• 6811閱讀
  • 105回復

[動漫]關於《幽遊白書》既問題 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-07-20
一直都好鍾意《幽遊白書》。

最近重睇返《幽遊白書》既 DVD,有少少問題唔係太明白。

首先,飛影及藏馬被邀請為暗黑武術會的貴賓時,

特來通知佢地的戶愚呂弟同佢地講,他們可以自行決定另一團員。

當時幽助隊已先內定好其中四人為幽助、桑原、飛影及藏馬。

至於果個「另一團員」最後係由幻海覆面參加。

若果依照戶愚呂弟當時既意思,

咁幻海應該唔係屬於被邀請的貴賓,反而似係以「友情客串」既方式加入浦飯隊?

但係咁就出現佐矛盾既地方!

我記得之後既發展,應該係其實戶愚呂弟派人去幻海既地方邀請幻海為貴客。

咁一方面對飛影及藏馬另一個團員由佢地自行決定,另一方面又邀請幻海為貴賓。

係咪有自相矛盾?
[ 本文被本用戶不存在在20-07-2009 18:10重新編輯 ]
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-07-20
第二樣野,當我睇到暗黑武術大會,

浦飯隊對裡御伽隊時又有一個好無聊既問題,

就係明明裡御伽隊既隊員,都會以怨爺,即係鈴木比既魔道具出戰。

好似第二個出場既黑桃太郎,有奇美湯丸;

第三個既裡浦島,有顛倒玉匣;

第四個亦係佢地既大將,死死若丸既死亡羽衣、鬼哭鳴斬劍、怨呼障縛壁、爆吐獨触葬等等。

鈴木自己都有,但第一個被飛影秒殺既魔金太郎反而咩都無?

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-07-20
(1) 事實係戶愚呂弟叫佢地搵第五人,至於點解幻海變左覆面連佢地都唔知,咁就係一個疑問。
  而你話戶愚呂派人搵幻海參加,可能係回憶以前比賽既情節掛。

(2) 魔金太郎既設定擺明係茄哩啡啦,將佢俾飛影秒殺黎突顯飛影既高強嘛。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-07-20
藏馬好似係因為失戀而留長頭髮

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-07-20
引用第3樓本用戶不存在2009-07-20 18:31發表的“”:
藏馬好似係因為失戀而留長頭髮 [表情] [表情] [表情]

漫畫無講,可能係動畫既新加劇情。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-07-20
引用第2樓國球旗20-07-2009 18:19發表的“”:
(1) 事實係戶愚呂弟叫佢地搵第五人,至於點解幻海變左覆面連佢地都唔知,咁就係一個疑問。
  而你話戶愚呂派人搵幻海參加,可能係回憶以前比賽既情節掛。
(2) 魔金太郎既設定擺明係茄哩啡啦,將佢俾飛影秒殺黎突顯飛影既高強嘛。

第一點果度,好似得幽助先知。其他好似仲係估估下。

第二點方面,我覺得好多時最後出果個都係好廢。

吏將、鈴木。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-07-20
引用第4樓國球旗20-07-2009 18:32發表的“”:
漫畫無講,可能係動畫既新加劇情。 [表情]

我想到一些與此事有關的事情!各位記不記得藏馬再國中時代曾有一位情投意合的女同學?當那位名叫喜多嵨麻彌的少女向他告白時,他擔心若說出真心話會把她也捲入危險中,於是沒有向她表達自己的心意。

藏馬從妖怪八手處救出無辜的麻彌之後,以夢幻花的花粉消除她對這件事的記憶,以及對藏馬(秀一)的思念,使這段戀情以悲劇結束。

唉!真是悽美的愛情故事啊!

從那時候起,藏馬開始留長髮。一般女孩子在失戀時會剪頭髮;而藏馬則相反,失戀便開始留長頭髮。

上網見到

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-07-20
引用第5樓本用戶不存在2009-07-20 18:33發表的“”:
第一點果度,好似得幽助先知。其他好似仲係估估下。
第二點方面,我覺得好多時最後出果個都係好廢
.......

睇富樫想點玩既啫
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-07-20
引用第6樓本用戶不存在2009-07-20 18:34發表的“”:
[表情] [表情] 上網見到

漫畫都有呢段,不過好似無提過因為咁而留長頭髮喎......

可能佢留長扮女仔,等自己唔駛再俾女仔鍾意啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-07-20
引用第7樓國球旗20-07-2009 18:34發表的“”:
睇富樫想點玩既啫 [表情]

飛影真係逢戰必勝

桑原真係失禮死人

兩次被死死羽衣攪店

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-07-20
引用第8樓國球旗20-07-2009 18:36發表的“”:
漫畫都有呢段,不過好似無提過因為咁而留長頭髮喎...... [表情]
可能佢留長扮女仔,等自己唔駛再俾女仔鍾意啦 [表情]

好多謎

佢第一次見幽助之前果年我記得仲係短髮,

一年就變長髮。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-07-20
仲有一個問題,妖狐被追捕者整到重傷之後逃到人間界,同附身係嬰兒南野秀一。

但之後好似無交代係邊個追捕者?

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-07-20
引用第11樓本用戶不存在2009-07-20 18:44發表的“”:
[表情] 仲有一個問題,妖狐被追捕者整到重傷之後逃到人間界,同附身係嬰兒南野秀一。
但之後好似無交代係邊個追捕者?[表情]

有!打仙水時,靈界特別防衛隊出動,其中有幾個負責修補魔界入口,佢地吹水時提起以前追捕妖狐既事......

即係話,妖狐係俾靈界特別防衛隊追既
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-07-20
話時話,有無人記得牡丹著過幽助學校既制服,

套制服好似係佢買返黎既,

我仲幽助一直對牡丹既三圍好感興趣。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-07-20
引用第12樓國球旗20-07-2009 18:48發表的“”:
有!打仙水時,靈界特別防衛隊出動,其中有幾個負責修補魔界入口,佢地吹水時提起以前追捕妖狐既事......
即係話,妖狐係俾靈界特別防衛隊追既 [表情]

咦,咁講好似有d印象喎。