

仲有個hd拍片 5d mark ii先有的功能佢都有…