• 67298閱讀
  • 3370回復

10 AL報到區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線laisangyip
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3345  發表于: 2010-08-07
引用第3344樓隨風2010-08-07 12:45發表的“”:
入hea hall囉 [表情]

想住二村
但係好難入
離線laisangyip
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3346  發表于: 2010-08-07
引用第3343樓智者2010-08-07 12:30發表的“”:
住hall 都可以摺埋自己讀書既 [表情]

我又唔係唔join任何活動既
只不過驚太密,頂唔順(因為遲d好多野讀)
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3347  發表于: 2010-08-07
引用第3345樓laisangyip2010-08-07 13:05發表的“”:
想住二村
但係好難入

scs依家都唔係好hea
上年都有唔少人因為參與度不足要quit hall
所以都係lsk吧
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3348  發表于: 2010-08-08
隨風先頭本來想PM 你, 不過爆左字數@@

其實書院間的分別, 主要在於獎學金、宿位多少、宿舍位置等等

崇基(CC): 最近火車站的書院, 由於最早建成, 佔地極廣, 宿舍雖然較舊(不過有些宿舍如五高五低都好靚),但係房間超大。由於近火車站方便出入, 唔駛次次撘校巴番宿舍,加上歷史悠久, 獎學金都有唔少offer, 所以多數係最多人選的書院。唯一唔好係勁多assembly ,一個sem 7次,一定要到, 每星期都要去上2個鐘@@

新亞(NA):一定係撘校巴先到ge 書院, 同UC 一樣處於好高的地勢。宿舍勁新,D 景超靚,直頭係豪宅景,望到成個吐露港的房間都有唔少。NA CAN 係全CU 最好食(其他0個D 好難食的),住宿都係考慮之一。都要做書院FYP 同一個唔咩project(好似類似發音係"stock",我無去理解係點串), 變相多左野做

聯合(UC): 都係要撘校巴先到ge 書院,宿舍都新淨(有D 番新無耐), D 景都唔錯,不過UC CAN 勁難食(會死的)。同樣都要做書院FYP(stock 我唔sure 駛唔駛做)

逸夫(SHAW): 較新書院, 地置比起UC 同NA 更遠(同UC 差一條大斜路), 宿舍唔算新淨, 但係好處係一個SEM 只需要番3 次assembly , 又唔駛做FYP STOCK 之類, 爽

總括黎講, 選書院其實最主要都係住宿問題, 你上堂唔會關間書院事, 你唔住宿可以九年都唔去書院地頭一次。如果你住好近,無諗住住hall, 一定選shaw ,無野例外野做,assembly 又少, 無理由唔選。如果住, shaw 真係遠同埋D 宿無咁靚, CC d hall life 應該會好玩D, 又近火車站不過你要上得多assembly 同做書院D FYP同project。NA 同UC 我覺得差唔多,如果唔驚番宿遠又唔想番assembly 其實都唔錯。

本來獎學金都係問題, 但由於太多內地生(NDS) 同埋太多勁人, 多數都唔關正常LOCAL 事,唔駛理

要留意番學課室多數係本部上, CC 其實都要撘車上去/你自己行斜路, NA/UC 向下行only, shaw 就多數要撘校巴, 如果唔係行長命斜行死你@@

你有唔明再問我 =]
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3349  發表于: 2010-08-08
引用第3348樓→※Pong※←2010-08-08 11:05發表的“”:
隨風先頭本來想PM 你, 不過爆左字數@@
其實書院間的分別, 主要在於獎學金、宿位多少、宿舍位置等等
.......

唔該晒

我聽d人講話UC d人最玩得 係咪真係架
同埋我見d宿舍都要搭校巴先番到去 咁d校巴係去到幾點架
另外係個個書院FYP姐係做d咩架
離線chongsir1206
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3350  發表于: 2010-08-08
引用第3347樓隨風2010-08-07 15:29發表的“”:
scs依家都唔係好hea
上年都有唔少人因為參與度不足要quit hall
所以都係lsk吧 [表情]

我報hall果d touch camp都話無位..真係
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3351  發表于: 2010-08-08
引用第3349樓隨風2010-08-08 12:04發表的“”:
唔該晒 [表情]
我聽d人講話UC d人最玩得 係咪真係架 [表情]
同埋我見d宿舍都要搭校巴先番到去 咁d校巴係去到幾點架 [表情]
.......

我唔覺,其實每間書院總有一D 喪玩ge 人, 睇你識唔識到同想唔想識ge 啫

校巴去到記億中去到11:30, 如果遲左就要行,不過星期日晚好似會有加班車,好似係12:20(not sure)

你本新生手册會有寫的了

書院FYP 做咩我唔知, 因為我唔駛做

聽人講都係頹頹地, 但係頹頹地都係要擺時間做....所以我依D 懶人先選shaw
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3352  發表于: 2010-08-08
引用第3351樓→※Pong※←2010-08-08 14:16發表的“”:
我唔覺,其實每間書院總有一D 喪玩ge 人, 睇你識唔識到同想唔想識ge 啫
校巴去到記億中去到11:30, 如果遲左就要行,不過星期日晚好似會有加班車,好似係12:20(not sure)
.......

如果我揀UC又住到宿舍......
玩夜左係火車站行番宿舍咪有排行

我本身都想揀CC 但係佢既assembly真係好煩
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3353  發表于: 2010-08-08
引用第3352樓隨風2010-08-08 14:39發表的“”:
如果我揀UC又住到宿舍......
玩夜左係火車站行番宿舍咪有排行 [表情]
我本身都想揀CC 但係佢既assembly真係好煩 [表情]

睇下番邊, 行入shaw 計, 20 分鐘到

NA UC 15 分鐘到

中途要穿BUILDING 撘下升降機,行下斜路
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3354  發表于: 2010-08-08
引用第3353樓→※Pong※←2010-08-08 14:47發表的“”:
睇下番邊, 行入shaw 計, 20 分鐘到
NA UC 15 分鐘到
.......

唔該晒你
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3355  發表于: 2010-08-08
引用第3354樓隨風2010-08-08 14:58發表的“”:
唔該晒你 [表情]

客氣客氣
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3356  發表于: 2010-08-08
兩年之後呢個topic見
[ 本文被名稱已被使用在2010-08-08 15:32重新編輯 ]
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3357  發表于: 2010-08-08
引用第3356樓名稱已被使用2010-08-08 15:17發表的“”:
兩年之前呢個topic見 [表情]

你兩年之前已經考左AL
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3358  發表于: 2010-08-08
引用第3357樓→※Pong※←2010-08-08 15:23發表的“”:
你兩年之前已經考左AL [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

............
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3359  發表于: 2010-08-08
引用第3357樓→※Pong※←2010-08-08 15:23發表的“”:
你兩年之前已經考左AL [表情] [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]