• 8400閱讀
  • 237回復

梅窩居民不滿正生書院遷入 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 180  發表于: 2009-06-22
根本個情況好清楚。梅窩入面反對既居民就係自私!

正生係全港唯一一間幫助青少年戒毒既學校,無左佢,係咪所有既年輕吸毒者都掉哂佢地去戒毒所,等佢地同班「老同」一齊戒毒?

一個地區,一定要有監獄!要有戒毒所!要有精神病院!我想問,梅窩既人係咪從來唔會用精神病院?係咪唔會用疫證防護中心!

人人都唔想呢D 設施起係自己隔離,咁呢D 設施起係邊?起係海底?

我個區宜家就「咩」左一間精神病院!某某區宜家「咩」左間監獄!邊個邊個個區「咩」左既戒毒所!區區都有呢D 野架啦!點解我地要負起呢D 責任,而梅窩既人就只享權利,唔駛盡番D 義務?真係當正自己係世外桃源呀?

家下叫佢「咩」最輕K個間啦己經!都嘈成咁?咁個區入面有精神病院,有間戒毒所既咪要暴動?
[ 本文被freezefox在2009-06-22 01:15重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 181  發表于: 2009-06-22
引用第178樓pongpong1232009-06-22 00:59發表的“”:
所以宜家起駛插人ge 朋友,真係要諗清楚如果正生去左你地0個區,你自己接唔接受到先? 就算你接受到,你屋企人呢? 如果有仔女,咁你又會唔會多一份考慮呢??
做到以上依三點,先好去理性評擊梅窩居民,宜家我覺得係傳媒過於傾向一方,跟住個個跟住插,我個人都支持正生,不過我覺得有時唔可以太過唔理性,真係要認真諗下如果你係梅窩居民,你會唔會咁做先

一.你唔好理批評者做唔做到佢所批評既野,事情既對錯係唔會因為由邊個人講而改變

二.關屋企人咩事?我地每個人都有獨立思想架喎,幾時要受制於其他人?

幾時連發表意見都有咁多限制??
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 182  發表于: 2009-06-22
有時真係幾好笑

所謂的包容、共存、雙贏……全部都係廢話,講咁多咪又係即係叫正生書院唔好入黎,仲衰過d 官腔
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2009-06-22
不過劉皇發話建議嗰四個地方山明水秀、環境優美

其中一個係葵涌公立學校,呢個真係笑死我
呢個學校背山,但唔面海
附近全部都係工廠,面對車水馬龍嘅青山公路

我真係唔覺山明水秀、環境優美
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2009-06-22
引用第183樓軒軒~阿B2009-06-22 02:05發表的“”:
其中一個係葵涌公立學校,呢個真係笑死我呢個學校背山,但唔面海
.......

正生就係需要一個遠離繁囂又近原校的地方
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2009-06-22
引用第178樓pongpong1232009-06-22 00:59發表的“”:
所以宜家起駛插人ge 朋友,真係要諗清楚如果正生去左你地0個區,你自己接唔接受到先? 就算你接受到,你屋企人呢? 如果有仔女,咁你又會唔會多一份考慮呢??
做到以上依三點,先好去理性評擊梅窩居民,宜家我覺得係傳媒過於傾向一方,跟住個個跟住插,我個人都支持正生,不過我覺得有時唔可以太過唔理性,真係要認真諗下如果你係梅窩居民,你會唔會咁做先

你唔怪得傳媒,傳媒已經好輕手~

講真,佢o個日的表現,拎d學生當洪水猛獸咁,你要政府再搵地o者,點解要人身攻擊?
之後又話梅窩冇學校,轉過頭又有鄉譏局的人送仔女上半山讀書,係咪自己"手羅"黎?
傳媒已經唔講當日有好多支持者入唔到場,反對者唔比支持者出聲的事...

唔好將件事歸咎於傳媒,亦唔好將問題轉移視線~~
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2009-06-22
其實何謂抽水?
我覺得筆伐梅窩一方理由好充份WO....
傳媒都好少有地咁一致...

成件事呢個POST都解釋得好清楚喇
點解仲有人信要建學校而反對?
我諗唔到可以體諒的地方
唯一, 就係可能佢地都係被煽動的一群
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2009-06-22
引用第179樓freezefox2009-06-22 01:05發表的“”:
我答左好多次啦!無問題呀!好多係到發言既好友都講左!無問題呀!
.......

其實我ge 言論係向社會講,也想令各位可能未諗到咁深入ge 好友講, 狐兄你諗得深入當然可以插,唔駛咁勞氣
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2009-06-22
引用第183樓軒軒~阿B2009-06-22 02:05發表的“”:
其中一個係葵涌公立學校,呢個真係笑死我
呢個學校背山,但唔面海
.......

知唔知其他個d選址係咩學校?
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2009-06-22
其實d居民驚d咩??

果d 學生可以做得d咩??

殺人?? 放火??

根本班友就帶有歧視目光..所以講乜都假....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2009-06-22
引用第188樓yanyan2009-06-22 13:17發表的“”:
知唔知其他個d選址係咩學校? [表情]

西貢啦!

西貢邊到?咪問得咁詳細啦!

總之到時會講,比少少神秘感啦!

以上對白摘自發叔。真實對白!「神秘感」…………

家陣你攪party 咩? 低能!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2009-06-22
仲有一個建議係沙頭角某間學校。

而個間學校宜家有三百名學生係到讀緊既……………………

死未!根本係完全唔負責任既言論。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2009-06-22
根本個d 所謂反建議就係亂咁黎既。但求推個波出去,隨口up 十幾個所謂選擇出黎。完全連基本既考量都無做過既!正正式式隨口up,當秘笈!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2009-06-22
你估有冇 d 醒目的地區官員,可以即時做到個 counter proposal 出黎~
話有區係自願接受正生ar拿????

做到既,前途冇可限量~
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2009-06-22
引用第193樓liuming2009-06-22 14:49發表的“”:
你估有冇 d 醒目的地區官員,可以即時做到個 counter proposal 出黎~
話有區係自願接受正生ar拿????
做到既,前途冇可限量~

有既..東龍島掛...