• 13198閱讀
  • 467回復

[動漫][第一屆日本漫畫好友選50強]吹水詢問處 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2009-07-05
引用第25樓迪克2009-07-05 01:07發表的“”:
um...............
好啦
.......

THX~已經DEL左之前果個重投
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2009-07-05
引用第26樓迪克2009-07-05 01:08發表的“”:
即係邊本 [表情]
真係唔開得名...不如pm我

唔駛 pm 了……

WE ARE GUNNERS.
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2009-07-05
引用第28樓麥精2009-07-05 01:09發表的“”:
我鐘意睇果d全部都係新同埋出名果d架喎 [表情]

咁咪投囉
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2009-07-05
引用第31樓arsenal2009-07-05 01:12發表的“”:
唔駛 pm 了……
WE ARE GUNNERS. [表情]

正漫要分享

其實我當初有諗過係呢度開post傾呢部漫畫的

真係好正
只愛足球
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2009-07-05
引用第33樓迪克2009-07-05 01:13發表的“”:
[表情]
正漫要分享
.......

HH 地喎

不過又真係幾好睇
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2009-07-05
引用第33樓迪克2009-07-05 01:13發表的“”:
[表情]
正漫要分享
.......

其實你唔以身作則,先投票......
話晒都可以拋磚引玉
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2009-07-05
引用第35樓國球旗2009-07-05 01:19發表的“”:
其實你唔以身作則,先投票......
話晒都可以拋磚引玉 [表情]

我O岩O岩就係用心去投o黎啦

好難夠三郎快手啊
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2009-07-05
引用第34樓arsenal2009-07-05 01:17發表的“”:
HH 地喎 [表情]
不過又真係幾好睇

最多咪2B...........

佢雖然HH地,但又可以帶出一種意義
只愛足球
離線江川徹
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2009-07-05
想問下
火鳳係日本嫁咩 ?
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2009-07-05
引用第37樓迪克2009-07-05 01:41發表的“”:
最多咪2B...........
佢雖然HH地,但又可以帶出一種意義

食夢者Bakuman
香港譯名係「爆漫」
網上追 + 買左單行本
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2009-07-05
引用第39樓國球旗2009-07-05 01:45發表的“”:
食夢者Bakuman
香港譯名係「爆漫」
網上追 + 買左單行本 [表情]

爆漫...okok...

用錯左台譯添...好在我果個唔係投票o既o者
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2009-07-05
引用第38樓江川徹2009-07-05 01:43發表的“”:
想問下
火鳳係日本嫁咩 [表情] ?

陳某唔係經日本果邊出連載o既咩?
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2009-07-05
引用第40樓迪克2009-07-05 01:46發表的“”:
爆漫...okok...
用錯左台譯添...好在我果個唔係投票o既o者 [表情]

呢本太新 + 題材問題,唔係王道路線好難爆得起
離線江川徹
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2009-07-05
引用第41樓迪克2009-07-05 01:46發表的“”:
陳某唔係經日本果邊出連載o既咩?

wiki:
《火鳳燎原》則是陳某2001年開始出版的漫畫作,也是其繼《不是人》之後,再次推出的三國漫畫。此作品在三國故事上加入了不少二次創作元素,在史書和改篇小說三國演義兩大陣營中創出了第三條路線,故事不以魏國的曹操或是蜀漢的劉備,卻以三國時代最後的勝利者司馬懿為重心。當中更添加了不少虛構角色,如:殘兵、水鏡八奇等,當中有部份是真實人物,有部份是野史,有部份是虛構,卻往往能串連起來發展成史實底演義的部份。陳某亦為大小角色人物塑造了不少獨特性格和造型,致使一些被認為是有勇無謀的將領往往在其作品中成為智勇雙全、心思細密。其劇情發展亦以心機、謀算而為人所稱道,不時有多重的計謀隱藏當中。同樣地,漫畫中也加入了不少精警而令人反思的對白,故事內容上亦增添不少人生觀和價值觀,如藉三國時代的官場鬥爭諷刺現實社會的辦公室政治。除此之外,漫畫中有時會插入一些全版的黑頁,一般只有一至兩句短語,這種以鮮明的風格表達故事的中心信息是《火鳳燎原》的一大特色。

有別於一般的三國漫畫,《火鳳燎原》由於在人物和故事上描寫得極為細緻,因此其故事中的時間發展亦較為緩慢,作者陳某曾稱其作品完成日期可能長達10年。事實上,已故的日本漫畫大師橫山光輝,便曾花了15年時間才完成其60卷的大作《三國誌》,因此以目前進度估計,《火鳳燎原》的連載時間可能超過20年。目前《火鳳燎原》於香港、台灣、日本、韓國、泰國、越南、新加坡等地皆有推出單行本,是少數華人漫畫中可以打入日本市場的作品,也是香港版的《新少年週刊》及台灣版的《新少年快報》中最受歡迎的連載華人作品。

連載雜誌:《新少年週刊》(香港,東立出版社)、《新少年快報》(台灣,東立出版社)、《三國誌Magazine》(日本,MEDIA FACTORY出版社)

我都唔知 我成日凝住佢係香港人當左火鳳係香港漫
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2009-07-05
引用第43樓江川徹2009-07-05 01:50發表的“”:
wiki:
《火鳳燎原》則是陳某2001年開始出版的漫畫作,也是其繼《不是人》之後,再次推出的三國漫畫。此作品在三國故事上加入了不少二次創作元素,在史書和改篇小說三國演義兩大陣營中創出了第三條路線,故事不以魏國的曹操或是蜀漢的劉備,卻以三國時代最後的勝利者司馬懿為重心。當中更添加了不少虛構角色,如:殘兵、水鏡八奇等,當中有部份是真實人物,有部份是野史,有部份是虛構,卻往往能串連起來發展成史實底演義的部份。陳某亦為大小角色人物塑造了不少獨特性格和造型,致使一些被認為是有勇無謀的將領往往在其作品中成為智勇雙全、心思細密。其劇情發展亦以心機、謀算而為人所稱道,不時有多重的計謀隱藏當中。同樣地,漫畫中也加入了不少精警而令人反思的對白,故事內容上亦增添不少人生觀和價值觀,如藉三國時代的官場鬥爭諷刺現實社會的辦公室政治。除此之外,漫畫中有時會插入一些全版的黑頁,一般只有一至兩句短語,這種以鮮明的風格表達故事的中心信息是《火鳳燎原》的一大特色。
有別於一般的三國漫畫,《火鳳燎原》由於在人物和故事上描寫得極為細緻,因此其故事中的時間發展亦較為緩慢,作者陳某曾稱其作品完成日期可能長達10年。事實上,已故的日本漫畫大師橫山光輝,便曾花了15年時間才完成其60卷的大作《三國誌》,因此以目前進度估計,《火鳳燎原》的連載時間可能超過20年。目前《火鳳燎原》於香港、台灣、日本、韓國、泰國、越南、新加坡等地皆有推出單行本,是少數華人漫畫中可以打入日本市場的作品,也是香港版的《新少年週刊》及台灣版的《新少年快報》中最受歡迎的連載華人作品。
.......

好問題....真係要等高人解答
只愛足球