• 3277閱讀
  • 70回復

中6選科問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-07-09
就放榜,有d野要考慮下了

其實我仲想問上到AL應該選咩科好

係出面聽人講

AL geog---範圍大致同ce一樣,不過學既野深入好多,同埋最好唔好用英文,有得用中文必揀

econ---要學既野同ce背道而馳,明就好,唔明就真係...sosad,同埋會比痕商班痴線佬屈機

acc/b.s.---難度不明,有樣野肯定既係又會比痕商仔屈機

中史+文學---背死人,儘量唔好揀

hist---比中史輕鬆,都算係好科之一

pure---ce maths+amaths無本事A/B千奇唔好揀,最後拉curve會比人屈機

m.s---學既野幾易,不過對手好強,要高grade就要下苦功狂做pp

phy/chem/bio---文科人唔知情況

唔知大家又點睇?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-07-09
引用第0樓你班友cher夠未2009-07-09 10:53發表的“中6選科問題”:
係出面聽人講
.......

m.s---學既野幾易,不過對手好強,要高grade就要下苦功狂做pp
<<ce 讀過 a. maths 都會幾屈ga~

phy/chem/bio---文科人唔知情況
<< chem -- 背書,由其是inorganic chem~
<< bio -- 都係背書,但比較一理通百理明~
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-07-09
引用第1樓liuming2009-07-09 10:57發表的“”:
.......

chem宜家背左都唔會識
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-07-09
引用第1樓liuming2009-07-09 10:57發表的“”:
.......

讀過a.maths但係得E/F咁屈唔屈到
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-07-09
文學依家唔洗背書架啦

自問有天份作文作得好+答得出邊條友死得淒美d 就去馬啦
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-07-09
引用第3樓你班友cher夠未2009-07-09 11:04發表的“”:
讀過a.maths但係得E/F咁屈唔屈到 [表情]

你識 de 同 in 野已經好好多~
我中六七讀的時候,大部分時間係做pp同埋溫其他科的野~
因為有d冇讀過a.maths的人,要明白de/in係有困難ga...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-07-09
引用第4樓Skyline_R342009-07-09 11:53發表的“”:
文學依家唔洗背書架啦
自問有天份作文作得好+答得出邊條友死得淒美d 就去馬啦 [表情] [表情]

唔係仲要寫字快咩?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-07-09
引用第5樓liuming2009-07-09 11:57發表的“”:
.......

o...咁我死了 sosad
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-07-09
引用第7樓你班友cher夠未2009-07-09 12:04發表的“”:
o...咁我死了 sosad

o下?
離線Chelsea
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-07-09
引用第5樓liuming2009-07-09 11:57發表的“”:
.......

我淨係識de同in trigo/circle/locus個d好廢... 咁讀pure math得唔得?
同埋讀physics唔讀pure maths會唔會大學好難入physics個d系?
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-07-09
重點係你ce個分可唔可以選到科
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-07-09
引用第0樓你班友cher夠未2009-07-09 10:53發表的“中6選科問題”:
係出面聽人講
.......

my experience~

acc : always do exercise(must , otherwise u will forget how to do it) , good memory(for theory) , clear understanding of each topic

business studies : good grammar(for essay) , fast writing speed(for essay) , always read news(for evidence in essay) , good memory(many things and theory to memorize)
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-07-09
Phy 範圍大致同會考一樣 學既野深入好多 個底要好如果唔係會讀得好辛苦
Chem 成績麻麻唔識講
Bio 當佢係common sense 咁讀就ok
離線樂仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-07-09
引用第9樓XXXG-00W02009-07-09 12:21發表的“”:
我淨係識de同in [表情] trigo/circle/locus個d好廢... 咁讀pure math得唔得?
同埋讀physics唔讀pure maths會唔會大學好難入physics個d系?
[表情]

你想讀physics?
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-07-09
引用第13樓樂仔2009-07-09 13:58發表的“”:
你想讀physics? [表情] [表情]

人各有志嘛

想讀phy o既話最好take phy,pure,applied
AL app 有好多係phy野
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]