• 6470閱讀
  • 149回復

[電影]變形金剛狂派再起 (Transformers: Revenge of The Fallen) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 135  發表于: 2009-07-09
引用第119樓丹尼屎2009-07-08 19:09發表的“”:
我估可能放佢父母落去係要令佢分心 .............
講開 bubble bee 今集勁過上集好多咁 .. 上集鋪鋪唔夠打 [表情]

上集咩唔夠打?現身對警車果一幕贏左先同主角溝通架。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 136  發表于: 2009-07-09
引用第134樓蛤麻2009-07-09 10:12發表的“”:
佢地要炸爆太陽先可以得到佢地的能源呀,並唔係想打敗地球人。
佢地可以炸其它冇生命存在的太陽得到能源,但科倫就硬係要炸d有生命的太陽以示自己有權力,所以其它十二個金鋼夾埋搶左果條鎖匙收埋。

佢地要炸爆太陽先可以得到佢地的能源...唔知你岩唔岩...

不過以我睇...當中係講過以前佢地係妥協左唔傷害有生物既星球...
但科倫唔鐘意地球人...因為睇唔起地球人...所以要毀滅地球...

我認為...如果要毀滅地球...跟本同太陽無關...
地球人雖然無左太陽係無法生存...
但若果真的要毀滅地球...以外星人黎講...何其容易呢...

駛咩又返黎又報仇但又打到落花流水...
套戲係唔係有d自尋煩惱...

其實我覺得好似比小朋友睇果d無敵鐵甲人既情節...
只係電腦特技方面勁d咁解啫...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 137  發表于: 2009-07-09
引用第136樓sun2009-07-09 12:00發表的“”:
佢地要炸爆太陽先可以得到佢地的能源...唔知你岩唔岩...
.......

1.科倫唔只睇唔起地球人,仲睇唔起宇宙其他生命,睇唔起仁慈,覺得自己應該係天上天下唯我獨尊,所以唔理其他至尊金剛的反對想炸爆太陽,得到自己想要的能源。

2.今集被大受批評的一點就係變形金剛被嚴重弱化,令到科倫其實好似好想統治地球。其實唔係,地球的生死佢根本冇興趣,佢以前到依家都只係想炸爆太陽,拎到d生命能源去擴充大軍,不過之前俾其它至尊金剛拎左條鎖匙收埋,所以炸唔到。

3.完全冇講過科倫要報仇,亦都冇咩仇要報係人類度。唯一可能就係向至尊金剛---------柯柏文報被打傷之仇,但睇返戲其實佢都係冇咁做過,由此至終佢都係想搵返條鎖匙根住開動部機炸爆太陽,所以佢要搵出主角拎出佢腦內鎖匙的地圖,而唔係派佢d手下攻佔世界。

4.今集要點科倫,係劇力嚴重薄弱的地方。初頭係太空船好似半生不死咁,到後尾又識鼠落地球大展神威?既然可以鼠落地球,咁前一集麥加登------佢大徒弟跌左落地球竟然冇去救佢?科倫的出現係今集黎講絕對係一個大bug及非常失敗的設定。同樣的,狂派係太空的太空船既然存在左咁耐,冇任何理由近期先開始即極尋找能源火種同麥加登,完全講唔通。

變形金剛本來就係兒童向既卡通,劇情一向簡單易明。狂派用一切方法想拎上集件道具-----能源火種。博派用盡一切方法阻止狂派,覺得狂派只係識暴力同毀滅生命。我反而覺得今集太複雜扮複雜,不如簡單d好過......
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 138  發表于: 2009-07-09
引用第127樓sun2009-07-08 19:30發表的“”:
佢話番黎報仇... [表情]

係呀 ... 到佢擺左個心臟落去個 machine 之後話「終於可以令地球不見天日」(之類既字詞啦)
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 139  發表于: 2009-07-09
引用第135樓蛤麻2009-07-09 10:13發表的“”:
上集咩唔夠打?現身對警車果一幕贏左先同主角溝通架。

都唔夠今集屈喎
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 140  發表于: 2009-07-09
引用第137樓蛤麻2009-07-09 13:00發表的“”:
1.科倫唔只睇唔起地球人,仲睇唔起宇宙其他生命,睇唔起仁慈,覺得自己應該係天上天下唯我獨尊,所以唔理其他至尊金剛的反對想炸爆太陽,得到自己想要的能源。
2.今集被大受批評的一點就係變形金剛被嚴重弱化,令到科倫其實好似好想統治地球。其實唔係,地球的生死佢根本冇興趣,佢以前到依家都只係想炸爆太陽,拎到d生命能源去擴充大軍,不過之前俾其它至尊金剛拎左條鎖匙收埋,所以炸唔到。
.......

