• 5039閱讀
  • 126回復

ce後前途問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2009-06-25
引用第100樓YIN2009-06-24 16:04發表的“”:
我覺得讀ive出黎好似無咩用咁,學費又貴 [表情]

其實如果你出0黎的成績真係0岩0岩好升到中六 (即係10-16分)
真的唔建議你讀中六中七
因為大部份的case 都係上到AL 會墊底
到AL 之後都係讀番IVE or 八大的副學士
我屋企有件會考18分在band 1 原校升中六
AL 又有2D3E
到最後都係讀High Dip
不過當然是拎獎學金讀

以前我讀High Dip 時
有d 同學係會考10-23分都大有人在
點解有中六唔升走0黎讀High Dip
因為佢地知道佢地想入的科
如果由AL 條路入根本好難 (E.g. BBA)
BBA AL 冇番3條C 都入唔到 (講緊係八大最差的Ling U)
相反如果佢地High Dip成績夠好
讀完張High Dip 都會有U 收番 (入City, Poly,BU,Ling U比較多)
同埋萬一升唔到U
都叫做High Dip 畢業
總比中七畢業好
同埋現在好多大專院校的course 都有得借Grant Loan
如果屋企經濟能力許可
而又咁大吉利是你出0左Result 唔係咁好
再加上你已經定了志向將來大學想入咩科的話
呢條路其實都唔差的
不過會比正常的辛苦

讀書是一個投資
而且學費將來都會搵得番
我現在大學畢業
搵緊工都開始睇定有咩Course
對我將來有幫助的
我將來再進修
[ 本文被淺雲在2009-06-25 23:54重新編輯 ]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2009-06-25
引用第100樓YIN2009-06-24 16:04發表的“”:
我覺得讀ive出黎好似無咩用咁,學費又貴 [表情]

ive HD 比 ASSO 有用得多 (搵工計)
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2009-06-25
引用第105樓淺雲2009-06-25 23:47發表的“”:
其實如果你出0黎的成績真係0岩0岩好升到中六 (即係10-16分)
真的唔建議你讀中六中七
.......

同意呀, 除非你真係好俾心機讀, 但有時你俾心機, 都未必讀得掂
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2009-06-26
引用第107樓廢托2009-06-25 23:59發表的“”:
同意呀, 除非你真係好俾心機讀, 但有時你俾心機, 都未必讀得掂

同埋現在IVE 唔係你話入就入ar
佢有d 科分分鐘仲收得高過中六ar
早幾年佢有d 科已經收到成CE 20分 (e.g. 藥劑)
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2009-06-26
引用第105樓淺雲2009-06-25 23:47發表的“”:
真的唔建議你讀中六中七
.......

個獎學金係唔係包晒咁多個SEM...
我之前讀果間...第一年扮晒野,勁多人都有比....差唔多成50幾個人都有...去到第二年...得番5個都無
離線YIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2009-06-26
真的唔建議你讀中六中七
.......

多謝淺雲深入的解釋
我一時三刻諗唔通,我想消化下先,唔該哂你
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2009-06-26
引用第109樓*艾瑞克*2009-06-26 00:10發表的“”:
個獎學金係唔係包晒咁多個SEM...
我之前讀果間...第一年扮晒野,勁多人都有比....差唔多成50幾個人都有...去到第二年...得番5個都無 [表情] [表情] [表情]

我細佬讀係包第一年
第二年就要佢第一年CGPA 過3.0 先會有
佢個科得佢一個拎獎學金讀
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2009-06-26
引用第108樓淺雲2009-06-26 00:07發表的“”:

ive 成日俾左一種錯覺人, 覺得入去 ive 都係讀唔到書果d...

其實 ive 分 Found dip, Dip 同 Higher Dip. .........

要 higher Dip 畢業既話都要落d 苦工, 唔好以為真係咁易.......
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2009-06-26
引用第111樓淺雲2009-06-26 00:13發表的“”:
我細佬讀係包第一年
第二年就要佢第一年CGPA 過3.0 先會有
佢個科得佢一個拎獎學金讀

我個FD PRE-ASSO CGPA拎3.9...第二年都無...sosad...
可唔可以透露下一年有幾多獎學金?
我果時果間,一個SEM大約有5000-10000(睇CE/AL成績)(不過唔係好覺有人AL入黎有獎學金lor...)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2009-06-26
真的唔建議你讀中六中七
.......

邊度有得睇大學我想讀既科要咩條件先入到?
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2009-06-26
http://web.jupas.edu.hk:6118/jupas/my_list_frame.htm?proglist

go to the desired program/course, check for previous year's requirements.
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2009-06-26
特別一提,唔計突然發奮例子

AL的grade老師成日都話會比ce跌2個grade
即係你ce考C到AL只係夠你合格

其實真係講得幾中
無兩個都跌一個grade
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2009-06-26
引用第113樓*艾瑞克*2009-06-26 00:20發表的“”:
我個FD PRE-ASSO CGPA拎3.9...第二年都無...sosad...
可唔可以透露下一年有幾多獎學金?
我果時果間,一個SEM大約有5000-10000(睇CE/AL成績)(不過唔係好覺有人AL入黎有獎學金lor...)

我細佬有$20,000 一年的獎學金
不過佢AL 過4分先有

佢好彩lor
舊年中大High Dip 先有呢個獎學金
[ 本文被淺雲在2009-06-26 11:29重新編輯 ]
離線dinlo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2009-06-26
真的唔建議你讀中六中七
.......

睇嚟我既選擇冇錯啦
我已經決心唔讀AL

我想問中大既公關及廣告個口碑點

引用第108樓淺雲2009-06-26 00:07發表的“”:

近年唔洗20分啦
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2009-06-26
引用第114樓你班友cher夠未2009-06-26 00:22發表的“”:
邊度有得睇大學我想讀既科要咩條件先入到?

引用第115樓kylau2009-06-26 00:40發表的“”:
http://web.jupas.edu.hk:6118/jupas/my_list_frame.htm?proglist

go to the desired program/course, check for previous year's requirements.
[ 本文被淺雲在2009-06-26 11:32重新編輯 ]