• 6578閱讀
  • 216回復

[攝影]買左相機啦~500D!!!! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線jin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 210  發表于: 2009-08-28
引用第205樓freezefox2009-08-28 14:45發表的“”:
不過,若然真係想追求輕巧,咁你可以考慮唔玩CANON,改玩奧林匹斯。出哂名係咁多個單反牌子中最輕巧既系列。不過當然,冷門D 囉。買配件會煩D 囉。鏡頭選擇會少好多囉。

其他牌子不考慮了~

在下載電子書中~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 211  發表于: 2009-08-28
引用第209樓雪綸2009-08-28 15:10發表的“”:
佢影出黎d相...無可否認真係幾ok...
屋企果部得3百幾萬像素....影出黎同而加所為8百幾萬像素都真係仲有得揮..
(由此可見..像素唔=一切.....**因為而加好多人買相機只留意像素...)

係以前象素就係一切,但今時今日,郁D 都講緊千幾萬象………講真,你將相會放幾大哎………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 212  發表于: 2009-08-28
引用第210樓jin2009-08-28 15:29發表的“”:
其他牌子不考慮了~ [表情]
.......

你開個自己既TOPIC 啦,有排你問呀。

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 213  發表于: 2009-08-28
鏡頭質素
光圈大先係皇道........
function好冇玩亦係考慮因素

(我講緊dc)
離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 214  發表于: 2009-08-28
其實不單只 Olympus, Panasonic 也是 43 系統..

會說其實不單只 Olympus, Panasonic 也是 43 系統..

會說 43 系統輕便,除了機身較輕(其實使用不同材料也可減輕機身重量)之外,其實鏡頭設計也是原因之一。

Olympus 另外一個強項就是 SSW (SuperSonic Wave Filter) 除塵系統,減輕清潔感光原件的負擔。

目前我就在等最佳時機入手 Olympus E-P1...
離線ckfcuk
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 215  發表于: 2009-08-28
引用第213樓ArSo2009-08-28 15:45發表的“”:
鏡頭質素
光圈大先係皇道........
function好冇玩亦係考慮因素
(我講緊dc)

Sensor 大小也很重要... (也是指DC)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 216  發表于: 2009-08-28
引用第214樓ckfcuk2009-08-28 16:30發表的“”:
其實不單只 Olympus, Panasonic 也是 43 系統..
會說其實不單只 Olympus, Panasonic 也是 43 系統..
會說 43 系統輕便,除了機身較輕(其實使用不同材料也可減輕機身重量)之外,其實鏡頭設計也是原因之一。
.......

呢部野充滿玩味性,個價位跌番少少真係買得過。