係唔係因為我無睇第一集...所以唔係幾明你講咩呢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 141  發表于: 2009-07-09
引用第140樓sun2009-07-09 15:47發表的“”:
係唔係因為我無睇第一集...所以唔係幾明你講咩呢? [表情] [表情]

睇上集無用架。你要睇埋以前d 卡通先有用架。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 142  發表于: 2009-07-09
引用第141樓freezefox2009-07-09 17:21發表的“”:
睇上集無用架。你要睇埋以前d 卡通先有用架。 [表情] [表情] [表情]

都無用o架

我煲緊G1
都未覺對理解今集有咩幫助
只愛足球
離線蛤麻
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 143  發表于: 2009-07-09
引用第140樓sun2009-07-09 15:47發表的“”:
係唔係因為我無睇第一集...所以唔係幾明你講咩呢? [表情] [表情]

1.你要明白變形金鋼的星球已死
2.可以創造變形金鋼的物件係上集都已經冇埋,即係話變形金剛已經冇「下一代」
3.但!!!!今集話如果可以拎到恆星爆炸時產生的能源,都可以整到新的變形金鋼出黎
4.係唔知幾多千年前,科倫做左個炸爆恆星的裝置係金字塔度,有條鎖匙可以開動果個裝置
5.有一個規定,唔可以炸爆有生命存在的行星的恆星。
6.科倫似住自己好打同變態,係都要炸爆我地個恆星-----太陽。
7.古時十二個至尊金剛合力搶左條鎖匙收埋左,冇人知道係邊,科倫依個傻仔亦都搵極都搵唔到,所以個炸爆行星裝置都冇用到。
8.今集阿森個腦入面有依條鎖匙收埋左係邊的記憶,所以麥加登想挖佢個腦出黎。

基本上以上先係今次的故事大鋼

今集除左以上主線,亦加插左復活麥加登同復活柯柏文兩條副線。而柯柏文條線亦同「恆星毀滅裝置的鎖匙」拉上關係。由於主次不分,加上好多人分唔清能源同能源間的關係(都因為劇中冇著力描寫,反而顧住搞學校條搞笑線......),結果當然換黎一遍混亂......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 144  發表于: 2009-07-10
引用第143樓蛤麻2009-07-09 21:34發表的“”:

1.你要明白變形金鋼的星球已死
2.可以創造變形金鋼的物件係上集都已經冇埋,即係話變形金剛已經冇「下一代」
3.但!!!!今集話如果可以拎到恆星爆炸時產生的能源,都可以整到新的變形金鋼出黎
.......

好有keroro feel...

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 145  發表于: 2009-07-10
sun姐有冇留心睇ga=.=
套戲有講到明ga wor
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 146  發表于: 2009-07-10
引用第145樓ArSo2009-07-10 12:47發表的“”:
sun姐有冇留心睇ga=.=
套戲有講到明ga wor [表情]

我有留心架...不過始終唔太明又或者明明係明...變成要唔明囉...

可能我對d機械人既歷險無你地由細個開始操到大...

對你地可能會簡單同易明d囉...

我都係比較鐘意睇terminator多d...

始終故事精彩同埋結構同角色配合好d...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 147  發表于: 2009-07-10
係 imax 睇完返黎,特技同音響效果相當唔錯,不過可惜用 imax camera 拍既場面甚少,仲少過上次 dark knight……

順帶一提,呢類戲純粹係官能刺激,根本唔駛理個劇情,所以如果唔係 imax 睇既話我情願唔睇……
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 148  發表于: 2009-07-10
不過套戲既歌除左 LP 主題曲 .. 好多都係 Green Day 新碟
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 149  發表于: 2009-07-21
megan fox